Slut på sladdtrassel men till högre pris. Åtta trådlösa in-ear-hörlurar i test

Slut på sladdtrassel men till högre pris. Åtta trådlösa in-ear-hörlurar i test

Testfakta test åtta trådlösa in-ear-hörlurar. Apple AirPods bäst i test.
Med trådlösa hörlurar slipper du sladdtrasslet på joggingrundan om du bara kommer ihåg att ladda dem. Foto: Shutterstock
Testfakta test åtta trådlösa in-ear-hörlurar. Apple AirPods bäst i test.
Åtta trådlösa hörlurar av typen in-ears i olika prisklasser testades. Foto: Rickard Kihlström
Laboratorietest

Du slipper sladdtrasslet men får räkna med sämre samtalsljud och sinande batterier. Testfakta har testat åtta trådlösa in-ear-lurar för att se vilka som är bäst. 

Laboratorietest
Kristina von Dolwitz
Kristina von Dolwitz Publicerad: 15 Okt, 2017
Läs senare

Få är väl de som inte irriterat sig på trasslande hörlurssladdar. De trådlösa små hörlurarna av typen in-ear blir allt vanligare, men priserna är högre. Testfakta lät det brittiska laboratoriet Intertek testa åtta olika trådlösa hörlurar med inbyggd mikrofon.

För ren musiklyssning fungerar alla lurar utom Clas Ohlson och Urbanista bra. Detta testades både med hjälp av en expertpanel och med en teknisk mätning av hörlurarnas ljudåtergivning.

– En bra lur återger allt ljud lika mycket oavsett frekvens. Hörlurarna från Clas Ohlson hade både ett mindre frekvensomfång och en ojämn återgivning. Vissa toner återges inte alls och det kan leda till att musiken förvanskas och inte blir korrekt återgiven, säger Stephen Higgins, testledare på laboratoriet.

Det är inte heller bara musik som hörlurarna ska klara av. Ett och annat telefonsamtal kan det också bli tal om, ifall de kopplas till mobilen.

Med hjälp av förinspelade meningar bedömdes ljudkvalitén i både öronsnäcka och mikrofon. I tyst miljö klarade sig lurarna förhållandevis bra. Men i bullrig miljö fick över hälften av lurarna lägsta betyg då det bara gick att uppfatta enstaka ord från hälften av lurarnas mikrofoner. Enligt Stephen Higgins är det en större utmaning för trådlösa lurar än för de med tråd att få till ett tydligt samtalsljud.

– Det är fler saker som spelar in på trådlösa lurar. Dels måste mikrofonerna sortera bort oönskat bakgrundsljud och dels måste överföringen via Bluetooth fungera, säger han.

Bluetooth är den programvara som hörlurarna använder för att koppla upp sig mot mobiltelefoner, läsplattor eller datorer. Men om uppkopplingen inte fungerar, så kan det vålla mycket förtret.

[PDF]

Alla lurar är lätta att ställa in, det krävs som mest ett enkelt knapptryck för att få igång kopplingen. Och förlorar de kontakten på grund av för långt avstånd kopplar de automatiskt upp sig så snart de kan. 

Vad som däremot skiljer hörlurarna åt är hur bra de är på att skifta mellan olika enheter. Krångligast är det med Urbanista och JBL. Om du till exempel tittar på film i datorn och sedan vill använda lurarna för att ringa ett samtal på mobilen så måste du gå in och avaktivera kopplingen mot datorn för att sedan koppla upp dem mot mobilen. Andra kan hålla flera enheter i minnet och växla på ett enklare sätt.  

Trådlöst innebär också att hörlurarna måste klara sin egen strömförsörjning. Här har hörlurstillverkarna jobbat på lite olika sätt. Vanligast är att tillverkaren skickar med en sladd för laddning via USB. Till Apple, Jabra och Plantronics medföljer dessutom ett fodral som även är en trådlös ladd-station för hörlurarna. Det ger extra batteritid när man är på språng och något som laboratoriet bedömer som mycket användbart.

När det gäller komforten så fick Jabras lurar ett mycket lågt betyg av testpanelen som ansåg att det var svårt att få dem att sitta korrekt. Det gör dem inte bara obekväma utan riskerar också påverka ljudkvaliten enligt laboratoriet.

Fakta om testet

Det brittiska laboratoriet Intertek har på uppdrag av Testfakta testat åtta olika trådlösa hörlurar av typen in-ear med handsfree-funktion i olika prisklasser.

Inga lurar från Samsung finns med i testet. Anledningen är att de Samsung-lurar som fanns tillgängliga vid utförandet av testet var utgående och de nya inte gick att få tag på, enligt tillverkaren. 

Hörlurarna från Jabra och Apple är helt trådlösa medan övriga sex har sladdar som förbinder hörlursparen med varandra.

Testet omfattar följande:

Ljudkvalitet vid musiklyssning

En panel utvärderade lurarna genom att lyssna på olika sorters musik. Dessutom gjordes en teknisk mätning av lurarnas ljudåtergivning utifrån standarden IEC 60268. Laboratoratoriet mätte även ljudläckaget från lurarna.

Ljudkvalitet vid telefonsamtal

Med hjälp av förinspelade fraser av en manlig och en kvinnlig röst utvärderades lurarnas ljudkvalitet i både öronsnäcka och mikrofon. Testet gjordes både i en tyst miljö och i en bullrig, motsvarande cafémiljö.

Komfort

Musiklyssnarpanelen utvärderade hur sköna lurarna var att ha på sig samt hur lätta de var att justera.

Användarvänlighet Bluetooth

Laboratoriet bedömde hur lätt det var att hantera lurarnas Bluetooth-uppkoppling och hur lätt det går att växla mellan olika enheter, t ex mobiltelefon och dator.

Batteritid

Laboratoriet mätte lyssningstiden genom att spela upp ett jämnt brus (så kallat pink noise) tills batterierna tog slut. För Apple, Jabra och Plantronics som alla har laddningsbara fodral, så laddades de tomma hörlurarna upp i fodralen. Därefter upprepades testet tills även det laddningsbara fodralet var tömt.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.