Stora brister i mikrovågsugnarna

Stora brister i mikrovågsugnarna

Laboratorietest

23 graders temperaturskillnad i en upptinad maträtt. Det är inte bara oacceptabelt. Det ger även bakterierna fritt utrymme! Testfaktas test av sju enkla mikrovågsugnar avslöjar stora brister i några modeller.

Laboratorietest
Anna Svensson
Anna Svensson Publicerad: 13 Nov, 2010
Läs senare

Första tuggan smakar bra. Andra tuggan är iskall eller skållhet.
Det är en obehaglig smaksensation som säkert de flesta som värmt sin lunch i mikrovågsugn upplevt.
Testfakta gav brittiska laboratoriet Intertek i uppdrag att testa av sju enkla modeller, utan funktioner som grill och varmluft.

– Vi har testat många mikrovågsugnar genom åren, både för tidningar och tillverkare. Delar av testet är standardiserade, andra är utformade av University of Bristol och Intertek, säger Caroline Blenkhorn, chefstekniker på Intertek.

Testet designades för att efterlikna verkligt användande och är indelat i tre moment: upptining, uppvärmning och användarvänlighet.

Total testvinnare blev Whirlpool, som presterade bra i samtliga moment.
Den var bland annat överlägset snabbast på att tina upp 500 gram djupfryst köttfärs. Det tog bara två minuter och 50 sekunder, nära tio minuter snabbare än testets sämsta mikrovågsugn, Kenwood.

– Whirlpool designar sina egna program och deras mikrovågsugnar har alltid varit bra på upptining. Manuella mikrovågsugnar alltid långsammare än de automatiserade, eftersom tekniken i ugnarna är mer anpassad till automatiska funktioner.

Temperaturskillnaden i den upptinade köttfärsen från Kenwoods mikrovågsugn var hela 23 grader, vilket enligt Caroline Blenkhorn är oacceptabelt.

– Det betyder att delar av köttfärsen hettas upp till över 20 grader, vilket inte är bra ur bakterieperspektiv. Bakterier frodas runt den temperaturen. Tillagar man köttfärsen direkt efteråt så är det ingen fara. Men man ska nog inte vänta för länge, säger Caroline Blenkhorn.

För att avgöra hur bra mikrovågsugnarna värmer mat använde sig Intertek av två olika produkter: 350 gram av en kyld substans som liknar potatismos, och en portion färdiglagad lasagne på 400 gram.
Potatismoset värmdes upp från tre grader till en medeltemperatur på 70 grader. Därefter mättes temperaturjämnheten. Bäst i detta moment var Electrolux och Samsung med en temperaturskillnad på runt 37 grader. De sämsta ugnarna låg mellan 45 och 48 grader.

– Det är ett dåligt resultat. Delar av maten kommer att vara kall. Det är därför tillverkarna rekommenderar att man stannar programmet mitt i och rör om. Men det är ju bra om man kan slippa det. Vissa ugnar värmer helt enkelt jämnare, och det beror på designen – hur mikrovågorna fördelas i ugnen.

Samsung var tillsammans med Menuett sämst på att värma upp den färdiglagade lasagnen. Temperaturskillnaden mellan det varmaste och kallaste området uppmättes till cirka 35 grader. Temperaturskillnaden för den bästa ugnen, OBH Nordica, var 17 grader.

Plottriga displayer, svårt att ställa in tiden och se genom glaset i luckan. Enligt Intertek finns det även en hel del tveksamma funktioner och designbrister på de testade mikrovågsugnarna.

– Kenwood och OBH Nordica har ett konstigt upplägg. När du valt watt får du först bekräfta valet och sedan trycka start. Om du inte bekräftar, och försöker ställa in tiden ändå, ändras wattalet. Dessutom måste du öppna dörren eller dra ner tidsreglaget till noll för att avbryta programmet. Man vänjer sig så klart, men det är irriterande, säger Caroline Blenkhorn

Bästa användarvänlighet hade enligt Intertek Whirlpool, vars dåliga egenskaper var mycket få.

 

Fakta

Följande fabrikat har testats:
Menuett (Jula)

  • Whirlpool
  • Electrolux
  • Kenwood
  • OBH Nordica
  • Coline (Clas Ohlson)
  • Samsung

Syftet med testet är att visa på skillnader i prestanda för uppvärmning och upptining samt utvärdera användarvänligheten.

Uppvärmningsprestanda
I det första testmomentet användes en standardiserad substans som till sin konsistens kan liknas vid potatismos (stärkelserik substans med högt vatteninnehåll). I detta moment mättes tiden det tog att värma upp 350 gram av substansen från 3 °C till en medeltemperatur på 70 °C. Tre testomgångar utfördes på varje mikrovågsugn och medeltemperaturen mättes i 39 olika punkter efter en minuts vila. Ju mindre temperaturskillnad mellan de olika mätpunkterna desto bättre.

I det andra testmomentet användes kall färdigmat (400 gram färdig lasagne). I detta moment värmdes färdigmaten upp enligt instruktionen på förpackningen (800 watt i 6 minuter). Tre testomgångar utfördes på varje mikrovågsugn och medeltemperaturen mättes i 39 olika punkter efter två minuters vila. Ju mindre temperaturskillnad mellan de olika mätpunkterna desto bättre.

Upptiningsprestanda
500 gram djupfryst köttfärs tinades upp med mikrovågsugnens upptiningsfunktion. Om automatisk upptiningsfunktion fanns, användes denna. I annat fall användes den manuella upptiningsfunktionen och tiden ställdes då in och justerades till dess att bästa resultat uppnåddes. Tiden för att tina upp köttfärsen från -20°C till en medeltemperatur på 0°C noterades.

Tre testomgångar kördes för varje mikrovågsugn och medeltemperaturen mättes i 14 olika punkter efter fem minuters vila. Ju mindre temperaturskillnad mellan de olika mätpunkterna desto bättre.

Användarvänlighet
Laboratoriets tekniker tittade på allt ifrån hur kontroller och knappar fungerar till hur enkelt det är att se igenom luckans fönsterglas. Dessutom gjordes en bedömning av hur enkel ugnen är att rengöra.

Betygsättning
Resultaten från varje delmoment har betygsatts på en skala från 1 till 5 där 5 är bäst. I totalbetyget har uppvärmningsprestanda viktats med 50 procent, upptiningsprestanda med 40 procent och användarvänligheten med 10 procent.

Ladda ner tabell med testresultat som PDF

Fler nyheter

Många tillsatser i färdig pepparkaksdeg

Färdig deg underlättar pepparkaksbaket. Men förutom de klassiska julkryddorna innehåller flera märken också en hel del tillsatser. Och kvalitén på kakorna blir varierande bra.

Finaste fotoboken – test av åtta tjänster

En egenproducerad fotobok är en populär julklapp. Vi har testat åtta tjänster och låtit två av Sveriges främsta fotobokskännare bedöma slutresultatet.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Stort test av premiumklassade kontinentalsängar

Testfakta har kvalitets testat elva kontinentalsängar av olika fabrikat i laboratoriemiljö för att mäta komfort och uthållighet. Högst betyg fick Mios modell.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Stort test av ramsängar i premiumklassen

Ett högt pris är ingen garanti för en bra säng. Flera modeller fick underkänt när Testfakta testade sängar i premiumklassen. Nivån på komfort och kvalitet varierade stort och testets dyraste säng brast på flera punkter.

Laboratorietest

Test av billampor avslöjar tomma löften från tillverkarna

Visst kan du få lite bättre halvljus om du byter lampor på bilen, men knappast så mycket som tillverkarna lovar. Testfakta har testat 15 olika halogenlampor för att se hur mycket ljus de ger och hur länge de håller.

Bästa köket när strömmen gått

Strömavbrott? Eller skogsutflykt? I båda fallen är det är bra med ett litet portabelt kök som inte kräver el. Testfakta har jämfört åtta camping- och friluftskök.

Laboratorietest

Här är bästa spagettin - test av åtta märken

Dyr spagetti är inte alltid bättre – det finns bra budgetalternativ också. Och att pastan är bronsvalsad betyder inte att den är bättre på att ta upp sås, visar Testfaktas test.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Så blir du inte blåst på din luftrenare

Allergisk eller inte – kvalitén på inomhusluften blir allt viktigare. En luftrenare kan göra stor skillnad, men tillverkarnas kapacitetsmått är ofta svårtolkade och det är inte lätt att jämföra olika fabrikat.

Grästrimmer släpper ut hälsofarliga ämnen

En grästrimmer inköpt på Clas Ohlson släpper ut olagliga halter av miljö- och hälsofarliga ämnen, visar tyskt test.

Streamingtjänster kan bli kostnadfälla – så håller du kollen

Att streama film och musik och läsa böcker och tidningar via nätet börjar bli standard i de flesta hem. Men se upp – tjänsterna kan lätt bli en post i hushållsbudgeten som vi tappar kontrollen över.

MC-hjälmar byggda för standardens krav

MC-hjälmar kan vara designade för att klara standardens krav, avslöjar Testfaktas uppföljningstest. Bara genom att ändra vinkeln på islaget blir resultaten i flera fall helt annorlunda.

– Det är så klart inte bra. Standarden är gammal och kan behöva förnyas, säger Peter Halldin, forskare vid KTH och hjälmexpert.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Smart borste bäst för plack och tandkött

Byt till eltandborste är ofta rådet från tandläkaren. Men hur mycket bättre blir det med en eltandborste och är det någon skillnad på olika modeller? Testfakta Research har testat sex olika modeller i premiumklassen. Resultatet bekräftar tandläkarens råd men visar också att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Vattentäta vantar för barn håller inte tätt

Flera vantar till barn marknadsförs som vattentäta trots att de inte är det, visar Testfaktas test.
– Även om tyget är vattentätt så behöver inte sömmar och tejpningar vara det. För konsumenten kan det så klart bli missvisande, säger Rebecka Landin vid textillaboratoriet Swerea IVF.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.