Säkraste lösenorden – och fem tjänster som hjälper dig minnas dem

Säkraste lösenorden – och fem tjänster som hjälper dig minnas dem

Testfakta reder ut vad som är ett säkert lösenord och jämför fem tjänster som hjälper dig komma ihåg dem. Foto: Shutterstock
Testfakta reder ut vad som är ett säkert lösenord och jämför fem tjänster som hjälper dig komma ihåg dem. Foto: Shutterstock

Lösenorden skyddar allt som vi vill ha för oss själva i datorer, mobiler och på internet. Testfakta reder ut vad som är ett säkert lösenord och jämför fem tjänster som hjälper dig komma ihåg dem.

Ola Jacobsen / Testfakta Publicerad: 8 Okt, 2017
Läs senare

Enligt it-säkerhetsexperten Jakob Schlyter finns det tre gångbara metoder för att hantera lösenord. Den första fungerar bara för en liten del av befolkningen och bygger på att du kommer ihåg alla lösenord i huvudet. Det andra bygger på att du aldrig kommer ihåg lösenord utan loggar in genom att skapa ett nytt lösenord varje gång med hjälp av funktionen ”glömt lösenord?”.

Det tredje sättet är att använda så kallade lösenordshanterare. Det är en programvara som lägger alla lösenord i en krypterad fil, ett så kallat valv, som i sin tur skyddas av ett huvudlösenord. När du loggar in i programmet hittar du alla dina lösenord listade och sökbara. Programmet kan även hjälpa till att fylla i användarnamn och lösenord när du ska logga in på olika tjänster.

Huvudlösenordet är det enda lösenord som du måste komma ihåg, och det måste vara starkt. En person med tillgång till ditt huvudlösenord kan få tillgång till alla dina lösenord.

– Samma sak är det med lösenordet till mejlkontot. Dina hemlisar är aldrig mer skyddade än lösenordet till din mejl eftersom mejlen kan användas för att återställa de flesta lösenord, säger Jakob Schlyter.

Flera av lösenordshanterarna i Testfaktas genomgång kan både hjälpa till att skapa supersvåra lösenord och synka hela valvet via internet så att du alltid har tillgång till dina lösenord oberoende av om du är på datorn, mobilen eller surfplattan. Vissa kan också användas lokalt utan att synkas.

En bonus med lösenordshanterarna är att de även kan hantera andra hemlisar, som kreditkortsnummer och koder, passnummer och anteckningar som du vill behålla för dig själv av någon anledning.

När man väljer lösenordshanterare är det viktigt att välja en välkänd och etablerad tjänst för lösenordshantering.

– Annars riskerar man att ge bort alla sina hemligheter till någon som man inte vet vem det är. I värsta fall kan de använda tjänsten för att stjäla dina lösenord, säger Jakob Schlyter.

Flera webbläsare har inbyggda hjälpmedel för att komma ihåg lösenord, som Google Chrome Smart Lock eller Apple Keychain. Fördelen med dessa är att de redan är inbyggda i webbläsaren och själva fyller i användarnamn och lösenord där det behövs.

Nackdelen är att de inte hjälper till att skapa nya starka lösenord och att de är svåra att flytta om man skulle byta favoritwebbläsare.

Lösenordshanterarna i Testfaktas jämförelse går däremot, med hjälp av så kallade tilläggsprogram, att koppla ihop med vilken webbläsare som helst. På det sättet får du enkelt med dig alla lösenord om du skulle vilja byta webbläsare.

En vanlig missuppfattning är att man ökar säkerheten genom att regelbundet byta lösenord. Enligt it-säkerhetsexperten Jakob Schlyter stämmer det inte alls.

– Nej, har du ett säkert lösenord som bara du känner till finns ingen anledning att byta. Vi ser snarare regelbundna byten som en risk eftersom många som uppmanas att byta ofta byter till svaga lösenord som till exempel ”sommar2017”.

Jakob Schlyter understryker även hur viktigt det är att skydda datorn och mobilen med lösenord. Använd lösenord i stället för PIN-kod för att låsa upp och glöm inte att dölja det för andra. Om någon får tillgång till din mejl kan de återställa lösenord på de flesta av dina andra tjänster.

– Använd gärna de olika biometriska låsfunktionerna, som fingeravtryckssensor, på telefon och dator. De är ofta väldigt bra och ger ett starkare skydd mot intrång än ett lösenord, säger Jakob Schlyter, it-säkerhetsexpert.

Fakta

Tänk på detta när du väljer lösenordshanterare

1. Använd en etablerad och välkänd tjänst så att dina lösenord inte riskerar att hamna i fel händer.

2. Vissa tjänster tillåter fler än ett valv för lösenord. Det innebär att du kan ha ett för privata lösenord och ett för arbetsrelaterade. Praktiskt om din arbetsgivare ställer särskilda krav på it-säkerhet.

3. Välj en tjänst som erbjuder molnlagring. Då synkas valvet via internet med alla de enheter du använder. På det sättet har du alltid tillgång till de senaste versionerna av alla dina lösenord, oavsett om du skapade eller la till dem på din telefon, surfplatta, dator eller webbläsare.

Så skapar du och hanterar säkra lösenord

1. Använd bara starka lösenord. Ett starkt lösenord består av många tecken: versala och gemena bokstäver, symboler och siffror. Ta hjälp av en lösenordshanterare för att skapa dem. Om du hittar på själv finns det en risk att du gör det enligt ett mönster som kan upptäckas och användas för att knäcka lösenordet.

2. Använd olika lösenord överallt. Om en tjänst blir hackad så att användarnamn och lösenord kommer på avvägar, ska brottslingar inte kunna använda dem för att komma åt din information på andra tjänster. 

3. Byt bara lösenord om det finns risk att det blivit röjt. Många tjänster berättar när de blivit utsatta för en misstänkt attack och uppmanar användarna att byta lösenord.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.