Häcksaxarna klipper olika bra

Häcksaxarna klipper olika bra

En häcksax måste vara välbalanserad, annars blir den svår att arbeta med. Här provar testingenjör Andreas Müller hanterbarheten. Foto: Tobias Meyer
För att testa maskinernas uthållighet och batteriets drifttid monterades de på en testrigg där de matades med lika tjocka grenar under totalt 20 timmar. Foto: Tobias Meyer
För att testa maskinernas uthållighet och batteriets drifttid monterades de på en testrigg där de matades med lika tjocka grenar under totalt 20 timmar. Foto: Tobias Meyer
En bra häcksax skär av grenarna med ett rakt snitt. Då är det mindre risk för angrepp. Foto: Tobias Meyer
Så här ska det inte se ut. Foto: Tobias Meyer
Laboratorietest

Det är stora skillnader på hur bra olika häcksaxar klipper och hur smidiga de är att använda, visar Testfaktas test. För ett märke räcker batteriet bara till 19 minuters klipptid medan flera andra orkar dubbelt så länge.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 3 Jun, 2016
Läs senare

En häck behöver trimmas varje år för att vara fin. Men utan ett bra verktyg är det ett tungt och tidsödande jobb. En häcksax som klipper dåligt kan dessutom skada häcken.

– Grenarna ska skäras av med ett rakt snitt. Blir snittytan spretig och söndertrasad är det större risk för angrepp som kan skada växten, säger Andreas Müller, testingenjör på SLG:s laboratorium i Tyskland.

Testfakta har låtit laboratoriet testa sex olika batteridrivna häcksaxar. För att bedöma klippkvalitén fick maskinerna klippa både bok- och thujahäck. Dessutom testades maskinernas uthållighet, batteritid, laddtid, säkerhet och användarvänlighet.

– Det är viktigt att maskinerna är välbalanserade och varken framtunga eller baktunga. Då blir det väldigt ansträngande att arbeta med dem. Ur användarsynpunkt är balansen viktigare än maskinens totalvikt, säger Andreas Müller.

Bäst i test är Makitas häcksax, som klipper bäst och även får högst betyg för sin användarvänlighet. Den har också har en relativt låg ljudnivå och lite vibrationer.

Sämst betyg får häcksaxarna från CoCraft och Bosch. De är båda obekväma att använda och CoCraft har det sämsta klippresultatet av alla maskiner. På Boschmaskinen riskerar användaren också att klämma handen vid reglaget på det främre handtaget.

När det gäller batteritid är det Ryobi som är sämst i klassen. Den klarar bara att jobba i ynka 19 minuter. Det går inte att förutspå hur länge batteriet kommer räcka genom att titta på batterikapaciteten. Både Ryobi och Makita har en kapacitet på 1,5 amperetimmar, men Makita orkar ändå jobba dubbelt så länge som Ryobi.

– Drifttiden beror också på hur effektivt maskinen arbetar och på motorns energiförbrukning, inte bara på batterikapaciteten, säger Andreas Müller.

Även laddningstiden skiljer mellan märkena.  Gardena sticker ut som exceptionellt långsam, och tar hela tre timmar att ladda.

Rådet till den som ska köpa häcksax är att känna ordentligt på maskinerna före köp.

- Ta några minuter i butiken och låtsats att du klipper en häck. Känn på reglagen och kolla att du når alla knappar, vad som passar kan variera beroende på hur stora händer du har, säger Andreas Müller.

En nog så viktig detalj är också knivskyddet som man sätter på bladet. Black and Decker och Ryobi har båda skydd som är krångliga att sätta på, och som användare riskerar man att skada sig.

- Jag skar mig två gånger när jag försökte sätta på Ryobis skydd. De flesta skulle nog bara slänga det, och då gör det ju ingen nytta all

Häcksaxar (batteridrivna)

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.