Dyraste brödrosten sämst i testet

Dyraste brödrosten sämst i testet

Laboratorietest

Den dyraste brödrosten brände brödet och var absolut sämst, medan de billigare brödrostarna skötte jobbet på ett klart godkänt sätt. Det visar Testfaktas test av åtta brödrostar.

Laboratorietest
IA WADENDAL/TESTFAKTA Publicerad: 2 Jul, 2010
Läs senare

Att välja brödrost till hemmet handlar för många lika mycket om estetik som funktionalitet. En snygg brödrost kan göra kökets arbetsbänk till ett blickfång, medan den mer anonyma och plastiga rosten helst stuvas in i väggskåpet.

Men allt handlar förstås inte om utseende. Det visar också Testfaktas test av åtta brödrostar i spannet 200-3500 kronor.
Väljer du Dualit New Generation, den dyraste brödrosten, så får du förvisso en snygg men definitivt inte en effektiv brödrost.

Det brittiska testlaboratoriet Intertek – som utfört testet av brödrostarna för Testfakta – gör tummen ner för brittisktillverkade Dualit.

– Det är helt klart den sämsta brödrosten i testet, en verklig besvikelse. Det kom ut nästan helt svarta och oätliga brödskivor efter rostningen, och den var inte speciellt bra på upptiningsfunktionen heller, säger Claire Garner, ansvarig för brödrosttestet på Intertek.

[PDF]

Inte nog med det – reglagen på Dualit fick också underkänt.  Det är svårt att få grepp både om reglaget som styr hur hård rostningen ska vara, och det som gör att man kan växla mellan vanlig brödskiva och bagel menar Claire Garner.

– De var otroligt tröga att vrida runt, och det innebär att människor som har svaga handleder får svårt att hantera reglagen.

Claire Garner är förvånad över att en så dyr brödrost fungerar så pass dåligt.
Hon konstaterar att “den snarare är något för egot än för funktionaliteten”. Dualits brödrost kostar dryga 3 500 kronor.

Den bästa brödrosten i testet var Electrolux EAT8000. Den lyckades producera jämnt rostade och gyllenbruna brödskivor i alla omgångar av rostningen. Även upptiningsfunktionen – där brödskivan tinas från djupfryst och sedan rostas – gav ett bra resultat. De gummibeklädda reglagen på Electrolux brödrost får gott betyg för lätthet att greppa. Enda lilla minus är smulbrickan som Intertek anser är för grund och därmed måste tömmas ofta. Electrolux brödrost ligger i mellanprisklassen – strax över tusenlappen.

Brödrosten från Philips kvalar in som god tvåa. Den klarar den vanliga rostningen bra och upptiningsfunktionen får godkänt även om brödskivorna får skarpa ränder snarare än att de blir helt gyllenbruna. Det som drar ner betyget är reglagen som är något för små och placerade på ett sätt som gör att man måste vrida på brödrosten för att komma åt dem. Philips brödrost kostar omkring 700 kronor.

De billigare brödrostarna, som bara kostar några hundralappar styck, skötte sig acceptabelt eller som Claire Garner uttrycker det ”de gör det en brödrost ska göra, det vill säga rostar bröd”.

– Det man kan säga är väl att de inte rostar djupt nog, skivorna är bleka längst upp.  Men brödskivorna är ätliga. Brödrostarna har acceptabel funktionalitet när det gäller reglage till exempel.

C3 Compact är en enkel brödrost utan några extra finesser. Den får godkänt på rostningen, men har lite för smala brödfack och smulbrickan är krånglig att komma åt. Trots det tycker Claire Garner att C3 är en helt ok brödrost.

– Den gjorde inte så dåligt ifrån sig. Det kan vara en bra och billig första brödrost om man inte kräver för mycket.

En viktig funktion är upptiningen – att kunna lägga i djupfrysta brödskivor som värms och rostas. Den enda som fick helt godkänt på upptining var Electrolux, sämst var Braun Sommelier.

Tre av brödrostarna – Philips, Menuett och Braun Sommelier – har galler ovanpå för att värma upp och rosta till exempel bagels och tekakor.  Ingen av dem lyckades få fram ett optimalt resultat – antingen var tekakorna inte helt uppvärmda eller så var de inte rostade.

 

Fakta om testet

Brittiska Intertek har på Testfaktas uppdrag testat åtta brödrostar. Syftet med testet har varit att visa skillnader i effektivitet och funktionalitet. Samtliga testade brödrostar har fack för två brödskivor, och det bröd som använts i testet har varit vitt färdigskivat av märkena Kingsmill och Love to Toast.

Angivna cirkaprisuppgifter baseras på information från några av de större återförsäljarna. Priserna kan dock variera mellan olika återförsäljare.

Följande brödrostar har testats: OBH Nordica Toast Avanti, Philips HD2686, Dualit New Generation Toaster, Electrolux EAT8000, Clas Ohlson/Coline, Jula/Menuett, C3 Compact och Braun Sommelier.

Laboratorietestet har omfattat följande moment:
Rostning brödskivor: Rumstempererade brödskivor har rostats. Brödrostarna har ställts in för att det ska bli ”gyllenbruna” brödskivor som resultat. Den första omgången rostning har sedan jämförts med ytterligare två rostningar då brödrostarna har körts utan att få svalna mellan rostningarna.

Upptining/rostning brödskivor: De brödrostar som har funktionen ”defrost” har testats för att kontrollera om upptining av frysta brödskivor och rostning av dessa fungerar tillfredställande.

Skivad bagel: Brödrostarna har testats med rumstempererade bagels, delade på längden. Syftet har varit att se om brödfacket klarar bagelns storlek utan att fastna och att rostningen fungerar tillfredställande.

Brödvärmare: De tre brödrostar som har galler för brödvärme har testats med skivade tekakor. Rostning och uppvärmning av tekakorna har kontrollerats.

Uppvärmning: De brödrostar som har funktionen ”reheat” har testats för att kontrollera om redan rostat bröd som svalnat kan värmas upp igen på ett tillfredställande sätt.

Funktionalitet/hanterbarhet: Varje brödrost har testats för att kontrollera hur lätt den är att använda. Följande har kontrollerats: att lägga i och ta ur brödskivor, att använda reglage, indikatorlampor, sladdförvaring, rengöring av smulbricka och instruktionsbok.

Totalbetyget är ett viktat medelvärde av resultaten från de olika delmomenten, där rostning skivor fått vikten 50 procent, upptining/rostning 13 procent, skivad bagel, brödvärmare och uppvärmning 4 procent vardera samt funktionalitet/hanterbarhet 25 procent. Skillnader i funktioner som upptining/rostning, brödvärmare och uppvärmning beaktats i betygsättningen.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.