Sparkcyklar håller dåligt

Sparkcyklar håller dåligt

Laboratorietest

Fem av sju kickboards klarar inte krock med en trottoarkant. Bromsförmågan skiljer sig också åt mellan olika sparkcyklar.

Laboratorietest
Martin Hansson Publicerad: 22 Maj, 2010
Läs senare

Fler och fler barn väljer att sparka sig till och från skolan i stället för att trampa. Sparkcykeln, eller kickboarden som den också kallas, säljs hos allt från cykelhandlare till välsorterade livsmedelsbutiker och priserna skiljer sig från ett par hundralappar upp till femhundra kronor. Testfakta gav SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i uppdrag att jämföra kvaliteten på sju vanliga modeller.  
– Ingen av sparkcyklarna är farlig att använda. Men både bromsförmåga och hållbarhet skiljer sig åt, säger Nina Talbrant, testledare på SP.

Cyklarnas hållbarhet testades i två olika provmoment. Först belastades handtagen åt olika håll för att se hur styrstången klarar den påfrestning som cykeln utsätts för under en normal färd.
– När man tar fart med benet lutar man sig mot handtagen och belastar styre och stag. Om de skulle gå sönder kan det utgöra en risk. Men alla cyklar klarade sig utan anmärkning.

[PDF]

Krocktestet var desto mer utslagsgivande. Här kördes cyklarna i 12 kilometer i timmen in i en fem centimeter hög stålbalk, vilket motsvarar en trottoarkant eller liknande hinder på vägen. Varje sparkcykel krockades tre gånger och efter varje tillfälle bedömde laboratoriet hur mycket åverkan smällen tillfogat cykeln.
– Kravet på den här typen av produkt är att den ska klara sju kilometer i timmen, men många gånger kommer du upp i högre hastigheter än så. Därför är det intressant att jämföra cyklarna i lite högre fart, säger Nina Talbrant.

Endast två av sju cyklar gick att köra med efter krocktesterna. Lågpriscykeln från Biltema rullar på som om inget har hänt medan Crescent-cykelns framhjul skaver något mot en skruv i ramen.
– Övriga cyklar är helt oanvändbara eftersom hjulen går emot ramen. Cyklarna från Clas Ohlson och ICA klarade inte ens första krocken. Dessa två tycks också ha en liknande konstruktion när det gäller hjul och framgaffel.
 
Även bromsförmågan skiljer sig mycket åt. En sparkcykel stannas genom att man ställer sig med ena foten på en platta ovanför bakhjulet. För att testa hur effektiv bromsen är placerades cykeln på en yta som lutades i stigande grad.  Själva bromsplattan belastades med 20 kilo, vilket ungefär motsvarar en fot som håller emot. Laboratoriet noterade hur mycket lutning cyklarna klarar utan att börja rulla.   
– Alla cyklar klarar standardkravet tio grader. Men ökar man på lutningen märker man en tydlig skillnad i bromseffektivitet. En bra broms är en viktig säkerhetsfaktor och innebär att du snabbare får stopp på cykeln, säger Nina Talbrant.

Bäst broms har Coop som klarar 15 graders lutning, vilket är fem grader mer än ICA:s som precis blir godkänd.
– Coops sparkcykel har riktigt bra broms och troligtvis kräver den inte samma bromsträcka som ICA:s, säger Nina Talbrant.

Laboratoriet undersökte även om cyklarna har vassa kanter eller farliga öppningar där barnen kan skära eller klämma sig. Alla cyklar levde dock upp till standardens krav i detta moment.

Fakta

Följande sparkcyklar har testats:
- Biltema kickboard
- Clas Ohlson Scooter Scandi Toys
- Coop Cycletrac Suspect
- Crescent Spectra
- ICA Scooter Nixor
- Intersport Crazy Creek
- Stadium Point Zero

Handtagens hållfasthet
Varje handtag belastades med 50 kilo ovanifrån under fem minuter och därefter med 25 kilo underifrån under lika lång tid. Därefter bedömdes om styrstång och handtag hade gått sönder eller fått bestående deformationer som skulle kunna vara farliga för användaren.

Krocktest
Sparkcykeln belastades med 58,5 kilo på fotplattan och förseddes med stödhjul. Därefter kördes cykeln in i en fem centimeter hög stålbalk i en hastighet av 12 kilometer i timmen. Varje sparkcykel krockades tre gånger och efter varje tillfälle bedömde laboratoriet hur mycket åverkan smällen tillfogat cykeln.

Bromsförmåga
Sparkcykeln placerades på en plan yta som lutades i stigande grad. Själva bromsplattan belastades med 20 kilo, vilket motsvarar en fot som håller emot. Laboratoriet noterade hur mycket lutning cykeln klarar utan att börja rulla.

Skär- och klämrisk
Laboratoriet undersökte om cyklarna har vassa kanter eller farliga öppningar där barn kan skära eller klämma sig.

Betygsättning
Slutbetyget har viktats samman enligt följande: Bromsförmåga 33 procent, hållfasthet handtag 33 procent och hållbarhet (krocktest) 33 procent. Betygsättning och viktning är utförd av Testfakta.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.