- Marsvin bits nästan aldrig, men en papegoja kan bita sönder hela huset, säger Marianne Tornvall, smådjursveterinär på Mälaren smådjursklinik.
Marianne är specialist på exotiska sällskapsdjur och brinner för att smådjur ska tas på större allvar. På frågan vad som är ett lämpligt litet djur för ett barn svarar hon därför alltid: inget.
- Barn kan inte ta ansvar för ett djur, det är alltid den vuxna som gör det, säger hon.
I sitt jobb möter hon dock många kanin- och marsvinsägare med barn i huset som är hemskt nöjda med sina sällskapliga, tysta och trevliga djur. Marsvin är dessutom en av de minst bitbenägna av alla gnagare.
Kaniner kan bo ute året om vilket är en fördel för allergikerfamiljen, men mindre kul när buren ska städas i minus 25 grader. Dessutom bör en utekanin ha en kompis för att trivas. Och för att kaninen ska bli riktigt sällskaplig bör den ha sin huvudbostad inne, tror Marianne.
-Drömmen är att kaninen själv kan välja när den går ut, säger hon.
Hamster är ett bra första djur för barnfamiljer, tycker Marianne. De lever lagom länge om engagemanget sviktar, och trivs som ensamdjur.
-Enligt min erfarenhet är guldhamstrar mindre aggressiva än dvärghamstrar som har lättare att bita till, säger hon.
Djur som det avlats mycket på har ofta många sjukdomar till följd av inavel. Men den allt vanligare ökenråttan gerbil är ännu ganska frisk och dessutom väldigt snäll, tycker Marianne.
Möss och råttor också trevliga. Särskilt råttor.
-De är väldigt sociala och älskar att klättra på husse och matte, säger hon.
Bland fåglar tycker Marianne att undulater är säkra kort de är domesticerade och vana vid fångenskapslivet.
-Vissa tycker de är mesiga och vill ha en papegoja. Men då tänker de inte på att papegojor kan bita sönder hela huset och kan skrika så öronen ramlar av på en.
Allergiker får sätta sitt hopp till ormar, sköldpaddor och ödlor. Majsormar funkar bra i fångenskap, men Marianne har träffat på flera ödlor som bara tappat livsgnistan. Sköldpaddor trivs dock bättre och kan bli väldigt sociala om man väljer rätt sort.
-Ett plus är att de inte låter något, grannarna klagar aldrig på att de väsnas.
Fullvuxna vattensköldpaddor kräver dock stora akvarium och landsköldpaddornas livslängd på 50-60 år kan bli ett problem.
-Ibland får djurägaren planera för sin egen död före djurets, säger Marianne
Hur lättränade djur är beror mycket på djurägaren.
-Men djuren har ju olika fysiska förutsättningar. Ett marsvin kan inte lära sig sitta fint till exempel för det kan inte sitta fint rent fysiskt. Men det finns exempel på de som har klicktränat fiskar att simma i en viss riktning, så alla djur kan tränas, säger Marianne.