Klen klippkraft med batteridrivna grästrimmers

Klen klippkraft med batteridrivna grästrimmers

Testfakta har testat sju grästrimmers för att se vilken som klarar jobbet bäst.
En grästrimmer kan vara utrustad med enkel eller dubbel trimmertråd – eller kniv.. Foto: Tobias Meyer
Laboratorietest

Med batteridrift går det inte att trimma gräskanterna särskilt länge – 10 minuter i sämsta fall. Testfakta har testat sju grästrimmers för att se vilken som klarar jobbet bäst. 

Laboratorietest
Kristina von Dolwitz
Kristina von Dolwitz Publicerad: 2 Jul, 2017
Läs senare

En sak är säker: grannarna kommer bli gladare om din nästa trimmer blir batteridriven. För maskinerna är inte bara betydlig tystare, de är också mer kortlivade. Det visar ett test av sju batteridrivna grästrimmers som det tyska laboratoriet SLG gjort på uppdrag av Testfakta.

På labbets gräsmattor testades hur länge och hur mycket maskinerna med en prislapp upp till 1600 kronor klarar av att klippa i både högt och normalhögt gräs, innan batterierna måste laddas.

Längst orkade Gardenas trimmer, som klarar att klippa i 25 minuter i genomsnitt - att jämföra med maskinen från Bosch som måste laddas redan efter dryga tio minuter. Det tycker testledaren Andreas Müller är väl kort:

- De här maskinerna är visserligen inte avsedda för att klippa större ytor, men på tio minuter är det inte säkert att du ens klarar att trimma gräskanterna i en liten trädgård.

[PDF]

Tanken är att trimmern ska klippa allt det gräs som inte gräsklipparen kommer åt – därför bedömde labbet hur bra maskinerna klarar att klippa i sluttningar, intill staket, träd och buskar och slutligen att vertikalskära intill stenläggning. Något som maskinen från Jula klarar extra bra tack vare sitt stödhjul.

Alla maskiner i testet är så kallade plattformsmaskiner. Det innebär att man kan dela batteri och laddare med andra 18-voltsmaskiner av samma märke. Och ett extra batteri kan komma väl till pass då flera av batterierna tar lång tid på sig att ladda. Värst är Black and Deckers, som tar nära fem timmar att ladda, att jämföra med Ryobi, som laddas fullt på bara 50 minuter, trots att batteriet är större.

- Det är stora skillnader på laddarna som följer med vid köp. Några tillverkare skickar med enkla laddare som stoppas direkt i väggkontakten. De är billigare men laddar batterierna mycket långsammare än en riktig laddstation.

Extra tråd och knivar kostar pengar och är absolut något att ta med i kalkylen när man väljer trimmer. För i takt med att trädgården ansas, så slits knivar och trimmersnöre ner. De flesta maskiner har ett trimmerskydd, men detta till trots förbrukar trimrarna en del tråd. Och har man mycket sten i trädgården är det stor risk att knivarna tar mycket stryk, menar Andreas Müller.

En trimmer är ingen komplex maskin menar Andreas Müller, som inte ser några enorma skillnader i prestanda mellan produkterna, vare sig de klipper med knivar eller trimmertråd. 

Däremot är de olika lätta och sköna att jobba med. Sämst betyg för ergonomi och hantering får trimmer från Bosch, tätt följd av Jula och Clas Ohlson. De har bland annat gjort det onödigt svårt för användaren att byta knivar eller tråd, anser Andreas Müller. Clas Ohlsons och Julas maskiner har dessutom för små handtag, även om de kan vara ett bra val för någon med små händer menar Andreas Müller.

– Det allra bästa är om man kan ta sig till en butik och prova maskinerna. Det är viktigt att de passar i längd och att handtag och reglage känns bra.

Bäst i test blev Ryobis trimmer. Den klarar alla klippmoment bra och laddar batteriet snabbast.

 

Fakta om testet

SLG har på uppdrag av Testfakta provat sju batteridrivna grästrimmers med pris upp till 1600 kronor inklusive batteri och laddare. All grästrimmers var avsedda för trimning av växtlighet där gräsklipparen inte kommer åt.  Fyra av maskinerna använder trimmersnöre, tre av dem klipper med knivar. Alla modellerna är på 18 volt.

Labbet testade följande:

Prestanda

Labbet mätte hur effektivt maskinerna klipper.  I de fall maskinernas klippdiameter går att ställa in, så användes den bredaste klippdiametern. Mätningarna gjordes både på högt och normalhögt gräs. 

Labbet klippte med maskinerna längs staket, under träd och buskar, i sluttningar och på flackare partier samt kantklippte längs med stenläggning. Resultaten betygsattes på en skala mellan 1 och 5.

Batteri och laddare

Labbet mätte hur väl batteriernas kapacitet stämmer mot vad de deklarerar och hur lång tid det tar att ladda dem fullt.

Labbet mätte också hur lång drifttid maskinerna har när det arbetar både i högt och i normalhögt gräs.

Ergonomi och hantering

Labbet bedömde hur maskinerna var att montera, justera, klippa med, byta trimmertråd eller knivar på, samt rengöra.

Labbet bedömde också maskinernas ljudnivå, vikt och balans på en skala mellan 1 och 5.

Testade produkter:

Ryobi OLT 1832, Gardol Gardol Gate, Jula Meec, Clas Ohlson Grästrimmer Cocraft LXC, Gardena EasyCut Li 18/23R, Bosch Universal Grasscut 18-260, Black & Decker GLC1823L20-QW

 

 

 

Tips från labbet om du tänker köpa batteridriven trimmer

- Gå till en butik där du har möjlighet att provhålla i trimmern innan du köper. Känn efter så den passar dig i utformning och storlek.

- Tänk över om du ska välja en trimmer som klipper med snöre eller knivar. Om du ska trimma mycket intill kantsten så är snöre bättre eftersom knivarna förbrukas snabbt om de slår i sten.

- Om du redan äger en batteridriven maskin vars batteri och laddare går att använda på flera produkter, så kan det vara värt att undersöka om samma märke har en trimmer som passar dig. Då kan du kanske köpa bara maskinen, utan batteri och laddare, till ett betydligt lägre pris.

- Ta reda på vad till exempel extra knivar och trimmersnöre till maskinen kostar. Det kan vara stora prisskillnader. 

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.