LCD vs plasma

LCD vs plasma

Laboratorietest

Vilken teknik håller högst kvalitet - LCD eller plasma? Testfaktas stora laboratorietest visar vad du ska satsa på. Men se upp med risken för inbränning och gå inte på allt tillverkarna påstår om apparaternas egenskaper, det är ofta överdrivet.

Laboratorietest
Mikael Bergling Susanne Ståhl Publicerad: 8 Dec, 2007
Läs senare

I år beräknas det säljas cirka 830.000 platta tv-apparater i Sverige, varav cirka 700.000 med LCD-teknik.
– Plasman är dominerande i de största storlekarna. LCD kommer dock allt mer även där, säger Bengt Ernstsson som är statistikansvarig vid Elektronikbranschen, en branschorganisation för leverantörer och handlare inom konsumentelektronik.

Han berättar att den populäraste storleken är 32-tumsapparater, men att trenden går mot allt större skärmar.
– Inom bara ett år eller två kommer 40 eller 42 tum att vara standardformat.

Vilken teknik är då bäst? Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut (SP) har på uppdrag av Testfakta laboratorietestat åtta platta tv-apparater, fyra LCD och fyra plasma. Samtliga är 40 eller 42 tum.
Testet omfattar drygt 60 parametrar som på olika sätt mäter skillnader mellan tv-apparaterna, bland annat:

  • Luminans (ljusegenskaper). En hög och jämn ljushet är att föredra. För att kunna titta på tv i exempelvis starkare dagsljus är det viktigt att kunna justera ljusheten.
  • Kontrast, förhållandet mellan ljusa och mörka partier i bilden. En hög kontrast ger tillsammans med en god upplösning skarpa bilder.
  • Färger, förmågan att återge färger korrekt.
  • Svarstid, det vill säga hur bra är skärmen på att återge snabba förändring i bilden, inte minst viktigt vid snabba tv-spel och sportprogram.
  • Bildkvalitet ur olika vinklar.  Hur påverkas bilden vid tittande snett från sidan?

Av de testade apparaterna är Pioneers den med bäst bildkvalitet. Den är också klart dyrast och togs med i testet framför allt som en referensapparat. Sämst bildkvalitet har LG:s tv-apparat. Den får också det sämsta totalbetyget.

otalvinnare är skärmen från Toshiba tack vare genomgående god prestanda och inga problem med inbränning.

Högst luminans har Samungs LCD medan plasmaapparaten från Panasonic har lägst. Pioneer är bäst på att återge rörelser.

Vilken teknik är då bäst, LCD eller plasma?
– LCD är lite bättre när det gäller ljusegenskaper, medan plasmatekniken ger en bättre jämnhet. Jag tycker dock att teknikerna är ganska jämbördiga ur kvalitetssynpunkt. Utifrån det här testet kan man säga att en bra plasma är lite bättre än en bra LCD, medan en sämre plasma är sämre än en sämre LCD, säger civilingenjör Gösta Werner vid SP som svarade för testet. Han anser att tillverkarna i allmänhet överdriver apparaternas egenskaper.

– För att överglänsa varandra anger tillverkarna ofta i instruktionsböcker och annat de bästa värdena för luminans, kontrast och liknande. Men de berättar inte att det inte går att samtidigt optimera de olika värdena. Konsumenten måste välja antingen det ena eller det andra.


[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"6722","link_text":null,"attributes":{"class":"media-image media-element file-media-large"}}]]
Så här ser den inbrända bilden på LG:s skärm ut.

SP har också undersökt i vilken utsträckning bilder eller bildmönster ”bränns in” i tv-skärmen, och orsakar så kallade spökbilder. Problemet kan uppstå om samma bild eller bildmönster visas under en längre period, till exempel en kanals symbol eller en textremsa.

– Vi testade ”inbränningen” genom belysa en bild med fyrkanter i mellan två och 44 timmar, säger Gösta Werner.

Han berättar att testets samtliga plasmaapparater är känsliga för inbränning, dock ingen av LCD-skärmarna. Störst problem hade tv-apparaten från LG, medan Pioneers endast visade svagare tecken på inbränning.

Krävdes det speciell utrustning för att upptäcka ”spökbilden”?
– Nej, den såg vi med blotta ögat. Vi tvingades dock leta på den bästa plasmaapparaten för att hitta några spår. På den sämsta skärmen syntes ”spökbilden” även i det ljusare fältet, säger Gösta Werner.

Av de testade apparaterna gör Samsungs LCD av med minst el, medan Samsungs plasmaapparat gör av med mest. På årsbasis innebär det en skillnad på cirka 400 kronor i elkostnader för den som i genomsnitt har tv:n påslagen fyra timmar per dag.

Samtliga plasmaapparater i testet har en högre elförbrukning än LCD-apparaterna.

Fakta

I testet ingår åtta platta tv-apparater med LCD- eller plasmateknik av följande fabrikat: Philips, Panasonic, Samsung, Matsui, Toshiba, Pioneer och LG.
*Samtliga apparater är antingen 40 eller 42 tum.
*Testet omfattar drygt 60 parametrar. Resultaten är sammanfattade i tabellen här bredvid.
*Resultatet från de olika testmomenten har betygsatts på en skala från 1-5, där 1 är dåligt, 3 godkänt och 5 mycket bra.
Betygsättningen har utgått från den nivå som krävs för en visuellt bra bild. I de fall det inte finns någon etablerad standard i branschen har laboratoriet gjort en egen bedömning.
För att få fram ett betyg för bildkvalitet (vid tittande rakt framifrån) har följande resultat lagts samman:
ljusegenskaper, kontrast och färgåtergivning.
Varje delmoment har getts samma tyngd.
*I totalbetyget ingår förutom bildkvalitet vid tittande rakt framifrån även rörelseåtergivning, bildkvalitet från olika vinklar och inbränning. *Totalbetyget har viktats samman enligt följande: bildkvalitet 33 procent, rörelseåtergivning 17 procent, bildkvalitet vid tittande från sidan 17 procent och ”inbränning” 33 procent.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.