Här är tjänsterna som gör mobilen till plånbok

Här är tjänsterna som gör mobilen till plånbok

I 20 år har teknikerna drömt om att göra mobilen till plånbok. Nu tar utvecklingen fart, sedan både telebolagen och bankerna lanserat tjänster som slåss med etablerade aktörer på marknaden. Testfakta tittar närmare på några av de nya betallösningarna.

Leif Holmkvist
Leif Holmkvist Publicerad: 8 Mar, 2013
Läs senare

Det har gått att betala med mobilen sedan den första ringsignalen 1998 laddades ner till en Nokia i Finland. Vi kan köpa biljetter, betala p-plats, skänka pengar, rösta på tv-stjärnor, lyssna på musik eller läsa nyheter och betala via mobilräkningen.

Hittills har mobilen mest använts för mikrobetalningar. Men de stora pengarna och, kanske även nyttan för kunderna, finns i att använda mobilen för att betala i detaljhandeln.

Tekniken är inte längre problemet, de smarta telefonerna har kapacitet för att både scanna varorna, flytta pengarna från vårt konto till handlarens och ta emot erbjudanden och rabatter medan vi handlar. Frågan just nu är bara vilka lösningar som kommer bli de dominerande.

– Vi är i den kaotiska fasen som alltid inträffar när en ny teknik kommer, säger Christer Berg som är omvärldsanalytiker åt Dataföreningen Kompetens. Det är väldigt rörigt, men snart utkristalliseras en aktör som tar uppåt 75 procent av marknaden och sätter standarden.

I fjol startade två stora svenska aktörer tjänster som båda vill ta hand om vår mobila plånbok: mobiloperatörernas WyWallet och Swedbanks Bart.

WyWallet ägs av Telia, Tele2, Telenor och 3 via bolaget 4T. Den 1 februari i år stängde telebolagen sina tidigare sms-betaltjänster för att koncentrera sig på WyWallet, som nu också testar kassabetalning via mobilen i butik och på restauranger.

Beloppet bekräftas med en fyrsiffrig pinkod som med NFC-teknik, near field communication, sänds över till kassaterminalen.

– NFC finns inbyggt i nya kassaterminaler, förklarar WyWallets marknadschef Adam Hasslert. De leasar apparaterna på tre år och snart har alla affärer tekniken. Det stora hindret nu är att Iphone inte har NFC, vilket alla andra premiummobiler har.

Förutom att betala i butik kan du med Med WyWallets app också göra sms-köp, föra över pengar till andra privatpersoner med WyWallet, handla på nätet och ladda kontantkort. Du kan välja att betala på flera sätt: genom att köpen kopplas till ditt kredit- eller betalkort, via mobilfakturan eller genom att tanka över pengar från ditt bankkonto till mobilen.

WyWallet erbjuder också en kredit upp till 10 000 kronor mot månadsfaktura på det använda beloppet. Så länge hela räkningen betalas kostar det inget, men för dem som vill vänta med betalning är räntan reporäntan plus 13,5 procentenheter, dock lägst 15 procent.

Aviseringsavgiften är 19 kronor. För en kredit på 5 000 kronor avbetald på 12 månader blir den effektiva räntan 25,54 procent.

En annan tjänst för att betala med mobilen i butiker är Bart, som utvecklats av Swedbank. Bart lanseras i vår i 400 Axfood butiker i landet.

Vid kassan klickar du på Bart-appen i telefonen och identifierar dig med en pinkod. När du slår in beloppet bildas en QR-kod på mobilskärmen, som läggs under Bartscannern vid kassan, varvid summan dras från ditt bankkonto.

Oskar Karlsson är Mobile Payment Manager på Swedbank och ser Bart som en förlängning av kortet:

– Fördelen med Bart är att mobilen kan ”prata tillbaka till dig”, det kan inte kortet. Via mobilen kan du få erbjudanden, rabatter och poäng. Bara fantasin begränsar vad mobilen kan användas till i butikerna.

Plus och minus, WyWallet och Bart:

WyWallet
+ enkelt att skaffa
+ NFC-tekniken växer
+ lätt att använda
+ kostnadsfria sms-köp

- Iphone saknar NFC
- hög effektiv ränta för kreditköp
- hög avgift för att återföra pengar till bankkontot (3% av beloppet)

Bart
+ hög säkerhet
+ enkelt att använda
+ kostnadsfritt för Swedbanks och Sparbankernas kortkunder

- hittills bara i Axfoodbutiker
- inget kvitto mobilen

Fakta

NFC

NFC, near field communication, är en teknik för att föra över information trådlöst på så korta avstånd som högst 10 centimeter. Signalen är en svag radiosignal som bör krypteras för att användas för betalning. Google Wallet använder NFC och alla nya bättre mobiler utom Iphone har tekniken.

 

Många olika tjänster

Det finns en lång rad aktörer som erbjuder olika tjänster för att betala via mobil, till exempel Paypal, Payair, Seqr, iZettle, Paypass, Google wallet, Mopper, Square, Klarna.

 

Swish

Swish är ett samarbete mellan Danske Bank, Nordea, Handelsbanken, SEB, Länsförsäkringar, Swedbank och sparbankerna. Tjänsten gör det möjligt att skicka pengar mellan mobiler, till exempel vid köp på Blocket. Pengarna förs då från köparens till säljarens bankkonto i realtid. För att skicka pengar måste du ladda ner Mobilt BankID och Swish-appen, för att ta emot räcker det att ha Swish kopplat till sitt bankkonto.

 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.