Bärbar dator = dåligt ljud?

Bärbar dator = dåligt ljud?

På med hörlurarna. I alla fall om du ska lyssna på ljud i den bärbara datorn. Ett franskt test av elva modeller visar att dåligt ljud är standard.

Martina Frisk Publicerad: 30 Jan, 2008
Läs senare

Den franska konsumenttidningen Que Choisir har testat elva bärbara datorer. Tio av dem hade 15,4-tumsskärm och en av datorerna, Macbook, hade en skärm på 13,3 tum. Priserna ligger på mellan 6 600 till 11 800 kronor. Dyrast är Apples Macbook, som också blev bäst i test.
Graderna på betygsskalan var dålig, medioker, medel, bra och mycket bra. Bland annat testade man ljudet och fann att ingen av datorerna håller måttet. Bortsett från tre datorer fick samtliga det näst lägsta betyget "medioker". HP:s Pavilion, Dells Inspiron och Packard Bells Easynote fick betyget "medel".
Att ljudet som strömmar ut från bärbara datorer är av dålig kvalitet har blivit standard. Fransmännens omdöme är hårt: "Datorerna massakerar vilken ljud-cd som helst. Med vissa är det knappast möjligt att se på en dvd utan hörlurar."
Alla datorer i testet fick godkänt i sin helhet enligt den femgradiga betygsskalan. Tio datorer fick betyget "medel", och endast en, Apples Macbook, kammade hem det näst högsta betyget "bra". Bäst i test blev Macbook bland annat på grund av sin långa batteritid, 3 timmar och 28 minuter. De flesta andra kan klara sig på batterier 1,5–2,5 timmar.
En av fördelarna med en bärbar dator är att man kan ha den i knät sittandes såväl i soffan som på tåget. Därför är det viktigt att värmen som datorn alstrar håller rimliga nivåer. Två modeller i testet, HP och Packard Bell, når ibland hela 60 grader.
För novisen är kanske det mest centrala att datorn är enkel att förstå sig på och att använda. Två datorer fick betyget "medel" i det testmomentet: MSI:s Megabook och Fujitsu Siemens Amilo Li. Resten fick betyget "bra".
Men för de mer invigda är hårddiskens kapacitet och datorns skärmkvalitet också viktigt. Ingen av modellerna fick underkänt när det gäller kapacitet, dock är Sonys modell långsammare än sina konkurrenter i sin helhet men snabb på att till exempel kopiera filer. Skärmkvaliteten var bra överlag, alla gick i mål med betyget "bra".
En liten parentes för gemene man, men nog så viktigt för cineaster, är om datorn har fjärrkontroll så att filmvisningen kan styras på håll. Apple, Dell och HP har sådana till sina bärbara.

Testade bärbara datorer:

Apple Macbook (13,3 tum):    Betyg 13,1/20         Cirkapris 11 800 kronor.
Toshiba Satellite A210-10A:   Betyg 11,9/20         Cirkapris 7 500 kronor.
HP Pavilion dv6511:               Betyg 11,8/20         Cirkapris 6 600 kronor.
Sony Vaio VGN-NR11S/S:       Betyg 11,8/20         Cirkapris 7 500 kronor.
Dell Inspiron 1521:                Betyg 11,6/20         Cirkapris 7 400 kronor.
Acer Aspire 5720ZG:              Betyg 11,5/20         Cirkapris 6 600 kronor.
Packard Bell Easynote MX61:  Betyg 11,3/20         Cirkapris 7 500 kronor.
Samsung R60 XEV 5250:       Betyg 10,8/20         Cirkapris 7 800 kronor.
MSI Megabook M670-S10:      Betyg 10,6/20         Cirkapris 6 600 kronor.
Fujitsu Siemens Amilo Li 1718: Betyg 10,5/20      Cirkapris 6 600 kronor.
Asus X51R-AP066C:               Betyg 10,5/20         Cirkapris 7 500 kronor.

 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.