Högt tryck räcker inte när bästa högtryckstvätten ska koras

Högt tryck räcker inte när bästa högtryckstvätten ska koras

Högtryckstvättar på rad - Foto: Rickard Kilström
Exempel på resultat och påverkan av underlaget vid användning med roterande munstycke - Foto SLG
Exempel på resultat och påverkan av underlaget vid användning med punktstrålmunstycke - Foto SLG
Havererad växellåda undersöks på laboratoriet - Foto SLG
Felsökning av motor och dess kopplingar - Foto SLG
Skador på motor efter uthållighetstest – Foto SLG
Labbet analyserar påfrestningar på alla delar av högtryckstvätten - Foto SLG
Laboratorietest

En stark motor hjälper inte när högtryckstvätten slutar fungera efter 27 av 300 rengöringar och en styv och svårhanterad slang gör spolningen utmanande.

Laboratorietest
Håkan Lövström Publicerad: 19 Apr, 2022
Läs senare

Nu när äntligen solen börjar titta fram blir det också tydligt att både altanen och uppfarten skulle behöva en uppfräschning. För den som inte vill ta fram såpa och skurborste är det ofta högtryckstvätten som gäller.

Testfakta anlitade det ackrediterade laboratoriet SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH för att testa åtta enklare modeller av högtryckstvättar.

-   Våra tester visar att själva motorprestandan och det deklarerade maxtrycket inte är avgörande. Ett bra munstycke är mycket viktigare för slutresultatet, förklarar Andreas Müller testingenjör på SLG i Hartmannsdorf.

[PDF]

Laboratorietestet innehöll bland annat ett uthållighetstest där varje maskin skulle klara 300 testcykler. Varje testcykel består av att maskinen körs på maxeffekt under 15 minuter för att därefter vila i tre minuter. Proceduren upprepas men nu med 12 minuter på max och tio minuter i helt avstängt läge innan nästa cykel tar vid. Det kan vara värt att beakta att 300 cykler skulle motsvara väldigt flitig användning i praktiken.

Det var bara tre (Husqvarna, Ava och Ryobi), av de åtta högtryckstvättarna som klarade alla 300 cykler. I mitten på fältet placerade sig Kärcher och Nilfisk. Sämre gick det för Bosch och Jula vars maskiner klarade 174 respektive 126 testcykler innan de rasade ihop. På en odiskutabel sistaplats i uthållighetstestet hittar vi Biltema där själva handtaget slutade fungera efter 27 testcykler.

Bäst sammanlagt betyg fick Husqvarna, men ingen är bäst på allt. Laboratoriet reagerade över att flera av tvättarna hade slangar som inte var optimala för uppdraget.

-   Jag blir besviken på att ett sådant prestigefyllt varumärke som Kärcher har en hård och svårhanterad slang. Och Husqvarna som har en konstruktion där hela slangen måste rullas ut för att tvätten ska kunna användas. Kom igen det är 2022 nu, säger Andreas Müller som förklarar att en svårhanterad slang kan göra att maskinen blir stående och samlar damm.

Hemma hos Andreas Müller kommer högtryckstvätten bara fram ett par gånger om året.

-   På våren brukar jag spola av utemöblerna. Men annars blir det bara någon gång att jag går över uppfarten med maskinen om det är riktigt smutsigt. Man får passa sig så att den kraftiga strålen inte gröper ur mer och mer i betongunderlaget. Då kan smutsen få fäste och det blir nödvändigt att rengöra varannan vecka istället för någon gång per år, förklarar testledaren Andreas Müller.

Tips från labbet kring användning:

* De högtryckstvättar som har ett reglerbart munstycke ska aldrig ställas in i det mest "spetsiga" läget. I detta läge kan strålen exempelvis skada däckssidorna på din bil.
- Om gummit skadas tillräckligt kan det innebära en trafikfara, säger Andreas Müller.
* Använd inte det roterande munstycket eller en spetsig stråle på ditt trädäck. Träfibrerna ruggas upp och det blir fritt fram för både vatten och diverse svampar eller liknande.
   Det  finns dock olika tillbehör till de flesta tvättar som är anpassade för trätvätt.
* Det roterande munstycket skall heller inte användas för biltvätt då detta kan skada lacken.
* Oavsett högtryckstvätt skall du tvätta bilen genom att spola nerifrån och upp, detta gör att smutsen rinner av lättare.
* Olika underlag kräver olika taktik. För den som vill komplettera finns det ofta flera olika specialmunstycken och borstar att välja mellan.

Förutom den obligatoriska rengöringen av utemöbler och altandäck, kan den äventyrlige som vill få ut lite mer av sin högtryckstvätt även använda den för att fjälla av fisk. Eller varför inte ta strålen till hjälp om du behöver få ner barnens frisbee eller boll som fastnat högt upp i något träd? Nöden är uppfinningarnas moder.

Fakta om testet

Testfaktas redaktion har på uppdrag av nordisk media genomfört ett jämförande laboratorietest av högtryckstvättar. Laboratorietestet har utförts av laboratoriet SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH i Tyska Hartmansdorf.

Kriteriet för urvalet är högtryckstvättar med ett pris under 2 000 kronor.

Följande produkter har valts ut för testet:

Kärcher K2 PREMIUM POWER CONTROL
Biltema HPW 150
Nilfisk CORE 140 POWERCONTROL
Bosch Universal Aquatak 135
AVA AVA GO P40 LARGE BUNDLE
Husqvarna PW 235
Meec Tools 160 bar 2200 W 420 l/h
Ryobi RY130PWA

Prover av varje fabrikat har införskaffats under februari månad 2022.

Laboratorietestet
Innan testet kontrollerar laboratoriet att alla enheter fungerar som de ska och gör en inventering av medföljande tillbehör, väger och mäter slangens och elkabelns längd samt noterat angiven effekt (Watt) och vattentryck (bar).

Testet omfattning inkluderar följande huvudmoment:
* Teknisk prestanda
* Rengöringsprestanda
* Kvalitet och uthållighet
* Ergonomi och användarvänlighet

Högtryckstvättarnas tekniska prestanda och rengöringsprestanda testas med munstycken för fast och roterande stråle. I det fall endast ett av dessa munstycken inkluderas i förpackningen har prestandan bedömts för båda utifrån resultaten för det munstycke som finns tillgängligt.

Teknisk prestanda:
Flödeshastighet (liter per minut) och kraft på strålen mäts från ett avstånd på 4 cm. Mätningen utförs med munstycken för fast stråle och roterande stråle.

Rengöringsprestanda:
Rengöringsprestanda testas genom borttagning av färg från polyuretanskum med munstycken för fast och roterande stråle. Testet utförs i en speciellt utformad rigg som rör munstycket i ett förutbestämt rörelsemönster och på ett givet avstånd från ytan. Prestanda bedöms utifrån bredden på den rengjorda ytan, hur ren ytan har blivit (färg som återstår) och hur rengöringen har påverkat underlaget. I den sammantagna bedömningen väger ytans renhet och påverkan på underlaget tyngst.

Kvalitet och uthållighet:
I uthållighetstestet får högtryckstvätten gå i 300 cykler. Varje cykel varar i 40 minuter där den körs på maxeffekt under 15 minuter, vilar i 3 minuter med munstycket stängt följt av ytterligare 12 minuter på maxeffekt för att sedan avslutningsvis vila med munstycket stängt i 10 minuter. I de fall där högtryckstvätten slutar fungera innan 300 cykler uppnåtts, noteras antalet godkända cykler och anledningen till att de slutat fungera. För att ta reda på mer detaljer kring vilken komponent som orsakat felet öppnas högtryckstvätten upp och invändiga komponenter som pumpen, motorn och kopplingar undersöks.

Ergonomi och användarvänlighet:
Laboratoriet bedömer hur enkelt högtryckstvättarna monteras med hjälp av medföljande monteringsanvisning samt hur lätt det är att komma i gång med användning. I bedömningen värderas och beaktas hur tydlig monteringsanvisningen är, om det behövs verktyg, passform i olika komponenter och den kraft som krävs för monteringen.

Laboratoriet utvärderar ergonomi på handtag och bedömer användarvänligheten med avseende på slangens smidighet, byte av munstycken, justering av effekten, justering av strålen på munstycket, förvaring av tillbehör, påfyllning av rengöringsmedel och hur smidig högtryckstvätten är att förflytta både under arbetet och till förvaring. I bedömningen ingår även hur lätt högtryckstvätten rengörs efter användning.

Betygsättning och viktning:
Teknisk prestanda 10%
Rengöringsprestanda 35%
Kvalitet och uthållighet 35%
Ergonomi och användarvänlighet 20%

 

 

 

 

 

 

 

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.