Stort sug efter begagnade mobiler

Stort sug efter begagnade mobiler

Många byter telefon väldigt ofta. Även nyare mobilmodeller finns därför snart att köpa begagnade, och det går att spara tusenlappar. Foto: Shutterstock

Är du trött på att ständigt köpa ny teknik, eller behöver du en mindre dyrbar telefon till barnen? Nu finns det många webbutiker som säljer begagnade smartphones. Men se upp – villkoren varierar mellan olika aktörer.

Martina Nyhlin Publicerad: 23 Jul, 2018
Läs senare

Att efterfrågan på begagnade smartphones är stor märker bland annat företaget Inrego, som ända sedan 90-talet samlat in begagnad teknik från andra företag. De testar, rekonditionerar och reparerar sakerna som sen säljs vidare i en webbshop. Och just telefonerna går åt snabbt.

– Vi skulle kunna sälja ännu fler om vi hade fler produkter att sälja. Företag och myndigheter kan bli bättre på att ta tillvara sina gamla mobiler, säger Fredrik Nilsson, marknadschef på Inrego. 

Fredrik Nilsson, Inrego
Fredrik Nilsson, Inrego​​​​​

Det finns också en rad aktörer, som till exempel telefonoperatören Halebop, som samlar in mobiler från privatpersoner och säljer vidare via sin webbutik.

Priserna i begagnatsegmentet är lägre än för nya telefoner, men hur mycket beror förstås på telefonernas skick. När vi jämför ny- och begagnatpriset på några nyare modeller, som iPhone X och Sony Xperia XZs, är de begagnade exemplaren som ligger ute till försäljning mellan 1 500 och  2 000 kronor billigare (se faktaruta).

Men vågar man då köpa en begagnad mobil på nätet? Kan det vara stöldgods man köper? Fredrik Nilsson på Inrego tycker att den som köper en mobil på nätet bör göra samma granskning som vid en annan affär via en webbutik. Ser butiken seriös ut? Har de en trygg e-handel? Har de garanti? Kan de berätta varifrån produkterna kommer?

– När produkter liksom i vår butik kommer från företag är risken att det är stöldgods minimal. Och köper man av en privatperson eller ett företag som säljer privatpersoners telefoner kan alltid be om att få se ett inköpskvitto tycker jag, säger han.

Konsumentköplagen ger konsumenten rätt att reklamera ursprungliga fel i upp till tre år efter köptillfället. Här skiljer lagen inte på nytt och begagnat. En vara som har sålts "i befintligt skick" eller med ett liknande allmänt förbehåll, skall anses felaktig ”om den är i sämre skick än köparen med hänsyn till varans pris och övriga omständigheter med fog har kunnat förutsätta”. 

Bo Lång, Konsumentverket
Bo Lång, Konsumentverket

– Det betyder att man inte kan ställa samma krav på begagnat som nytt. Däremot ska det fungera som utlovat och som jag rimligen kan förvänta mig, säger Bo Lång, vägledare på Konsumentverket. 

Företagen har ofta frivilliga garantier som varierar mellan en månad till två år. Garantier kan innehålla fler åtaganden från företagets sida. Men ibland kan det låta generösare än det är.

– Där garantin är längre än sex månader så får man anse om inget annat anges i villkoren, att det är företaget som har bevisansvaret under garantitiden. Det förbättrar alltså konsumentens läge. Men om garantin är kortare, och om den inte omfattar mer än vad lagen kräver – det vill säga ett ursprungligt fel – så skulle jag säga att värdet av garantin är tveksam, säger Bo Lång. 

Blir det då ofta problem i dessa affärer? En sökning hos Allmänna reklamationsnämnden visar att bland de företag Testfakta tittat på har flera företag inga anmälningar alls och några har en enstaka. Ett företag sticker dock ut - Telefonshoppen - som har 22 anmälningar om telefoner där det blivit tvister kring fel. Av dessa har en handfull ärenden utfallit till butikens fördel och endast ett ärende gäller just en begagnad telefon.

Här kan du köpa begagnade telefoner
  • www.billigteknik.se – 14 dagars returrätt. 1 års garanti på alla produkter om inte annat angives. Ett ärende gällande telefon hos ARN, tvisten löst.

  • www.bluecity.se –14 dagars returrätt, prisgaranti (mellanskillnaden +50 kr om du hittar produkten billigare någon annan stans) och 2 års Blue City-garanti (felet måste ha funnits vid leveransen). Inga ärenden hos ARN.

  • halebop.se –14 dagars ångerrätt. 1 månads garanti.

  • https://ielektronik.se – 14 dagars returrätt, 90 dagars garanti. Ett ärende hos ARN, under handläggning.

  • www.inrego.se – 30 dagars returrätt, minst ett års garanti. Inga ärenden hos ARN.

  • www.mobilgallerian.se – 14 dagars returrätt upp till ett års garanti - cirka 3 månader på mobiler) 1 ärende hos ARN, avslogs.

  • https://www.nordwaystore.se – 14 dagars ångerrätt. Minst 1 års garanti om inget annat anges. Inga ärenden hos ARN.

  • www.swedphone.se –14 dagars returrätt, minst 30 dagars garanti. Två ärenden, ett som ARN valt att inte pröva och ett där kunden fick tillbaka sina pengar.

  • www.telefonshoppen.se – 14 dagars ångerrätt, 3 års reklamation. 22 ärenden, varav en tredjedel avvisats. Ett ärende gäller en begagnad telefon.

Så mycket billigare blir det att köpa begagnat (Prisexempel från vecka 20, 2018)
  • Iphone X 256 GB Nypris: 13 190 kr (Tele2) – Begagnad: 11 599 kr ”i toppskick" (Blue City).

  • Samsung Galaxy S7 Edge 32GB Nypris: 5 696 kr (Elgiganten) – Begagnad: 3 749 kr ”i perfekt skick” (Blue City).

  • Iphone 8 64 GB Nypris: 7 490 kr (Elgiganten & Mediamarkt) – Begagnad: 6 779 kr, ”nyskick” (Swedphone).

  • Iphone 7 32 GB Nypris: 5 990 kr (Webhallen) – Begagnad: 4 374 kr, ”A-skick” (Inrego).

  • Sony Mobile Xperia XZs 32 GB Nypris: 4 996 (Elgiganten) – Begagnad: 2 799-3 049 kr (Blue City).

Att tänka på vid begagnat-köp
  • Läs igenom garantivillkoren – de skiljer sig åt mellan de olika företagen.

  • Eftersom garantin är frivillig kan företagen göra undantag i garantivillkoren. De kan dock aldrig friskriva sig från Konsumentköplagen.

  • Konsumentköplagen ger alltid konsumenten rätt att reklamera ursprungliga fel i upp till 3 år efter köpet. De första sex månaderna är det företaget som har bevisbördan för att visa att ett fel inte är ursprungligt. Sedan ligger ansvaret på kunden att bevisa att skadan inte beror på oaktsamhet eller slitage.

  • Vid problem - ta tveksamma ärenden till Allmänna reklamationsnämnden. Ta gärna hjälp av konsumentvägledaren i din kommun om sådan finns.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.