Mobiler klarar svensk vinter olika bra visar test

Mobiler klarar svensk vinter olika bra visar test

Problem med mobilen när det är kallt ute? Du är inte ensam. Men det skiljer mycket mellan olika telefonmärken, visar Testfaktas Test. Foto: Shutterstock.
Testfakta har testat vilken telefon som klarar sig bäst när kylan slår till. Även stöttålighet och vattentäthet testades. Foto: Rikard Khilström
Laboratorietest

Telefonernas batterikapacitet kan minska med hela 40 procent när kylan slår till. Och vissa slutar helt enkelt att fungera. Men det skiljer mycket mellan olika modeller, visar Testfaktas test. 

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 3 Dec, 2018
Läs senare

Under förra vinterns köldknäppar var det många som drabbades av problem med sina mobiltelefoner. Inför årets vintersäsong har Testfakta jämfört hur sex populära modeller klarar sig när temperaturen sjunker. Vi har utmanat telefonerna med riktigt låga temperaturer, men redan vid ett normalt vinterklimat händer det saker.

[PDF]  

När det tyska laboratoriet PZT först mäter telefonernas batteritid i rumstemperatur och sedan vid -10 grader förlorar Sony Xperia XZ3 närmare 40 procent av sin kapacitet. Samsung Galaxy S9+ och Apple iPhone XS går ned med 27 respektive 26 procent. Klart bäst batteri vid kyla har Nokia 7 Plus som bara minskar med 10 procent. 

– Det handlar dels om batteriernas kemiska sammansättning och dels om själva tekniken i telefonen, säger testledare Thorsten Kurtzner, testledare vid PZT.

Men att utnämna den finska telefonen till köldtåligast går inte. När temperaturen sjunker ner mot -20 grader blir Nokia slö och fungerar inte som den ska. Och vid -30 fungerar den inte längre. Det kan jämföras med Samsung, Sony och Motorola som går att använda även vid mycket låga temperaturer.



– Samtidigt handlar det här om extrema förhållanden. Och skulle telefonen lägga av räcker det med att förvara den under jackan nära kroppen en stund för att den ska börja fungera igen, säger Thorsten Kutzner.



Kanske är försämrad batterikapacitet och funktion vid kyla något vi tvingas leva med. Företagen verkar på en internationell marknad där vårt nordiska klimat inte är högsta prioritet. Apple, Samsung och Huawei lovar till exempel bara att deras telefoner fungerar som de ska från 0 grader och uppåt.



Men om nu telefonen laddar ur snabbt är det en fördel om den också går att ladda upp inom en rimlig tid. Och här skiljer det också mycket mellan modellerna när vi laddar dem med den laddare som medföljer.

Snabbast laddar Huawei som uppnår 26 procent av sin batterikapacitet på femton minuter trots att den har testets största batteri. Det kan jämföras med Apple som bara uppnår 11 procent under samma tid, med ett mycket mindre batteri.

– Det beror helt enkelt på att Apple skickar med en för klen laddare, vilket innebär att det inte går att utnyttja telefonens snabbladdningsfunktion, säger Thorsten Kutzner.



Iphone-ägare som vill ladda upp sin telefon snabbare måste köpa till en kraftfullare laddare för cirka 600 kronor.



Förutom kyla består svenska vintrar även av en hel del blöta. Den som vill vara säker på att telefonen klarar en stund i en vattenpöl ska inte välja Motorola eller Nokia. Däremot visar sig Nokia vara extremt stöttålig. Trots upprepade fall från två meters höjd fick den vare sig allvarliga synbara skador eller försämrad funktion. Motorola och Huawei däremot slutade helt att fungera redan efter ett fall från en meter.

– Nokia är förvånansvärt robust och stöttålig jämfört med flera andra telefoner i testet, säger Thorsten Kutzner.



Högst totalbetyg i Testfaktas test får ändå Samsung. Den har inte det köldtåligaste batteriet men fungerar i extremväder, är vattentät och hyfsat stöttålig.

Fakta om testet

Det tyska laboratoriet PZT har på uppdrag av Testfakta undersökt hur bra sex mobiltelefoner klarar av att hantera kyla, vatten, stötar (vid fall) och hur snabbt de laddar upp sig med den laddare som följer med. 

Tålighet mot kyla (40%)

Batteri: 
Laboratoriet har mätt hur mycket mobilernas batterikapacitet försämras i kyla jämfört med rumstemperatur. Mobilerna laddades till 100% och placerades i en klimatkammare i +20°C med ett spel i gång. Därefter mätte laboratoriet tiden fram till att mobilerna stängdes av på grund av batteribrist. Mätningen gjordes ytterligare en gång men vid -10°C och mobilens försämrade kapacitet utifrån speltiden beräknades. 

Funktionalitet:
De rumsvarma mobiltelefonerna (+20C) placerades i en klimatkammare med en temperatur på  -10°C under 15 minuter. Därefter kontrollerade laboratoriet om följande funktioner fungerade: telefon, sms, kamera och navigation (Google Maps). Provningen upprepades vid  -20°C och -30°C. 

Stötar vid fall (30%)
Mobilerna tappades mot en stålplatta från 0,5 meter, 1 meter, 1,5 meter och 2 meters höjd i följande ordning: baksida ned, framsidan ned och sidan nedåt. Efter varje provning kontrollerade laboratoriet att mobilerna fortfarande fungerade och om de fått några allvarliga synliga skador. 

Tålighet mot vatten (20%)
Laboratoriet sprayade mobilerna med vatten från alla håll under 5 minuter. Funktionaliteten kontrollerades direkt efteråt och fram till fyra dygn efteråt. 

Mobilerna placerade i vatten med en meter vattentryck under 5 minuter. Funktionaliteten kontrollerades direkt efteråt och upp till en vecka efteråt. 

Laddhastighet (10%)
Laboratoriet mätte tiden det tar att ladda batteriet fullt samt hur mycket batterikapacitet som uppnåtts efter 15 minuters laddning. 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.