Skidhandsken som håller dig torr och varm i backen

Skidhandsken som håller dig torr och varm i backen

Handskarna i testet - Foto: Rickard Kilström
En Martindale nötningsapparat används för att testa slitagetålighet Foto: RISE
Ett fint sandpapper nöter på fyra prover från varje handske Foto: RISE
Provbitar från handskens finger tas fram Foto: RISE
Sömmarna utsätts för belastning till dess sömmen eller materialet brister Foto: RISE
Handskarna blötläggs för att testa vattentäthet Foto: RISE
Laboratorietest

Bästa skidhandsken är varm, tålig och vattentät. Men är du bara ute efter att hålla värmen kan den billigaste handsken vara den som gör jobbet bäst. 

Laboratorietest
Håkan Lövström Publicerad: 6 Feb, 2023
Läs senare

Sportlovstider väntar och vinterutrustningen ska letas fram. Den som tänker ge sig ut i slalombackarna de närmaste veckorna vet att få saker är så irriterande som att börja frysa om händerna efter bara ett par timmar i backen.

Det är viktigt att handskarna har en bra passform och att de ger ett stadigt grepp, särskilt om man ska hålla i ett par stavar. Tänk också på att handsken ska räcka tillräckligt långt upp på handleden så att det inte blir en glipa. Prova därför handskarna tillsammans med din jacka.

Men hur bra handsken håller värmen, om den står emot vatten och hur sömmar och material påverkas över tiden är svårt att prova sig fram till. Testfakta har därför låtit RISE laboratorium i Mölndal testa sex kända fabrikat av vintersporthandskar på den svenska marknaden. Samtliga kostar under tusenlappen.

[PDF]

Testet är indelat i tre moment som mäter hållbarhet, värmeisolation och vattentäthet. Värmeisoleringen är det testmoment som väger aningens tyngre än de andra.

Prisbilden speglar till viss mån även det övergripande testresultatet.

Den billigaste handsken Kombi Original var till exempel den enda handsken i testet där det blev hål efter 500 varv i den maskin som simulerar nötning. Det kan jämföras med den totala testvinnaren Helly Hansen och Revolution Race som klarade 2000 varv i samma maskin, utan hål i materialet.

I testmomentet för vattentäthet sänktes handskarna ned i ett kärl där alla fingrar och halva handryggen blev blötlagd. Testet visade att både Black Diamond och Revolution Race läckte in rejält och blev helt genomblöta efter 30 minuter. På andra sidan av samma skala hittar vi Helly Hansen och Hestra GoreTex, som båda hade en överlägsen vattentäthet.

För att efterlikna den mänskliga känslan av handskarnas värmeisolerande förmåga använde laboratoriet ett uppvärmt metallfinger som placerades i en av handskens fingrar. Metallfingret läste av temperaturen i handsken var tionde sekund för att bestämma den tid det tog för temperaturen att sjunka från 35 grader till 25 grader. Momentet upprepades tre gånger för att undanröja felaktigheter.

Lite oväntat visade den billigaste handsken Kombi Original bäst värmeisolerande förmåga i testet. Det tog 42 minuter innan metallfingrets sensor visade på 25 grader. Betydligt snabbare gick det för Revolution Race och Decathlon Wedze, där temperatursänkningen tog 34 minuter.

Laboratoriet utförde även ett referenstest på ett par enkla arbetshandskar i skinn som visade att det tog 28 minuter innan testfingrets temperatur sänkts till 25 grader.

Sammantaget visar alltså testet att en riktigt bra skidhandske kostar därefter, men är du framför allt ute efter att hålla värmen kan den billigaste handsken vara den som gör jobbet bäst.

Fakta om testet

Testfaktas nyhetsbyrå har på uppdrag av nordisk media låtit laboratorietesta ett urval av skidhandskar för vuxna. Testerna har utförts av RISE (Research Institutes of Sweden) och omfattade parametrarna värmeisolation, nötningshärdighet, sömstyrka, vattentäthet och vattenabsorption har genomförts.

Följande skidhandskar har testats:

1. Helly Hansen - Swift HT ski gloves
2. Kombi – Original
3. Black Diamond - Spark
4. Revolution Race – Tour glove
5. Decathlon - Wedze skidhandske varm
6. Hestra- Gore-Tex Perform

Test av nötningsbeständighet (slitagetålighet)
Nötningsbeständigheten tetas enligt SS-EN 388:2004 i en så kallad Martindale nötningsapparat med ett nötningstryck på 9 kPa och fint sandpapper som nötningsmedium. Testet utförs på fyra provbitar från handflatan på varje handske.

Efter 100 varv görs en första visuell bedömning och efter 100, 500, 2000 och 5000 varv kontrolleras eventuella hål i provbitarna. Bedömningen utförs i ett så kallat ljusskåp med artificiellt dagsljus.

Test av sömmarnas styrka
Yttersömmarnas styrka på handskfingrarnas insida (sidan närmast handflatan) samt över sömmen på fingrets utsida testas enligt EN 13594:2002. Sömmarna utsätts för en ökad belastning till dess att sömmen går av eller materialet brister. Sömstyrkan mäts i Newton (N).

Vattentäthet och vattenabsorption
Handskarna placeras lutande i ett lakningskärl fyllt till 5 cm med vatten (cirka 20°C) och belastas med en vikt på 100 gram på insidan och 500 gram på ovansidan för att blötlägga alla fingrar och handryggen.

Handskarnas pek- och långfinger prepareras med 4 gram konditionerat hushållspapper. Pappret vägs efter 30 minuters och 2 timmars exponering, såvida inte pappret redan är genomblött och har absorberat en maximal mätbar mängd vatten efter 30 min.
Handskarna vägs före och efter 2 timmars exponering (med fem minuters avrinningstid) för att mäta mängden vatten som absorberats.

Värmeisolation
Ett metallfinger uppvärmt till 40 grader förs in i handskens långfinger för att mäta avsvalningstiden från 35 till 25°C vid en yttertemperatur på 20°C. Handskens öppning täpps med en isolerande skumpropp för att förhindra värmeläckage.

Sammanfattning
I sammanräkningen av totalbetyget har resultaten från de olika delmomenten viktats samman till ett totalbetyg enligt följande:

Slitagetålighet (nötning) 15%
Rivstyrka/ dragstyrka sömmar och tyg 15%
Vattentäthet/ vattenabsorption 30%
Värmeisolation 40%

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Vegofärsen blir en järnfälla

Allt fler väljer vegofärs framför köttfärs. Men för någon som har ett behov av samma tillskott av järn och zink som för kött kan det vara ett förrädiskt val. Testfaktas test av 14 vegofärser visar att kroppens förmåga att tillgodogöra sig järn och zink hämmas av den så kallade fytinsyran som bland annat förekommer i baljväxter.

Små PFAS-spår från fluorvallan längs Vasaloppet

Testfakta har låtit testa ett antal vattendrag i anslutning till Vasaloppet för att utröna om åkarnas fluorvallor bidrar till ökade nivåer av PFAS-kemikalier. 

Analysen visar knappt mätbara nivåer.

–  Det är helt klart lägre än förväntat, vilket förstås också är positivt, säger Torbjörn Synnerdahl, testansvarig vid Eurofins.

Laboratorietest

Låt pengarna styra fetavalet

Sugen på en äkta feta till den grekiska salladen? Låt priset avgöra!
Testfakta stora test av fetaost visar att det inte är några större skillnader i smak, kvalitet eller innehåll mellan alternativen. Du får en bra fetaost – oavsett om du betalar 145 eller 200 kronor kilot.

Långtidstest av elcyklar - resultat

1 000 km i vardagen - hur klarar sig elcyklarna utanför laboratoriemiljön?

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Connect Ultra Premium

Testfakta har på uppdrag av ÖoB laboratorietestat ett urval av alkaliska AA-batterier, däribland ÖoB:s egna fabrikat Connect Ultra Premium. Testresultatet visar att Connect Ultra Premium presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Performance.

 

Elcyklar - en omogen marknad

Testfaktas långtidstest av elcyklar visar tydligt att det fortfarande är en väldigt omogen marknad. Många elcyklar är undermåligt utrustade, särskilt när det gäller bromsarna.

Fem sätt att somna snabbare

En god natts sömn kan ibland kännas svårfångad. Den är också högst personlig: otaliga faktorer spelar in i varje persons sömnrutin. Här är några metoder som har hjälpt andra att somna på kvällen.

Laboratorietest

Bästa plåstret på såren

Finns det plåster som både stoppar blodflödet och sitter kvar - även när det blir blött? Då får du vara beredd att betala lite mer – ett billigare plåster brister ofta i något av momenten.

Laboratorietest

Valet av maskindiskmedel viktigare än somliga tror

Testfakta har jämfört nio vanliga fabrikat av maskindiskmedel på den svenska marknaden och kan berätta vilka som är värda pengarna, samt vilka du kan skippa.

Laboratorietest

Undvik mättade fetter på smörgåsen och spara pengar

Vegetabiliska bordsmargarin har störst mängd nyttiga fleromättade fettsyror – och minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Väljer du ett margarin med mättade fetter får du betala nästan dubbla priset.

Laboratorietest

En bra bäddmadrass kan rädda en dålig säng

Vaknar du med ont i höften eller axeln? Kanske börjar sängen bli för gammal eller sover du kanske mer på sidan än tidigare. En ny säng är en betydande investering men ofta kan det räcka med en ny bäddmadrass för att förbättra sängens ergonomi.
Testfakta har testat hur åtta olika bäddmadrasser förbättrar ergonomin i en dålig resårbotten.

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i den övre prisklassen

En bra säng ska ge kroppen stöd och samtidigt låta axlar och höft sjunka ner i bädden. Men en felbalanserad fjädring kan ge känslan av hängmatta med ryggproblem som resultat. Hur bra är då en lite dyrare kontinentalsäng? Testfakta Research har laboratorietestat och jämfört ett urval av kontinentalsängar i premiumklassen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.