Så klarar du vintern på cykel

Så klarar du vintern på cykel

Ställ inte undan cykeln bara för att snön börjat falla eller temperaturen rasat. Den uppmaningen kommer från cykelentusiasten Bo Dellensten som tipsar om hur du klarar vintern på två hjul.

Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 31 Okt, 2013
Läs senare

När de första kalla höstvindarna blåser är det många cyklar som förpassas till förråd eller garage. Men i takt med att allt fler svenskar cyklar har även vintercyklingen ökat. Enligt en Sifo-undersökning från förra året cykelpendlar var femte svensk minst fyra dagar i veckan sommartid. Ungefär hälften fortsätter även under den kalla och mörka delen av året.

Lite extra försiktighet och rätt kläder är det som krävs, enligt cykelexperten Bo Dellensten som driver sajten Cykelguiden.nu.
– Viktigast är att hålla sig ifrån frambromsen och inte bromsa mitt i kurvor om det finns risk för isfläckar. Annars är det lätt att dratta dit.

Är det riktigt halt kan ett par dubbdäck vara en bra investering. Samtidigt är de ganska tungrullade och låter mycket när man kör på barmark. Det finns även halvdubbade däck där man släpper ut luft i däcken för att få bra grepp och pumpar upp dem när det är barmark. Bo Dellensten, som själv bor i Stockholm, använder inte dubbdäck.

– De får dagar då det är för halt låter jag cykeln stå helt enkelt, säger han.
– Annars kan man ju ha en extra vintercykel som är utrustad med dubbdäck och som har mycket plats mellan hjul och stänkskärm där det lätt kan fastna snö.  

Just stänkskärm är bra när det är slaskigt och blött ute. Då slipper du komma helt prickig till jobbet. Det går även att köpa kraftigare stänkskydd för framhjulet.

Men det är inte bara cykeln som behöver rustas. För en vintercyklist är vind- och vattentäta kläder ett måste. Varmhållningen däremot står du själv för.  

– Man ska huttra lite när man sätter sig på hojen, annars har man för mycket kläder. Efter fem minuter är man varm igen. Sen är det alltid bra att ha med sig extra plagg i ryggsäcken.

Att man inte får glömma vantarna hemma är nog de flesta vintercyklister smärtsamt medvetna om. Och på huvudet kan man ha en tunn mössa under hjälmen och ett hjälmöverdrag som hindrar kalla vindar att tränga in genom ventilationshålen. En tjock yllemössa under hjälmen är dock inte att rekommendera – då skyddar hjälmen inte som den ska.

Riktigt slaskiga dagar kan det även vara bra med skoöverdrag. I sportbutiken går det att köpa överdrag som både är vattentäta och värmeisolerande. Men enligt Bo Dellensten går det även bra med den klassiska blå engångsvarianten i plast som du får hos tandläkaren.

– När man cyklar på vintern kan man inte vara fåfäng. Engångsöverdragen brukar hålla i en vecka, säger han.

Hur du rustar dig själv och din cykel är en sak.  Vad som däremot är svårare att påverka är hur din kommun rustar vägarna du cyklar på. Bo Dellensten har suttit med i ett antal projektgrupper för att förbättra cykelvägnätet runtom i landet. Och det skiljer mycket mellan olika kommuner.

– I Stockholm har det varit bedrövligt, medan andra städer som till exempel Gävle och Örebro plogar cykelvägar före bilvägar. Det är smart ur trafiksäkerhetssynpunkt eftersom cyklister och gångare då kommer att stanna på trottoarer och cykelbanor i stället för att ge sig ut på bilvägen.
– Tycker du inte att cykelbanorna vinterhålls i din kommun, ring och tjata. Då brukar det faktiskt bli bättre.

Fakta

Så vinterrustar du din cykel

- Använd stänkskärmar så slipper du komma blöt och prickig till jobbet. Finns även kraftigare stänkskydd för framhjulet.

- Riktigt vinterhala gator kan kräva dubbdäck. Finns både hel- och halvdubbade.

- Kolla bromsarna ofta. Kör några provbromsningar innan du åker iväg.

-  Allt blir smutsigare snabbare på vintern. Rengör och smörj kedjan oftare.

- Glöm inte lampor och reflexer.  
- Förvara gärna cykeln inomhus. Snö och kyla kan göra cykeln svårcyklad i början.

 

Så vinterrustar du dig själv

- Viktigast är att klä sig vind- och vattentätt.
- Använd tunn mössa under hjälmen och hjälmöverdrag utanpå så slipper du kalla vindar genom hjälmens ventilationshål. Sätt aldrig hjälmen utanpå en tjock mössa, då fungerar det inte som den ska.
- Använd varma och vattentäta handskar. Händer och andra leder är extra känsliga för kyla.

- Skoöverdrag som både håller värmen och skyddar skorna.
- Ett sadelskydd värmer rumpan när det är kallt ute.

- En poncho eller lätt regnställ är bra att ha med sig.

- Förvara dina saker i plastpåsar eller en vattentät väska.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.