Förbjuden kemikalie i fodrade gummistövlar för vuxna

Förbjuden kemikalie i fodrade gummistövlar för vuxna

Vattentätheten mättes genom att stövlarna fick stå i vattenbad i ca 20 °C varmt vatten under 24 timmar. Stövlarnas fotdel fylldes med hushållspapper och både pappret och stövlarna vägdes före och efter vattenbadet. Foto: Anna Sigge
Förbehandling av stöveln innan vattentäthetstestet. Gummistövelns fotdel utsätts för kontrollerad kontakt med vassa föremål, så kallad snagging i 12 cykler per fot under tre spikbollar. Foto: Anna Sigge
Testlaboratoriet mätte hur väl stöveln håller värmen. Stöveln ställdes i ett skåp med minus 17 °C och efter 30 minuter mättes hur mycket temperaturen hade sjunkit. Foto: Anna Sigge
Halkmotstånd testades på torr och våt klinker. Foto: Anna Sigge
Laboratoriet mätte hur lätt eller svårt en spik går igenom stövelns fotdel, alltså hur stark kraft som behövs för att en spik ska kunna tränga igenom stöveln. Foto: Anna Sigge
För att se vad som händer när materialet åldras, torkades delar av stövlarna i en ugn i 10 dygn vid 70 °C och bedömdes sedan i mikroskop. Foto: Anna Sigge
Stövlarna analyserades på förekomst av 24 polycykliska aromatiska kolväten. Foto: Anna Sigge
Förutom den kemiska analysen har laboratoriet också testat stövlarnas hållbarhet, vattentäthet, värmeisolationsförmåga, yttersulans halkighet, och stövelns stabilitet. Foto: Rickard Kilström
Laboratorietest

Testet av fodrade gummistövlar avslöjar både allvarliga brister och stora skillnader. Det finns bra stövlar, men några läcker in vatten eller går sönder under testet. En av stövlarna innehåller också så höga halter av en förbjuden kemikalie att den är förbjuden att sälja. 

Laboratorietest
Ola Jacobsen, Johanna Berger Publicerad: 26 Okt, 2019
Läs senare

Fodrade gummistövlar kan vara det perfekta skyddet mot november, då de håller fötterna både torra och varma på samma gång. Testfakta har testat sju av de vanligaste fritidsstövlarna och testet avslöjar både stora skillnader och allvarliga brister. 

Medan vissa håller både vatten och kyla på behörigt avstånd från foten, läcker andra in båda delarna, vissa redan innan de har de utsatts för något slitage eller åldrande. 

[PDF]

Dessutom innehåller alla stövlar farliga ämnen i gruppen polycykliska aromatiska kolväten i detekterbara halter. En av stövlarna, Vildmarksstövel från Biltema, innehåller 13 gånger över gränsvärdet av det förbjudna cancerframkallande ämnet benzo(e)pyren. 

– Det är förbjudet att sälja varor som innehåller förbjudna ämnen, så tack för att ni gör den här analysen, säger Margareta Daho, inspektör på avdelningen för tillsyn av varor på Kemikalieinspektionen.

Myndigheten kommer nu att öppna ett ärende mot Biltema. Eventuellt kommer inspektören göra kompletterande analyser av stöveln innan. 

– Vår första åtgärd kallas för ett inspektionsmeddelande. Där berättar vi för företaget att de enligt Testfakta tycks sälja varor som innehåller förbjudna ämnen och ger dem möjlighet att yttra sig över detta. Om ett företag som har förbjudna ämnen i en vara inte frivilligt slutar sälja varan kan vi lägga ett förbud. Vi kan också göra en åtalsanmälan till miljöåklagaren om misstänkt brott, säger Margareta Daho. 

Biltema har efter att ha tagit del av Testfaktas analys omgående säljstoppat produkten. 

– Vi ser mycket allvarligt på situationen. Vår kvalitetsavdelning jobbar intensivt med leverantören för att reda ut vad som skett, säger Johan Gerdevåg, marknadschef på Biltema.

Hur ska de kunder som redan har köpt Biltemas vildmarksstövel göra nu? 

– Utredning pågår av produkten, vi kommer agera direkt med eventuell återkallelse när vi har allt på bordet. Vi kommer kommunicera till kunderna om ett sådant beslut eventuellt kommer, säger Johan Gerdevåg.

Det är laboratoriet RISE IVF som på uppdrag av Testfakta testat fodrade gummistövlar för vuxna. Förutom det förbjudna ämnet benzo(e)pyren i Biltemas stövel, hittade laboratoriet andra farliga ämnen i både Biltemas och ytterligare tre tillverkares stövlar. 

Det handlar om ämnen som är på väg att regleras, men som är tillåtna idag, så länge återförsäljaren informerar om dem. Halterna av dessa ämnen i stövlarna ligger dock under gränsen för informationsplikt.

Förutom den kemiska analysen har laboratoriet också testat stövlarnas hållbarhet, vattentäthet, värmeisolationsförmåga, yttersulans halkighet, och stövelns stabilitet.

Bäst i test är Avignon Ridge high, som både är vattentäta och håller värmen riktigt bra. Testvinnaren från Avignon får också högsta betyg för slitage och komfort/stabilitet. 

Även stövlarna från Viking och Tretorn gör bra ifrån sig och hamnar på andra och tredje plats. Men deras betyg ligger en bra bit lägre än testvinnaren eftersom de inte alls är lika bra på att hålla värmen som Avignon Ridge high.

Vattentätheten mättes genom att stövlarna fick stå i ett vattenbad under 24 timmar. Först testades stövlarna helt utan slitage, i det skick som de kommer från butiken. Vid det delprovet läckte Sulman Sail Winter in vatten. 

Sedan utsatte laboratoriet ett nytt stövelpar för en behandling som motsvarar en tids användning i trädgårdsmiljö. När dessa ”använda” stövlar stått 24 timmar i vattenbadet visade det sig att Nokian Tuura läckte in vatten. 

På laboratoriet utsattes stövlarna också för så kallad accelererad åldring. Delar av stövlarna torkades i en ugn i 10 dygn vid 70 °C. Sedan bedömde testlaboratoriet sprickorna som hade uppstått. Här var stövlarna från Jula och Sulman sämst.

– Hur en stövel åldras handlar både om materialets sammansättning och struktur. Uttorkning och sprickbildning kan påverka både förmågan att hålla foten torr och stövelns färg och glans, säger Simonetta Granello, textilingenjör och testledare på RISE IVF. 

Så undviker du att köpa varor med farliga ämnen

Fyra av de sju stövlar i Testfaktas laboratorietest av fodrade gummistövlar för vuxna innehåller ämnen som finns på kandidatförteckningen till Reach-förordningen, dock i halter under gränsen för informationsplikt. 

Det innebär att det är farliga ämnen som EU på sikt kan komma att förbjuda eller begränsa. Förteckningen eller kandidatlistan, som den också kallas, är EU:s sätt att varsko konsumenter, återförsäljare och tillverkare om att ett farligt ämne kan komma att regleras. 

– Många konsumenter vill köpa varor som har mindre påverkan på hälsa och miljö. Ett viktigt steg för att få bort farliga ämnen ur kretsloppet är att undvika produkter som innehåller ämnen som finns på EU:s kandidatlista för särskilt skadliga ämnen, säger Margareta Daho, inspektör på avdelningen för tillsyn av varor på Kemikalieinspektionen.

Även om återförsäljare ställer krav på tillverkare att inte använda ämnen som finns med på kandidatlistan, kan det vara svårt att kontrollera tillverkarna. 

– Som återförsäljare behöver man ha goda kunskaper om farliga ämnen för att veta hur man ska kontrollera att en tillverkare lever upp till de här kraven. Därför brukar det vara framför allt de större kedjorna som arbetar systematiskt med stickprovskontroller för att säkerställa att tillverkarna verkligen lever upp till kraven, säger Margareta Daho.  

Det är inte olagligt att sälja en vara som innehåller ämnen som finns på kandidatlistan. Men försäljaren måste kunna svara om och vilka ämnen som finns i respektive vara, om halten är över 0,1 procent. På Kemikalieinspektionens hemsida kan man ladda ner ett formulär för att be om information om en vara. Det heter ”Jag begär information om ämnen i en vara.” 

Återförsäljaren är skyldig att kostnadsfritt svara inom 45 dagar.

Sveriges konsumenter tar just nu fram en app som konsumenter ska kunna använda genom att scanna en varas streckkod för att få reda om varan innehåller några farliga ämnen. Appen heter Kemikalieappen och ska lanseras i november.

Fakta: så har vi testat

På uppdrag av Testfakta har RISE IVF testat fodrade gummistövlar för vuxna,  avsedda för fritidsbruk. 

Kemisk analys 

Stövlarna analyserades på förekomst av 24 polycykliska aromatiska kolväten (förkortat PAH, från engelskan Polycyclic Aromatic Hydrocarbons), varav de flesta är reglerade. Proverna togs på stövelns ytter- och innermaterial. 

Hållbarhet: 

A. För att se vad som händer när materialet åldras, utsattes stövlarna för en accelererad åldring. Delar av stövlarna torkades i en ugn i 10 dygn vid 70 °C. Sedan bedömde testlaboratoriet sprickorna som hade uppstått i mikroskop.

B. Laboratoriet mätte hur lätt eller svårt en spik går igenom stövelns fotdel, dvs hur mycket kraft (Newton) som behövs för att en spik ska kunna tränga igenom stöveln. 

C. Slitagetåligheten testades också genom att en stövelbit flexades i maskin 20 000 gånger och därefter bedömdes i mikroskop. 

Vattentäthet

Vattentätheten mättes genom att stövlarna fick stå i vattenbad i ca 20 °C varmt vatten under 24 timmar. Vattnet täckte fotdelen på stövlarna. Stövlarnas fotdel fylldes med hushållspapper och både pappret och stövlarna vägdes före och efter vattenbadet. 

Två stövlar från varje märke testades. Dels en helt ny stövel och dels en som förbehandlats motsvarande en tids användning i trädgårdsmiljö. 

Värmeisolation 

Testlaboratoriet mätte hur väl stöveln kan hålla värmen. En temperaturgivare tejpades fast på iläggssulan och flera kilo stålkulor med temperaturen 23 °C placerades i stöveln. Stöveln ställdes i ett skåp med minus 17 °C och efter 30 minuter mättes hur mycket temperaturen hade sjunkit. 

Halkmotstånd

Stövlarna drogs över både torrt och vått klinkergolv, med vikter placerade inuti. Testlaboratoriet beräknade den dynamiska friktionskoefficienten. Ju högre friktionskoefficient, desto mer halkmotstånd.

Stövelns komfort och stabilitet

En panel bestående av fyra personer undersökte hur stabila stövlarna var genom att testa och bedöma böjstyvheten (böja tådelen) och vridstyvheten (vrida framdelen i sidled jämfört med fotdelen). Sedan gick personerna i stövlarna och kommenterade komforten/styvheten. 

Viktigt att prova stövlar före köp

Även om en viss gummistövel har bäst prestanda, är det också viktigt att välja en som passar användarens behov. 

– När det gäller gummistövlar är helheten viktig. Självklart ska de vara vattentäta och ha bra hållbarhet, men man måste också väga in sina egna behov och personliga preferenser när man väljer stövlar, säger Simonetta Granello, textilingenjör och testledare på RISE IVF.

En av personerna i testpanelen beskriver till exempel en stövel som tung och klumpig medan en annan upplever samma modell som rejäl och stadig. 

– Det är olika sätt att se på samma egenskaper, så det är viktigt att veta vad man vill ha och prova olika stövlar innan man bestämmer sig, säger Simonetta Granello.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.