Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

För utmattningstestet måste slagytan utstå 500 kraftiga belastningar. Foto: Microfilm / Antonio H. Calatayud
Gruppfoto av kombattanterna. Foto: Rickard Kilström
Racketarna svänger fritt i testriggen för att fastställa hanteringsegenskaperna. Foto: Microfilm / Antonio H. Calatayud
Sensorer mäter kraften som genereras av pendelrörelsen. Foto: Microfilm / Antonio H. Calatayud
Testledaren förbereder racketen för en mjuk träff. Foto: Microfilm / Antonio H. Calatayud
Racketen monteras på en rigg för att bestämma egenskaperna med hjälp av en robot och olika sensorer. Foto: Microfilm / Antonio H. Calatayud
Mätning av flera slagpunkter bestämmer storleken på sweetspot. Foto: Microfilm / Antonio H. Calatayud
Roboten utsätter racketen för flera stötar. Foto: Microfilm / Antonio H. Calatayud
Sensorer i greppet mäter vibrationerna. Foto: Microfilm / Antonio H. Calatayud
Laboratorietest

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest
Susann Engqvist / Testfakta Publicerad: 7 Mar, 2022
Läs senare

Testet utfördes av Testfakta och inkluderade åtta racketar från kända märken i prisklass från cirka 1000 – 3000 kronor, tänkta för den medelgode spelaren. Formen är antingen rund eller droppformad. De väger alla 364 - 368 gram och passar därmed även spelare med mindre muskelstyrka.

Laboratoriet som anlitades var Testea Padel på Universitat Politecnica de Valencia i Spanien, världens enda testinstitut för padelracketar.

Robotar och sensorer
Det går att läsa tester av de senaste racketerna överallt. Men inte ens ett proffs kan repetera ett slag på exakt samma sätt otaliga gånger, mäta påverkningsgraden på den inre kärnans egenskaper efter utnötning, eller kraften som behövs för att skada racketens ram.

- Allt detta kan vi göra och simulera i laboratoriemiljö med hjälp av robotteknik, datorer och sensorer, säger Jordi Piedra, grundare och vd på Testea Padel. Som ingenjör kan jag äntligen ta fram vetenskapliga data som jag som professionell padelspelare länge saknat.

Testerna innebar bland annat att racketen placerades på en mekanisk arm där den fick pendla fram och tillbaka medan sensorer mätte slagkraft och vibration. Responsen från sweetspot mättes genom att en boll i kontrollerad fart fick studsa mot racketen. För att testa hållbarhet utsattes racketen bland annat för 500 kraftfulla slag simulerade med tryckluft.

De olika delmomenten har betygsatts och viktats samman till ett totalbetyg i samråd med laboratoriet. I betygsättningen har kontroll (20%), komfort (20%) och slagkraft (20%) viktats lika högt för att passa en mångsidig spelare. Högst vikt i totalbetyget har lagts på kvalitet och uthållighet (40%). Maxbetyg i samtliga kategorier är 10.

[PDF]

Sweetspot i fokus
En viktig detalj i ett padelracket är den så kallade ”sweetspoten”, den punkt på racketen där man får bäst träff med bollen, både när det gäller slagstyrka, precision och komfort. Samtliga racketar i testet har centralt eller lågt placerad sweetspot. En stor, centralt placerad sweetspot gör det generellt enklare att träffa rent, och ger mindre påfrestning på handled och armbåge. En lägre placerad sweetspot ger ofta bättre kontroll för den mer ovana spelaren, men inte lika mycket kraft i slaget.

God tvåa för drygt halva priset
Bäst i test blev Equation WPT från Nox (8,4/10) som kostar ungefär 1800 kronor. Höga poäng på hur lätt det är att kontrollera bollen (stor sweetspot, centralt/lågt placerad) och komforten (lite mjukare kärna) samt den slitstarka ramen och mycket väl bibehållna slagegenskaper efter uthållighetstestet var främsta anledningarna till det höga betyget.
God tvåa blev PR 990 Hybrid Soft från Kuikma, (8,14/10) som kostar lite drygt hälften så mycket. Både kraften i slagen samt hållbarheten är till och med något högre än hos testvinnaren, men när det gäller kontroll och komfort blev poängen lägre.

Komfort kontra hållbarhet
Sämst resultat fick K3 Avant 21 från Bullpadel (7,06/10). Liten sweetspot med hårdare kärna gör bollen svårare att kontrollera och ger mer vibrationer, vilket minskar komforten. Bullpadels racket förändrades också mycket när det gäller slagegenskaperna i uthållighetstestet.
Adidas Greenpadel hamnade också nära jumboplats, (7,23/10) främst på grund av sämre kraft i slagen och låga poäng på hållbarhet i uthållighetstestet. Denna racket fick dock höga poäng på komfort med sin mjukare kärna och låga vikt i förhållande till den totala ytan. Dessutom har Greenpadel en stor, centralt placerad sweetspot vilket ger bra träffsäkerhet och kontroll.

Prova dig fram
Att med säkerhet kunna guida en padelspelare till exakt rätt racket spelmässigt är en svår uppgift. Även om det finns vissa grundförutsättningar att ta hänsyn till beror det väldigt mycket på tycke och smak vilket racket du trivs med. Generellt brukar man till exempel rekommendera runda racketar till nybörjare, men det finns proffs som trivs bäst med den formen också. Bäst är att prova sig fram, låna av varandra och testa.

 

 

Kuriosa: Hur många hål måste ett padelracket ha?

Alla racketar i testet är mer eller mindre perforerade av hål över slagytan. Många tror att dessa behövs för att minska luftmotståndet. Huvudanledningen är däremot att få ner racketens vikt. Proffsspelare som föredrar tyngre racketar för mer kraft i slagen har ofta betydligt färre hål i sina racketar än våra testobjekt. Internationella Padelförbundets regler säger att ett racket måste ha minst ett hål.

 

Padel – ny folksport här för att stanna

Racketsporten padel har formligen exploderat i Sverige de senaste åren. Enligt Svenska Padelförbundet bokade 540 000 olika spelare nära sex miljoner timmar på svenska padelbanor förra året (2021).  

Vad är det då som gör sporten så populär? Några orsaker är troligen att den går att utöva både inom- och utomhus, det är en bra motionsform för många eftersom planen är mindre och racketen lättare än i tennis. Det gör den mindre fysiskt krävande på amatörnivå. Det faktum att man i princip alltid spelar i par gör den till en trevlig umgängessport även när bollsäkerhet och kondition är ojämn hos deltagarna.

Inte så nytt som man kanske kan tro

Det ligger kanske nära till hands att tro att padel är en ny sport, men redan på 60-talet ska mexikanen Enrique Corcuera ha uppfunnit ett spel som liknar det vi idag kallar padel. 

När den spanske prinsen Alfonso de Hohenlohe i slutet av 1960-talet fick prova på detta hos sin vän Enrique i Mexico fattade han sådant tycke för spelet att han vid hemkomst till Spanien lät bygga två privata banor i Marbella. padel blev populärt hos de rika och berömda och spred sig därefter vidare till övriga världen. 1974 fastställdes de regler vi spelar efter idag.

Till Sverige kom padel genom Thommy Andersson som redan 1998 lät bygga den första banan i tätorten Grevie strax utanför Båstad. Svenskarnas intresse för sporten var relativt ljummen till en början och inte mycket hände på ungefär 20 år, sedan formligen exploderade intresset överallt samtidigt. De senaste tre åren har antalet banor i Sverige gått från 1800 (2019) till 3500 (2021). 

Padel finns i 78 länder och har över 12 miljoner aktiva spelare.

 

Fakta om testet

Testfaktas redaktion har genomfört ett jämförande laboratorietest av padel-racketar.
Alla tester har utförts av det oberoende spanska laboratoriet Testea Padel vid Universitat Politechnica de Valencia.

Följande åtta racketar testades:

  1. Adidas Greenpadel
  2. NOX-ekvation WPT
  3. Dunlop Aero Star
  4. Wilson Pro Staff Elite
  5. HEAD Alpha Motion
  6. Bullpadel K3 Avant 21
  7. Kuikma Hybrid 990 Soft
  8. Babolat Counter Veron

Urvalskriteriet var runda eller drop-formade racketar för medelbra motionsspelare från de större varumärkena på den nordiska marknaden. De olika testexemplaren införskaffades under december månad 2021.

Laboratorietestet omfattar följande delmoment:

A. Hanterbarheta
B. Slagkänsla i sweetspoten (hårdhet)
C. Vibrationer
D. Sweetspotens egenskaper
E. Studsegenskaper i sweetspoten
F. Slagkraft
G. Utmattning av slagytan
H. Ramens tålighet
I. Slagytans tålighet

A. Hanterbarhet
Racketens förmåga att manövreras med mer eller mindre svårighet (känslan av tyngd eller lätthet hos ett racket i rörelse). Manövrerbarheten är en av de viktigaste aspekterna för en nybörjare eller medelbra spelare och i allmänhet för spelare som har begränsad muskelstyrka.
Racketen monteras på en mekanisk arm och får svänga fritt som en pendel. En sensor mäter kraften som racketens pendelrörelse genererar i olika riktningar. Ju högre kraft desto svårare att manövrera racketen.

Sensors measure the force generated by the pendulum motion. Photo: Microfilm / Antonio H. Calatayud
Sensorer mäter kraften som genereras av pendelrörelsen. Foto: Microfilm / Antonio H. Calatayud

B. Slagkänsla i sweetspoten (hårdhet)
Den respons (känsla) som racketen förmedlar till spelarens hand när bollen träffar i sweetspoten. Ju hårdare racket desto mer respons av slaget till spelaren.
Racketen monteras på en testrigg med sensorer på greppet som mäter vibrationerna som genereras när bollen träffar sweetspoten.

The robot exposes the racket to multiple impacts. Photo: Microfilm / Antonio H. Calatayud
Roboten utsätter racketen för flera stötar. Foto: Microfilm / Antonio H. Calatayud

C. Vibrationer
Vibrationerna som racketen genererar när bollen träffar olika punkter på slagytan längs racketens huvudaxel (i och utanför sweetspoten). Ju mer vibrationer desto mer påfrestning på spelarens armbåge.
Racketen monteras på en testrigg med sensorer på greppet som mäter vibrationerna som genereras när roboten träffar 90 olika ställen på slagytan, både i och utanför sweetspoten.

Sensors in the grip measure the vibrations. Photo: Microfilm / Antonio H. Calatayud
Sensorer i greppet mäter vibrationerna. Foto: Microfilm / Antonio H. Calatayud

D. Sweetspotens egenskaper
Sweetspot är det området på rackets slagyta som ger minst vibrationer och optimalt resultat i tillslaget. Laboratoriet mäter homogeniteten, placeringen och storleken på sweetspoten. En större sweetspot är mer förlåtande för spelare som inte alltid träffar bollen optimalt. För mer avancerade spelare är storleken på sweetspoten mindre viktig.

The racket is mounted on a rig to determine the characteristics with the help of a robot and various sensors. Photo: Microfilm / Antonio H. Calatayud
Racketen monteras på en rigg för att bestämma egenskaperna med hjälp av en robot och olika sensorer. Foto: Microfilm / Antonio H. Calatayud

E. Studsegenskaper i sweetspoten
Hastigheten med vilken bollen kommer ut efter ett mjukt slag mot padelracketens sweetspot. Ett mera studsigt racket gör det svårare att kontrollera bollen, speciellt för mindre avancerade spelare.
För att testa detta monteras racketen och bollen på tippbara riggar. Racketens sweetspot möter bollen i en given hastighet. Vinkeln på den studsande bollen (bollriggen) mäts. Ju högre vinkel desto studsigare racket.

The test simulates the ball rebound after a soft hit against the sweetspot. Photo: Microfilm / Antonio H. Calatayud
Testet simulerar bollens retur efter ett mjukt slag mot sweetspot. Foto: Microfilm / Antonio H. Calatayud

F. Slagkraft
Den bollhastighet som racketen genererar vid ett hårdare tillslag. Slagkraft är en kombination av rackets hårdhet och sweetspotens placering och egenskaper.
En högre slagkraft hjälper mer avancerade spelare att få bättre kraft i aggressiva slag (smash) men hjälper även mindre avancerade eller svagare spelare att få mer kraft i grundslagen.
För att testa detta monteras racketen och bollen på tippbara riggar. Racketen möter bollen i en högre hastighet. Vinkeln på den studsande bollen (bollriggen) mäts. Ju högre vinkel desto mer slagkraft ger racket.

Test rig for the measurement of the striking force. Photo: Testea
Testrigg för mätning av slagkraften. Foto: Testea

G. Utmattning av slagytan
Laboratoriet utsätter slagytan för 500 tryck i centrum av sweetspoten och mäter skillnader i racketens egenskaper före och efter utmattning. Rackets egenskaper registreras i form av vibrationer i olika träffpunkter. Vissa racket blir hårdare och andra mjukare efter utmattningstestet. Optimalt är att racketen behåller sina ursprungliga egenskaper och vare sig blir mjukare eller hårdare. Gränsen för godkänt går vid 20 procents absolut förändring.

The face is exposed to 500 impacts with increased pressure. Photo: Microfilm / Antonio H. Calatayud
För utmattningstestet måste slagytan utstå 500 kraftiga belastningar. Foto: Microfilm / Antonio H. Calatayud

H. Ramens tålighet
Ramen på ett padelracket bör vara tålig och kunna stå emot träffar i glasväggen eller sidogallret. Laboratoriet utsätter ramen för kraften från en rundad stålkropp på 2,4 kg som släpps från en höjd på 60 till 110 cm.

The steel weight hits the frame. Photo: Microfilm / Antonio H. Calatayud
Stålvikten träffar ramen. Foto: Microfilm / Antonio H. Calatayud

I. Slagytans tålighet
Slagytan på ett padelracket bör vara tålig och kunna stå emot hårda bollträffar. Laboratoriet utsätter slagytan för kraften från en rundad stålkropp på 2,4 kg som släpps från en höjd på 60 till 110 cm.

The striking surface is exposed to accelerated hits with the steel weight. Photo: Testea
Slagytan utsätts för accelererade träffar med stålvikten. Foto: Testea

Sammanställning av testresultaten

Resultaten från de olika delmomenten betygsatts och viktats samman till ett totalbetyg i samråd med laboratoriet.

KONTROLL (A, D och E) 20%
Hur enkelt racketen är att hantera, manövrera och vilken kontroll det ger på tillslag och bollbana.

KOMFORT (A och C) 20%
Vilken påfrestning racketen ger på handled och armbåge genom vibrationer och tyngd.

SLAGKRAFT (F) 20%
Den bollhastigheten som racketen genererar.

KVALITET OCH UTHÅLLIGHET (G, H och I) 40%
Hur tåligt och uthålligt racketens egenskaper är.

Slagkänsla (B) har inte räknats in i totalbetyget eftersom detta är mer en beskrivande parameter av racketens hårdhet eller mjukhet.

Viktningen ger kontroll, komfort och slagkraft lika stor betydelse och passar en mångsidig spelare. Det finns givetvis olika spelartyper och önskemål om racketens egenskaper.

 

 

 

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Undvik mättade fetter på smörgåsen och spara pengar

Vegetabiliska bordsmargarin har störst mängd nyttiga fleromättade fettsyror – och minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Väljer du ett margarin med mättade fetter får du betala nästan dubbla priset.

Laboratorietest

Stort test av duntäcken - Dunets kvalité värmer bäst

Ett duntäcke som både håller värmen och andas när vinterkylan slår till? Testfaktas test visar att dunets kvalitet har stor betydelse för resultatet. I ett par fall finns också en hel del luft i priset för fjädrarna.

Alla testvinnare från 2022

Från totalt 4671 produkter ner till nitton av särskilt hög kvalitet. Dessa är produkterna vi testat under året som stått ut särskilt: alla testvinnare från året som gått.

Laboratorietest

En bra bäddmadrass kan rädda en dålig säng

Vaknar du med ont i höften eller axeln? Kanske börjar sängen bli för gammal eller sover du kanske mer på sidan än tidigare. En ny säng är en betydande investering men ofta kan det räcka med en ny bäddmadrass för att förbättra sängens ergonomi.
Testfakta har testat hur åtta olika bäddmadrasser förbättrar ergonomin i en dålig resårbotten.

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Pannlampor - bedrägliga ljuskällor i höstmörker

Höstmörkret är en utmaning för alla som vill röra sig fritt utomhus. Testfaktas stora laboratorietest av pannlampor avslöjar extrema effektfall som ökar risken för det att bli svart under löparrundan eller hundpromenaden. Dessutom stämmer sällan tillverkarnas angivna räckvidd i meter.

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i den övre prisklassen

En bra säng ska ge kroppen stöd och samtidigt låta axlar och höft sjunka ner i bädden. Men en felbalanserad fjädring kan ge känslan av hängmatta med ryggproblem som resultat. Hur bra är då en lite dyrare kontinentalsäng? Testfakta Research har laboratorietestat och jämfört ett urval av kontinentalsängar i premiumklassen.

Laboratorietest

Rusta badhandduk Emma

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas badhandduk Emma. Badhandduken Emma presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance med god marginal.

Körrapport elcykel: Buddy Bike sX1

I samband med vårt långtidstest av elcyklar fick vi möjlighet att testa en prototyp av nya norska Buddy Bike sX1. Cykeln ingick inte i vårens laboratorietest då den ligger i premium klassen med en prislapp betydligt högre än testdeltagarna.

Laboratorietest

Fristående skummadrass, ett flexibelt alternativ

En ny generation av fristående skummadrasser ger ergonomi i nivå med klassiska spiralfjädrar, visar Testfakta Researchs uppdragstest.

 

Laboratorietest

Cape Farewell ställbar säng

Mios ställbara säng Cape Farewell har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Sängen uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för samtliga tre kroppstyper.

Solpaneler på villataket – en strålande affär?

Med rätt solceller får du en pålitlig källa av förnybar energi över lång tid, som både kan sänka elräkningen och minska ditt koldioxidavtryck. Men att köpa fel system för hemmet kan lägga skugga över elräkningen. Testfakta listar grunderna du behöver kunna innan du köper solpaneler för hemmet.

Testfaktas köpguide för elcyklar

Det viktigaste när du ska välja elcykel är att tänka igenom hur du ska använda den. Testfakta hjälper dig ta reda på vilken elcykel som passar just dig bäst.

Laboratorietest

Svårt att bli fläckfri med flytande tvättmedel

Ta bort fläcken och samtidigt riskera att övriga tygfärger blir urblekta? Valet av tvättmedel handlar ofta om kompromisser. Men vill du ta bort tuffa fläckar är valet relativt enkelt: alla flytande kulörtvättmedel fungerar ungefär lika halvbra. Samtidigt gör vissa underverk med noppor.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.