Billiga solglasögon bäst i test

Billiga solglasögon bäst i test

Laboratorietest

Solglasögon från Chanel för 2.000 kronor eller ett par från H&M för 60 kronor? Är du ute efter prisvärd kvalitet ska du välja det billigare paret. Det visar Testfaktas laboratorietest av åtta solglasögon.

Laboratorietest
Fredrik Nejman Susanne Ståhl Publicerad: 29 Jun, 2007
Läs senare

Solglasögonen är inte bara en av sommarens hetaste accesoarer, det är även ett viktigt skydd för ögonen mot solens skarpa strålar. Man hittar brillorna överallt. Minsta lilla strandkiosk till vräkigaste lyxbutik säljer sommarens symbol från alltifrån en 50-lapp till flera tusen kronor.
Men hur bra är glasögonen egentligen?

Testfakta lät SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, testa åtta populära solglasögon. På ytan lika varandra, men prislappen skiljer rejält. Från billigaste H&M-paret för 60 kronor till ett par från franska lyxmärket Chanel för drygt 2 000 kronor. Kvaliteten då?
Chanel blev slagen av H&M.
– Det var ingen dramtatisk skillnad i kvalitet mellan de glasögon vi testade. Dramatiken fanns mer på prislappen, säger Gösta Werner, testansvarig på SP.
Laboratorietestet var indelat i fyra delar:

  • UV-skydd. Klarar glasögonen att filtrera bort de ultravioletta strålarna?
  • Optisk kvalitet. Bra solglasögon ska inte ha någon brytning.
  • Hållbarhet. Vad händer vid lättare slag?
  • Reptålighet. 400 gram sand hälldes på glasögongen.

Ett bra skydd mot UV-strålar är viktigt för att ögonen inte ska skadas. Den största faran är att få grå starr om man får för mycket UV-strålar.

De testade solglasögon utgav sig för att ha 100-procentigt UV-skydd. Ingen höll löftet, även om glasögonen från H&M och Haga Eywear endast släppte igenom 0,03 procent av UV-strålarna.
– Man får skriva 100 procents UV-absorption och ändå ha en halv procents genomsläpp. Det klarade alla utom Polaroid. Den släppte igenom över tre procent, säger Gösta Werner.

Det är noterbart att Polaroid inte lever upp till sin egen standard. UV-strålningen mäts i nanometer och gränsen för att kunna säga att man klarar 100 procents UV-absorption är 300 nanometer. Polaroid anger en högre gräns, 400 nanometer, men klarar den inte. Det gjorde däremot alla de andra solglasögonen, trots att de inte angett den högre gränsen.

Den optiska kvaliteten testades i tre olika moment. Med den som grund kunde man se vilka glasögon som uppnådde kravet för optisk klassificering.

Fyra – Åhléns, H&M, Haga och Polaroid, höll högsta otpiska kvalitet, klass 1. Chanel, Granite, Prestige klarade klass 2. Evita Peroni var enda paret som hade så hög brytning att de inte klarade en optisk klassificering.

Går glasögonen sönder spelar det inte så stor roll om de håller optisk toppklass. Samtliga glasögon klarade både slag- och böjtålighetstestet.

Att få 400 gram sand över glasögonen gick däremot inget par obemärkt förbi. Det blev repor i alla glasögon. Mest reptåliga var Prestige och Polaroid.

Det var jämt i toppen av testet.  Haga Eywear blev knapp testvinnare före H&M. Chanels glasögon som var 35 gånger så dyra som testets billigaste blev nästjumbo. Sämst var de näst dyraste glasögon, Polaroid.

Priset verkar inte avskräcka. Exklusiva lyxmärken säljer som aldrig förr i Sverige.
– Intresset ökar hela tiden. På senare år har märken som Gucci och Louis Vuitton öppnat egna butiker i Sverige. Den som köper ett par dyra glasögon köper inte bara ett märke. Man kanske väljer dem för designen också, säger Johanna Finnholm, trendanalytiker på Svenska Moderådet.

Men är det någon idé att köpa lyxmärken när de är sämre?
– När det gäller konfektion håller de dyra märkena högre kvalitet än lågpriskedjor. Ofta är det bättre sömnadsarbete och så. När det gäller glasögon verkar det tydligen inte gälla.

Fakta

Fyra olika moment har testats:

UV-filter
Samtliga glasögon har angett att de stänger ut 100 procent av den ultravioletta strålningen. Glasen utsattes för UV-strålning i våglängdsområdet 280-400 nanometrar. Alla glas utom Polaroid klarade kravet på att stänga ute minst 99,5 procent av UV-strålarna.

Optisk kvalitet
Bra solglasögon ska inte ha någon brytning utan vara optiskt neutrala. Genom att undersöka tre olika former av brytningar mättes varje par för att sedan klassas i någon av de två optiska klasserna. Evita Peroni klarade inte det lägsta klassningskravet.

Hållbarhet
Innehöll två moment.
-    En liten stålkula slåpptes i 5,1 meter/sekund mot linsen för att se om den sprack.
-    Bågarna utsattes för ett böjtest.
Samtliga glasögon klarade hållbarhetstestet utan anmärkning.

Reptålighet
400 gram sand hälldes över glasögen från en meters höjd. Efter det mättes ljusgenomsläppet med en så kallad hazemeter för att se hur repigt glaset var.

Betygsättning
I varje delmomenten och i slutbetyget gavs betyget 1 till 5. Slutbetyget viktades så att UV-filtret vägde tyngst med 60 procent. Den optiska kvalitén svarade för 20 procent av slutbetyget och hållbarheten och reptåligheten tio procent var.

I tabellen redogörs också för synligt ljusgenomsläpp (i procent). Detta har mätts och jämförts med tillverkarens uppgifter men inte räknats in i slutbetyget. I samtliga fall överensstämde mätvärdet med deklarerat värde. De testade glasögonen hade filterkategori 2 och 3.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.