Omdebatterat ogräsmedel i importerade livsmedel

Omdebatterat ogräsmedel i importerade livsmedel

Foto: Rickard Kilström
Laboratorietest

Flera importerade livsmedel köpta i svenska mataffärer innehåller resthalter av det omstridda bekämpningsmedlet glyfosat. Det visar Testfaktas och SVT:s granskning.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 23 Jan, 2018
Läs senare

Glyfosat är världens vanligaste bekämpningsmedel, men också ett av de mest omdebatterade. I Sverige är det förbjudet att bespruta växande grödor med glyfosat, medan man i andra länder får spruta på ämnet ända fram till skörd. 

Testfakta har tillsammans med SVT köpt och analyserat 15 vanliga importerade livsmedel. Resultatet visar att sju av de 15 varorna innehåller rester av ämnet. Det rör sig om röda och gröna linser, kikärtor, knäckebröd samt olika typer av frukostflingor. Produkterna kommer från länder som Tyskland, Kanada och Argentina.

Att man hittar glyfosat i nästan hälften av produkterna beror troligtvis på den generösa användningen strax innan skörd, menar Peter Bergkvist, utredare på Kemikalieinspektionen. 

– Vi påvisar inte glyfosat i svenska livsmedel. Däremot så visar ju den här undersökningen att det förekommer resthalter i produkter från andra länder, säger han till SVT.

Glyfosat är ett mycket omstritt bekämpningsmedel. 2015 klassificerade Världshälsoorganisationen, WHO ämnet som troligen cancerframkallande.  EU:s expertmyndigheter har däremot avfärdat larmet. Och på Livsmedelsverket är man inte oroade.

– Även om man har hittat glyfosat i maten och det finns i importerade livsmedel så är det inget man behöver oroa sig för som konsument, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket. 

Halterna i de analyserade produkterna ligger under EU:s gränsvärden och enligt Livsmedelsverket är nivåerna ofarliga.

[PDF]

På Svenska Naturskyddsföreningen tycker man ändå att det är bra att uppmärksamma konsumenterna på vad som kan finnas i konventionellt odlad importerad mat.

– De här expertorganisationerna tittar ju på det utifrån lite olika kriterier. Och Världshälsoorganisationen har ju tittat på det bara utifrån risken för cancerogenitet, och inte tagit hänsyn till andra aspekter som EU:s expertorgan har gjort. Men oavsett det så räcker det ju med att en så pass tung organisation som WHO misstänker att det kan vara cancerogent för att vi tycker att man borde utgå från försiktighetsprincipen. Det är den som borde gälla när vi tittar på glyfosat i livsmedel, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen till SVT.


Testfakta har tidigare granskat glyfosat i öl. Då hittade vi ogräsmedlet i 15 av 16 produkter. 

Fakta om glyfosat


-  Glyfosat är ett ogräsmedel som används inom jordbruk, i trädgårdar och på järnvägens banvallar.
- Glyfosat är den aktiva substansen i ogräsmedlet Roundup som tillverkas av kemijätten Monsanto. Men sedan patentet gick ut år 2000 finns nu flera tillverkare.
- Glyfosat är farligt för vattenlevande organismer, det stör ekosystem och slår ut biologisk mångfald. Flera miljöorganisationer vill att det ska förbjudas.
- År 2015 slog Världshälsoorganisationen WHO:s särskilda cancerforskningsmyndighet IARC fast att glyfosat är troligen cancerframkallande. Men EU:s kemikalie- och livsmedelsmyndigheter menar att ämnet inte är cancerogent.
- Under 2017 skrev 1,3 miljoner EU-medborgare på ett upprop om att glyfosat borde förbjudas inom EU. I slutet av 2017 beslutade EU-kommissionen att glyfosat ska få ett förlängt tillstånd på fem år.
- Trots att Sverige har en restriktiv användning av glyfosat så brukas ändå stora mängder av substansen. Försäljning ligger på omkring 600-700 ton om året.
- Glyfosat får inte användas inom ekologiskt jordbruk.

Fakta om jämförelsen

Testfakta har tillsammans med SVT undersökt förekomsten av glyfosat i 15 olika importerade livsmedel. Analysen är utförd av Eurofins livsmedelslaboratorium i Lidköping.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.