Olika mycket tillsatser i lådvin

Olika mycket tillsatser i lådvin

Laboratorietest

Efter bara ett par glas av Chill Out Sunset överskrids det dagliga gränsvärdet för svaveldioxid. Testfaktas test visar på stora skillnader i mängden konserveringsmedel och socker mellan populära lådviner.  

Laboratorietest
Martin Hansson Publicerad: 12 Sep, 2009
Läs senare

Vin i storpack har blivit en succé i Sverige. Sedan år 2000 har försäljningen av lådvin gått upp med 350 procent, och i dag utgör det över hälften av allt vin som säljs på systembolaget. Eurofins vinlaboratorium i franska Nantes har analyserat innehållet i åtta populära boxar och låtit fem professionella vinsmakare bedöma vinet utifrån smak, lukt och utseende. För att testa hållbarheten utfördes testet både vid nyöppnad förpackning och efter tre veckor i rumstemperatur.

[PDF]

Testfakta visade upp analysresultatet för Dick Samuelsson, vinkemist med många års erfarenhet på Vin och Sprits laboratorium, och numera rektor på Vinkällan dryckesutbildningar. Han förvånas över de stora skillnaderna i mängden svaveldioxid. Ämnet lyder under strikta regler och är den enda tillsats som vinproducenterna måste deklarera. Svaveldioxid används bland annat för att ta bort illaluktande ämnen och missfärgningar, men kan vara allergiframkallande. Särskilt astmatiker bör vara försiktiga.

– I USA har man haft hårda krav på tillsatt svaveldioxid sedan tjugo år tillbaka efter flera dokumenterade dödsfall. Här i Europa är det först de senaste åren som vi fått striktare regler för att denna tillsats ska deklareras, säger Dick Samuelsson.

Halten svaveldioxid varierar mellan 24,7 mg per liter (Castillo de Anna) och 120 mg (Chill out Sunset).     

– Halten i Chill out-vinet påminner mer om den i vitt vin, som just inte brukar rekommenderas till astmatiker eller överkänsliga. Men ett par av vinerna i testet har å andra sidan så låg halt av svaveldioxid att de saknar ett bra skydd. De bör nog drickas upp omgående eftersom de riskerar att bli dåliga, säger Dick Samuelsson.

På Livsmedelsverket skulle man helst se en minskad användning av svaveldioxid.

– Både vi och EU:s livsmedelsmyndighet uppmanar till minskat bruk av ämnet. Gränsvärdet för dagligt intag för en person som väger 60 kilo är satt till 42 mg. Det blir ju bara ett par glas av ett vin som har så hög halt som 120 mg per liter. Men om du är astmatisk kan du reagera på mycket mindre doser än så, säger Nils-Gunnar Ilbäck, professor i toxikologi på Livsmedelsverket.  

Samtidigt är det svårt att tillverka ett vin utan att använda svaveldioxid.

– Konsten att svavla vin har funnits i över tre tusen år. På senare tid har det gjorts försök med vin utan svaveldioxid, men dessa har inte varit särskilt lyckade. Om det förbjuds helt riskerar vi bara att få se andra konserveringsmedel i vinet, säger Dick Samuelsson.

Han reagerar även på sockerhalten i vinerna. Ett färdigjäst vin har normalt under fyra gram socker per liter, men här ligger hälften av vinerna klart över detta.  

– Det är lite av en trend just nu att tillsätta extra socker för att få en lite rundare smak. Men det innebär att man också måste tillsätta konserveringsmedlet sorbinsyra för att vinet inte ska börja jäsa igen. Vin är en sund och naturlig produkt, så det är synd att man måste stoppa i saker som egentligen inte skulle behövas, säger han.  

De viner som hade högst sockerhalt hade också klart högst halt av sorbinsyra. Alla höll sig dock under gränsvärdet, och enligt Livsmedelsverket är sorbinsyra helt ofarligt i så små mängder som det rör sig om här.

Bra hållbarhet trots öppnad förpackning
Ett lådvin behöver inte drickas upp första veckan, visar Testfaktas test. Både smaktestet och analysen av vinernas syrahalt upprepades tre veckor efter att boxarna öppnats.

– Varken syrahalt eller smak hade förändrats nämnvärt tre veckor senare. De förändringar som går att se rör sig inom felmarginalen, säger Fabienne Bensaid, analyschef på det franska laboratoriet.

Fakta

Testfakta köpte in prover av de åtta mest sålda vinboxarna under första kvartalet 2009. Eurofins vinlaboratorium i franska Nantes fick i uppdrag att både analysera innehållet i boxarna och utföra ett smaktest på vinerna. För att testa hållbarheten utfördes testet både vid nyöppnad förpackning och efter tre veckor i rumstemperatur.

Analys av innehållet
Laboratoriet undersökte bland annat alkoholhalt, sockerhalt, syrahalt, svaveldioxid, sorbinsyra och förekomsten av pesticider. Inga halter överskred några gränsvärden men vinerna skilde sig mycket åt när det gäller mängden socker och konserveringsmedel.  

Svaveldioxid: Ett konserveringsmedel som tillsätts för att bland annat förhindra illaluktande ämnen och missfärgningar. Svaveldioxid kan vara allergiframkallande och särskilt astmatiker bör vara försiktiga. Det dagliga gränsvärdet för svaveldioxid är 0,7 per kilo kroppsvikt. En person som väger 60 kilo bör alltså inte överskrida ett dagligt intag på 42 mg. Gränsvärdet för svaveldioxid i vin är 160 mg. Alla vinproducenter måste deklarera förekomsten av svaveldioxid.   

Sorbinsyra: Ett konserveringsmedel som finns naturligt i rönnbär. Tillsätts för att förhindra en andra jäsning av vinet. Gränsvärdet för rödvin är 200 mg per liter, men det är satt mer av vintekniska skäl än av hälsoskäl. Syran kan nämligen omvandlas till ett pelargondoftande ämne som förstör vinet. Sorbinsyra är helt ofarligt i så små mängder som det är fråga om här.  

Pesticider: Laboratoriet hittade spår av pesticider (bekämpningsmedel) i alla testade viner. Som flest hittades elva spår av pesticider i ett och samma vin. Det handlade i samtliga fall om lägre halter.

Smaktest
Laboratoriet lät fem professionella vinsmakare (oenologer) bedöma vinet utifrån smak, lukt och utseende. Alla har diplom från en fransk oenolog-utbildning. Testet utfördes som ett blindtest. Varje enskild vinsmakare fick betygsätta vinerna på en sexgradig skala och dessutom ge en skriftlig kommentar. Därefter slogs betygen ihop till ett samlat omdöme.      

Hållbarhet
För att testa hållbarheten på vinet utfördes både smaktest och analys av syrahalten vid två tillfällen – då förpackningen öppnats och efter tre veckor i rumstemperatur.
De små förändringar som gick att se rörde sig alla inom felmarginalen. Därför får hållbarheten på lådvinerna anses som god.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

Fler nyheter

Laboratorietest

Godkänt babyskydd klarar inte sidokrock

Det finns två olika standarder för certifiering - UN-R 129 och UN-R 44 - som båda innebär att babyskyddet är testat och godkänt. Bara i den ena ingår bedömning av resultat från sidokollisionstest. Testfaktas laboratorietest av nio godkända modeller visar på stora skillnader i krocksäkerhet.

Laboratorietest

Hårfönen blåser ut öronen – risk för hörselskador

Hårfönen Ghd Helios låter hälsovådligt högt. 130 decibel är fem decibel mer än högsta tillåtna gräns för billarm.
– Om en anställd utsattes för den nivån skulle vi kräva åtgärder, säger Johanna Bengtsson Ryberg på Arbetsmiljöverket.

Laboratorietest

Nytt test av luftrenare avslöjar stora skillnader i kapacitet

Testfaktas laboratorietest av luftrenare för medelstora rum visar på stora skillnader i förmågan att rena luften - trots likvärdig prestanda enligt tillverkarnas information. Totalt har 13 modeller på europeiska marknaden testats och jämförts avseende förmågan att eliminera luftföroreningar och allergena partiklar.

Laboratorietest

Roma kontinentalsäng

Kontinentalsängen Roma från möbelvaruhuset Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Roma uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för kroppstyperna S (small), M (medium) och L (large).

Viktigt med rätt säng för god sömn

Fast eller mjuk, skum eller spiralfjädrar, zonindelad eller inte? Många begrepp och ett gigantiskt utbud gör det svårt att hitta rätt i sängdjungeln. Testfakta och ergonomiexpert Dr Florian Heidinger reder ut begreppen.

Laboratorietest

Två vinnare i stort test av bäddmadrasser

Man behöver inte vara prinsessan på ärten för att känna skillnad på olika bäddmadrasser. Men i Testfaktas stora laboratorietest blev det jämnt lopp mellan Mio Sleep Delux och Hilding Harmony Vent – båda blev Bäst i test.

Laboratorietest

Canvac luftrenare CLR6540V

Testfakta Research har på uppdrag av Elon laboratorietestat Canvac CLR6540V luftrenare.  Canvac har hög max-kapacitet, klarar att rena rum upp till 15 kvadratmeter vid mycket låg ljudnivå (20dB) och är enkel att använda.

Bästa stormköket

Strömavbrott? Eller skogsutflykt? I båda fallen är det är bra med ett litet portabelt kök som inte kräver el. Testfakta har jämfört åtta camping- och friluftskök.

Laboratorietest

Billigaste fläckborttagaren bäst

Billigast var bäst när Testfakta lät ett tyskt laboratorium testa fläckborttagare. Vinnare är fläckborttagaren Effekt Oxi som kostar mindre än en tiondel jämfört med tvåan Leather Master Textile Stain Away. Men resultaten överlag är långt ifrån imponerande tycker laboratoriet.

Laboratorietest

Midun takfärg vit helmatt

Testfakta Research har på uppdrag av Byggmax laboratorietestat Midun takfärg. Midun presterar genomgående bra och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Midun Lätt Hand- och Skarvspackel

Testfakta Research har på uppdrag av Byggmax laboratorietestat Midun Lätt Hand- och Skarvspackel. Midun presterar genomgående bra och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

 

Smart lampa sätter hemmet i nytt ljus

Du behöver inte längre använda timer eller ha ljuset tänt för att vilseleda inbrottstjuven när du njuter av semestern utomlands. Testfakta guidar dig genom marknaden av den nya generationens lampor som kopplas upp via wifi eller bluetooth och kan styras via en app i telefonen.

Laboratorietest

Problematiskt innehåll i läppbalsam

Läppbalsam eller cerat ska hjälpa oss att behandla torra läppar. Men vad innehåller produkterna och varifrån kommer det som du stryker på munnen? Testfakta har testat nio vanliga fabrikat på den svenska marknaden.

Laboratorietest

Varmt kaffe halva dagen med bästa termosmuggen

Är det möjligt att ta med sig varmt kaffe i en mugg utan att det kallnar? Ja, med en termosmugg är det faktiskt det. Men vilken är bäst? Testfakta har testat.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.