Mycket av maten som kastas är fullt ätbar

Mycket av maten som kastas är fullt ätbar

Varje år slänger svenska konsumenter mat för tusentals kronor helt i onödan. Mikrobiologen Mats Lindblad tipsar om hur man förvarar mat och hur man ser om den fortfarande är okej, trots att bäst föredatumet gått ut.

Mattias Boström Publicerad: 20 Apr, 2009
Läs senare

Svensken slänger i genomsnitt 100 kilo mat per år, vilket i runda slängar är runt 27 procent av all mat vi köper. Det motsvarar ett årligt koldioxidutsläpp från 700 000 personbilar.  För att inte tala om hur det påverkar privatekonomin. SCB uppskattar att en svensk tvåbarnsfamilj skulle kunna spara upp till 7 000 kronor varje år på att lära sig att bäst före-datumet inte är lag, utan en rekomendation.
– Det är ju producenterna som sätter bäst före-datum. Men kylskåpet är faktiskt en fantastisk uppfinning som gör att mat håller mycket längre än vad man kanske tror, eller vad förpackningen påstår, säger Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Temperaturen i Sveriges kylskåp ligger oftast på mellan sex och åtta grader. På Livsmedelsverket rekomenderar man dock kallare kylskåp.
– Vi säger snarare fyra, fem grader. Då ökar du hållarheten på alla kylvaror med flera dagar, säger Mats Lindblad.

Men vad händer egentligen med mat som ligger länge i kylen?  Hur vet man om det är okej att äta en ost som gått över bäst före-datumet med en vecka? Mats Lindblad kan ge ett detaljerat och vetenskapligt svar, men hänvisar hellre till sunt förnuft.
– Lita på dina sinnen! En ost som luktar och smakar okej, är det ingen fara med. Och om det är lite mögel på den, så är det bara att skära bort det med lite marginal.

De flesta av våra livsmedel i kylskåpet håller betydligt längre än bäst före-datumet .  Ägg kan till exempel hålla upp till två månader längre. En EU-regel säger att hållbarheten ska vara tre veckor eftersom ägg ofta förvaras varmare på andra håll i Europa.
    Grundregeln är att slänga mögliga livsmedel. Men det är inte hela sanningen. Om du får lite mögel i ett livsmedel med högre sockerhalt än 50 procent, som sylt eller saft, är det bara att skrapa bort det eftersom sockret hindrar möglet från att bli giftigt.
    Det finns dock livsmedel man bör vara försiktig med, som råa köttprodukter som är tänkta att tillagas i hemmet. En köttfärs har inte ett bäst före-datum utan ett  sista förbrukningsdatum, som man bör följa, enligt Mats Lindblad.
– Man kan öka hållbarheten även på köttfärs genom att sänka temperaturen i kylskåpet. Generellt kan man även säga att om syre tillförs så underlättar det för bakterierna. Och om man förvarar köttprodukter för varmt kan det bildas bakterier som kan vara farliga, men det är inte vanligt förekommande.

Så, slutsatsen är rätt enkel att dra. Om man följer dessa enkla råd sparar man inte bara en massa pengar; man drar även sitt strå till stacken i kampen mot det ökande koldioxidutsläppet.

 

Bengt Lindblads tips

Mjölk/grädde
Ofta går det bra att använda mjölken även efter bäst före-datum, särskilt om den förvaras vid 4-5 grader eller lägre temperaturer.

Hårdost
Håller länge i kylskåpet. Ibland kan det dyka upp små mögelfläckar, om man skär bort dem med någon centimeters marginal går det bra att äta resten av osten

Potatis
Potatis och många andra grönsaker och frukter håller sig bäst om de förvaras kallt i kylskåp. Det finns en del undantag som håller sig bäst om de förvaras svalt men inte kylskåpskallt, till exempel banan, basilika och aubergine.

Rökt skinka och liknande produkter i vakuumförpackning eller skyddande atmosfär:
Så länge förpackningen inte öppnats är det främst mjölksyrabakterier som kan tillväxa. De påverkar oftast inte smaken så mycket, möjligen kan det smaka lite syrligt. När förpackningen öppnats kan det hända att andra bakterier som påverkar smaken mer kan tillväxa. Lägg gärna skinkan på en kall plats i kylskåpet så håller den längre. En bra idé är att lära känna sitt kylskåp och mäta temperaturen på olika platser med en enkel termometer.

Ägg
Ägg som förvaras i kylskåp håller sig mycket längre än bäst före-datum

Ketchup
Håller sig normalt mycket länge i kylskåp. Ibland kan det hända att ketchup i öppnade förpackningar möglar på ytan

Juice
Tillväxt av jästsvampar kan orsaka att juice i öppnade förpackningar börjar smaka dåligt. Man blir dock aldrig sjuk av jästsvampar.

Smör
Bakterier kan inte tillväxa i smör och andra matfetter. Så småningom försämras smaken för att fettet börjar härskna

Konservburkar
Så länge de inte öppnats håller de i stort sett hur länge som helst. När de öppnats finns det risk att innehållet börjar mögla
 

 

 

Fler nyheter

Laboratorietest

Bli inte blåst på alkoholmätaren

Hälften av de testade alkoholmätarna uppvisar felaktiga resultat. De är opålitliga och ger inte korrekt promillehalt. Testresultatet fick Elgiganten att omedelbart avsluta försäljningen av Sencor Alkomätare. 

Laboratorietest

Diskmedlet som gör rent hus

750 tallrikar diskade och rena jämfört med 100.
Skillnaden mellan toppen och botten är stor i Testfaktas stora laboratorietest av handdiskmedel. Topp tre saknar dock miljömärkning.

Laboratorietest

Byggmax Wiksbo Plantjord Eko

Byggmax Wiksbo plantjord Eko har genomgått Testfaktas test av odlingsjordar. Resultatet visar att jorden har bra odlingsegenskaper för samtliga testade grödor och uppfyller därigenom kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Snart 500 000 elcyklar - men bromsarna fortfarande frågetecken

Elcykel-boomen fortsätter även i år. Trots leveransproblem är var femte nyinköpt cykel eldriven. Enligt branschens beräkningar finns det snart 500 000 elcyklar i Sverige.

Laboratorietest

Torsk på omega 3 i fiskpinnar

Frityroljan är viktigare än fisken för tillskott av omega 3 från fiskpinnen. Testfaktas laboratorietester visade fyra gånger så höga halter omega 3 hos de fiskpinnar som friterats i rapsolja.

 

Laboratorietest

Högt tryck räcker inte när bästa högtryckstvätten ska koras

En stark motor hjälper inte när högtryckstvätten slutar fungera efter 27 av 300 rengöringar och en styv och svårhanterad slang gör spolningen utmanande.

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Barlinek parkettgolv 3-stav ek

Testfakta Research har på uppdrag av Byggmax AB genomfört ett laboratorietest av Byggmax parkettgolv från Barlinek. Golvet testades tillsammans med två likvärdiga produkter.

Laboratorietest

Billigare med effektivt maskindiskmedel

Diskmaskinens fyra timmar är billigare än att diska för hand. Men då ska maskindiskmedlet också göra rent på första disken.

Laboratorietest

Små skillnader på batterier för elverktyg

Lägg inte pengarna på ett dyrare batteri. Fundera i stället på vilka verktyg du behöver. Testfaktas laboratorietest av laddbara batterier visar att det billigaste alternativet levererar lika bra resultat som de som kostar dubbelt så mycket.

 

 

Laboratorietest

Byxblöjorna som håller tätt hela natten

Byxblöjor har blivit allt vanligare för småbarnsföräldrar. Under årens lopp har byxblöjor förbättrats för att ge bra skydd mot läckage inte bara på dagen utan även på natten.
-Skillnaderna ligger snarare i passformen för ditt barn, förklarar Cedric Schoorens, testledare på laboratoriet SGS France som utförde testerna.

Laboratorietest

Rusta fönstermarkis

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas fönstermarkis. Markisens konstruktion testades mot hållfasthetskraven i EN 13561:2015 och väven mot två jämförbara markiser.
Rustas fönstermarkis uppfyller standardens krav med god marginal och kvalificerar för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.