Låt pengarna styra fetavalet

Låt pengarna styra fetavalet

Den älskade grekiska fetaosten Foto: iStockphoto
Alla ostar i testet Foto: Rickard Kilström
Förberedelse inför sensorisk bedömning Foto: Foodlab
Analys av fetthalten Foto: Foodlab
Proverna placeras i värmeskåp inför analys av bakterietillväxt Foto: Foodlab
Bakterieodling i petriskålar, ostarna testas för E.coli och Listeria Foto: Foodlab
Feta tillverkas av får- eller getmjölk Foto: iStockphoto
Laboratorietest

Sugen på en äkta feta till den grekiska salladen? Låt priset avgöra!
Testfakta stora test av fetaost visar att det inte är några större skillnader i smak, kvalitet eller innehåll mellan alternativen. Du får en bra fetaost – oavsett om du betalar 145 eller 200 kronor kilot.

Laboratorietest
Peter Willebrand Publicerad: 17 Apr, 2023
Läs senare

År 2005 slog EG-domstolen fast att endast Grekland får sälja fetaost under det namnet inom EU. Namnskyddet motiverades med att fetaost är ett traditionellt grekiskt livsmedel.

Feta tillverkas av får- eller getmjölk i Grekland men andra aktörer, som till exempel Arla, hade fram till dess sålt fetaost som tillverkats av komjölk. De fick nu börja marknadsföra osten under annat namn, som till exempel salladsost. 

Testfakta har låtit testa och analysera tio olika märken av fetaost som säljs på den svenska marknaden. Testet har passande nog utförts av ett regionalt labb, hos oberoende grekiska Foodlab i Thessaloniki. Urvalet består av icke-ekologiska och traditionella ostar, inhandlade i januari månad 2023.

[PDF]

Testet består av tre delar. Den första är en sensorisk analys som bedömer smak och doft, utseende och konsistens. Fem specialister har även provsmakat och betygsatt ostens kvalitet.

–      Fetaostens sensoriska profil är riktigt komplex och påverkas av många faktorer som säsongen då fetan produceras och regionen där getterna och fåren äter och lever. Det finns därför små skillnader i de sensoriska egenskaperna, men samtliga prover kvalificerar som fetaost av god kvalitet, säger Despoina Tziogka, testledare på Foodlab.

Den andra delen är en DNA-analys där laboratoriet bland annat analyserat mjölkens animala härkomst för att säkerställa att den endast kommer från får eller get.

I den tredje delen har laboratoriet analyserat näringsinnehållet, hur väl det överensstämmer med deklarerade nivåer av protein, fett, vatten och salt. Ostarna har även testats för antibiotikavarianter och förekomst av kolibakterier.

Kortfattat kan hela testet sammanfattas med att fetaostarna håller en både hög och jämn kvalitet i alla delarna. Skillnaderna i innehåll är marginella, och det krävs förmodligen en kännare med personliga smakpreferenser för att skilja de olika fabrikaten åt. Det kan till exempel handla om olika grader av vattenhalt eller sälta. 

Inte heller har laboratoriet hittat några spår av testade antibiotikavarianter och bakterier. All mjölk kommer också från får eller get.

En övergripande slutsats är alltså att man med gott samvete kan låta priset styra när man köper en icke-ekologisk och traditionell fetaost på den svensk marknaden. Produkten håller en homogen och hög kvalitet, och lever alltså upp till den grekiska traditionens krav.

Fakta om testet

Testfakta har gett det grekiska, oberoende livsmedelslaboratoriet Foodlab i Thessaloniki, Grekland i uppdrag att testa och analysera ett urval av fetaost på den svenska marknaden.

Följande fabrikat har testats:
·      Milbona Feta
·      ICA Feta
·      Zeta Feta traditionell smak
·      Garant Feta
·      Greco Original feta
·      Coop Grekisk feta
·      Real Cheese Äkta grekisk feta
·      Delia Traditionell feta
·      Svea Mejeri Feta
·      Fontana Feta originalet                      

Urvalet består av icke-ekologisk, traditionell fetaost. 10 förpackningar av varje fabrikat köptes in i Stockholmsområdet under januari månad 2023.

Laboratoriets test och analys

Sensorisk analys
Fetaost är en torr och smulig, salt ost som traditionellt tillverkas av fårmjölk eller en blandning av får- och getmjölk. Fetaost har en distinkt arom som är salt och syrlig till lätt syrlig. Aromen kan variera beroende på ostens ålder och vilken typ av mjölk som används för att göra den.
Den kan även ha en lite grynig konsistens på grund av saltkristallerna i osten. Fetaost har vanligtvis en vit färg och kan ha små hål eller fickor i hela osten.

I den sensoriska analysen provsmakade fem specialister från laboratoriet de olika fetaostarna. Ostarna betygsattes på en skala från 1 till 5 utifrån ovan kriterier för smak, doft, utseende och konsistens, där betyg 5 innebär att osten är av god kvalitet.

Samtliga fetaostar i urvalet fick genomgående höga betyg, och ingen av ostarna avvek från kriterierna för en fetaost av god kvalitet.

DNA-analys
En traditionell fetaost tillverkas av fårmjölk eller en blandning av får- och getmjölk (dock max 30% getmjölk). Osten får inte innehålla mjölk från ko. För att verifiera att ingen av ostarna visade spår av komjölk genomförde laboratoriet en DNA-test. Ingen av de testade ostarna visade på innehåll av mjölk från ko.

Analys av näringsinnehåll
Laboratoriet analyserade fördelningen mellan protein, fett, vatten och salt. Ingen av ostarna avvek nämnvärt från deklarerade värden.

Antibiotika
Fetaostarna analyserades för spårämnen från totalt 34 olika typer av antibiotika. Ingen av ostarna gav utslag för spår från något av ämnena.

Bakterier
Mejeriprodukter kan innehålla bakterier som är skadliga för vår hälsa. Vanligast är förekomst av tarmbakterien E.coli (Escherichia coli) och Listeria. Ingen av fetaostarna i urvalet visade på förhöjda värden för någon av dessa bakterier.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Vegofärsen blir en järnfälla

Allt fler väljer vegofärs framför köttfärs. Men för någon som har ett behov av samma tillskott av järn och zink som för kött kan det vara ett förrädiskt val. Testfaktas test av 14 vegofärser visar att kroppens förmåga att tillgodogöra sig järn och zink hämmas av den så kallade fytinsyran som bland annat förekommer i baljväxter.

Små PFAS-spår från fluorvallan längs Vasaloppet

Testfakta har låtit testa ett antal vattendrag i anslutning till Vasaloppet för att utröna om åkarnas fluorvallor bidrar till ökade nivåer av PFAS-kemikalier. 

Analysen visar knappt mätbara nivåer.

–  Det är helt klart lägre än förväntat, vilket förstås också är positivt, säger Torbjörn Synnerdahl, testansvarig vid Eurofins.

Elcyklar - en omogen marknad

Testfaktas långtidstest av elcyklar visar tydligt att det fortfarande är en väldigt omogen marknad. Många elcyklar är undermåligt utrustade, särskilt när det gäller bromsarna.

Långtidstest av elcyklar - resultat

1 000 km i vardagen - hur klarar sig elcyklarna utanför laboratoriemiljön?

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Connect Ultra Premium

Testfakta har på uppdrag av ÖoB laboratorietestat ett urval av alkaliska AA-batterier, däribland ÖoB:s egna fabrikat Connect Ultra Premium. Testresultatet visar att Connect Ultra Premium presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Performance.

 

Fem sätt att somna snabbare

En god natts sömn kan ibland kännas svårfångad. Den är också högst personlig: otaliga faktorer spelar in i varje persons sömnrutin. Här är några metoder som har hjälpt andra att somna på kvällen.

Laboratorietest

Bästa plåstret på såren

Finns det plåster som både stoppar blodflödet och sitter kvar - även när det blir blött? Då får du vara beredd att betala lite mer – ett billigare plåster brister ofta i något av momenten.

Laboratorietest

Valet av maskindiskmedel viktigare än somliga tror

Testfakta har jämfört nio vanliga fabrikat av maskindiskmedel på den svenska marknaden och kan berätta vilka som är värda pengarna, samt vilka du kan skippa.

Laboratorietest

Skidhandsken som håller dig torr och varm i backen

Bästa skidhandsken är varm, tålig och vattentät. Men är du bara ute efter att hålla värmen kan den billigaste handsken vara den som gör jobbet bäst. 

Laboratorietest

Undvik mättade fetter på smörgåsen och spara pengar

Vegetabiliska bordsmargarin har störst mängd nyttiga fleromättade fettsyror – och minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Väljer du ett margarin med mättade fetter får du betala nästan dubbla priset.

Laboratorietest

En bra bäddmadrass kan rädda en dålig säng

Vaknar du med ont i höften eller axeln? Kanske börjar sängen bli för gammal eller sover du kanske mer på sidan än tidigare. En ny säng är en betydande investering men ofta kan det räcka med en ny bäddmadrass för att förbättra sängens ergonomi.
Testfakta har testat hur åtta olika bäddmadrasser förbättrar ergonomin i en dålig resårbotten.

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i den övre prisklassen

En bra säng ska ge kroppen stöd och samtidigt låta axlar och höft sjunka ner i bädden. Men en felbalanserad fjädring kan ge känslan av hängmatta med ryggproblem som resultat. Hur bra är då en lite dyrare kontinentalsäng? Testfakta Research har laboratorietestat och jämfört ett urval av kontinentalsängar i premiumklassen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.