22 tillsatser i Skagenröran

22 tillsatser i Skagenröran

Den som hittar flest tillsatser i maten vinner. Det var tanken bakom tävlingen som konsumentbloggaren Hakke startade. Och i torsdags korades vinnaren.

Martina Frisk Publicerad: 2 Maj, 2008
Läs senare
När Håkan Karlsson lagade mat till sin dotter började han grubbla över matens innehåll. På sin blogg, "Hakke snackar", skriver han ofta om konsumentfrågor, och via en vän fick han idén att utmana andra konsumenter att lusläsa livsmedlens innehållsdeklarationer.
Igår avlutades tävlingen, som gick ut på att hitta flest E-nummer i ett livsmedel. Och vinnaren är...Rydbergs lätta skagenröra med 22 E-nummer totalt!
    Tätt därefter kom Bröderna Franzéns räkbomb och en grönsallad med ost och skinka från Mikaels Livlina.
Rydbergs förstaplats blir extra intressant ställd i kontrast till deras egen historieskrivning:
"För Rydbergs del tog allt sin början 1940 när makarna Rydberg började laga majonnäs i en fiskaffär på Söder i Stockholm. Majonnäsen blev en succé eftersom den var mycket hög kvalitet och alltid fri från konserveringsmedel och andra tillsatser. Denna klassiska majonnäs finns fortfarande i vårt sortiment."
    Personen som hittade de 22 E-tillsatserna vinner böckerna "Den hemlige kocken" och "Assars kokbok". Författarna till de två böckerna hörde själva av sig och ville bidra med dem när de läste om tävlingen.
Testfakta har försökt att nå de ansvariga på Rydbergs, men utan resultat.

Läs mer om tävlingen på Hakkes blogg .

Fler nyheter

Laboratorietest

Bli inte blåst på alkoholmätaren

Hälften av de testade alkoholmätarna uppvisar felaktiga resultat. De är opålitliga och ger inte korrekt promillehalt. Testresultatet fick Elgiganten att omedelbart avsluta försäljningen av Sencor Alkomätare. 

Laboratorietest

Diskmedlet som gör rent hus

750 tallrikar diskade och rena jämfört med 100.
Skillnaden mellan toppen och botten är stor i Testfaktas stora laboratorietest av handdiskmedel. Topp tre saknar dock miljömärkning.

Laboratorietest

Byggmax Wiksbo Plantjord Eko

Byggmax Wiksbo plantjord Eko har genomgått Testfaktas test av odlingsjordar. Resultatet visar att jorden har bra odlingsegenskaper för samtliga testade grödor och uppfyller därigenom kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Snart 500 000 elcyklar - men bromsarna fortfarande frågetecken

Elcykel-boomen fortsätter även i år. Trots leveransproblem är var femte nyinköpt cykel eldriven. Enligt branschens beräkningar finns det snart 500 000 elcyklar i Sverige.

Laboratorietest

Torsk på omega 3 i fiskpinnar

Frityroljan är viktigare än fisken för tillskott av omega 3 från fiskpinnen. Testfaktas laboratorietester visade fyra gånger så höga halter omega 3 hos de fiskpinnar som friterats i rapsolja.

 

Laboratorietest

Högt tryck räcker inte när bästa högtryckstvätten ska koras

En stark motor hjälper inte när högtryckstvätten slutar fungera efter 27 av 300 rengöringar och en styv och svårhanterad slang gör spolningen utmanande.

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Barlinek parkettgolv 3-stav ek

Testfakta Research har på uppdrag av Byggmax AB genomfört ett laboratorietest av Byggmax parkettgolv från Barlinek. Golvet testades tillsammans med två likvärdiga produkter.

Laboratorietest

Billigare med effektivt maskindiskmedel

Diskmaskinens fyra timmar är billigare än att diska för hand. Men då ska maskindiskmedlet också göra rent på första disken.

Laboratorietest

Små skillnader på batterier för elverktyg

Lägg inte pengarna på ett dyrare batteri. Fundera i stället på vilka verktyg du behöver. Testfaktas laboratorietest av laddbara batterier visar att det billigaste alternativet levererar lika bra resultat som de som kostar dubbelt så mycket.

 

 

Laboratorietest

Byxblöjorna som håller tätt hela natten

Byxblöjor har blivit allt vanligare för småbarnsföräldrar. Under årens lopp har byxblöjor förbättrats för att ge bra skydd mot läckage inte bara på dagen utan även på natten.
-Skillnaderna ligger snarare i passformen för ditt barn, förklarar Cedric Schoorens, testledare på laboratoriet SGS France som utförde testerna.

Laboratorietest

Rusta fönstermarkis

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas fönstermarkis. Markisens konstruktion testades mot hållfasthetskraven i EN 13561:2015 och väven mot två jämförbara markiser.
Rustas fönstermarkis uppfyller standardens krav med god marginal och kvalificerar för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.