Så slipper du dålig plast

Så slipper du dålig plast

Plast kommer i otaliga former.

Det finns idag hundratals typer av plast och varje år tillkommer nya. Därför kan det vara svårt att veta vilka plaster som man ska välja – och välja bort. Testfakta reder ut vilka plaster du ska undvika, och hur.

Publicerad: 30 Sep, 2022
Läs senare

Plast gör på många sätt den moderna världen möjlig: det väger lite, är mångsidigt och billigt. Därför finns plast överallt omkring oss: i matförpackningar, elektronik, kläder, leksaker, byggmaterial, och så vidare. 

Men beroende på tillsatserna kan plast också vara skadlig för hälsan och naturen. Tyvärr måste plasttillverkarna inte redovisa om deras plast innehåller tillsatser som kan läcka ut eller inte.  Därför behöver den som vill vara försiktig läsa på själv. Vi hjälper till här.

Är plast dåligt för naturen?

Plast orsakar en del problem för naturen. Av flera anledningar. Dels eftersom plast tillverkas av olja, som är en icke-förnybar energikälla, dels för att pyttesmå partiklar, kallade mikroplaster, slits från plastens yta och kommer ut i naturen och in i djur och människor. Där kan de orsaka problem i hormonsystemet. En till anledning är att sortering och återanvändning av plast kommer med problem. Vissa plaster går inte att återanvända, så de bränns som sopor. 

Trots det har plast vissa miljömässiga fördelar. En plastförpackad gurka kan hålla sig fräsch i två veckor, medan den oförpackade gurkan blir dålig efter bara tre dagar, för att ta ett exempel.

Är plast farligt för hälsan?

Man behöver inte vara rädd runt plast, men det är smart att rensa ut mjuk plast och att göra medvetna val när man handlar nya produkter. Biobaserade plaster är ofta bättre, men även där kan tillsatser med hälsofarliga ämnen förekomma.

Plast som material är för stort för kroppen att ta upp, men ibland kan plastpartiklar finnas kvar från tillverkningen och de är tillräckligt små för att tas upp av kroppen.  Vissa tillsatser i plast har enligt studier visat sig kunna orsaka allergier, hormonstörningar, reproduktionsstörningar, och till och med cancer.

Plaster att se upp för

Eftersom det nite krävs en innehållsförteckning på plast så behöver man själv läsa på för att identifiera de sämre plastsorterna.

De här plasterna innehåller ofta farliga tillsatser och är bäst att undvika: 

Polyvinylklorid (PVC, nr 3)
Denna plast innehåller cancerframkallande material och tillsatser som ska göra plasten mjuk, ftalater. De är hormonstörande och kan släppa från materialitet när det används. 
PVC används i skor, tryck på kläder, konstläder, leksaker (till exempel bollar, dockor och badleksaker) och byggmaterial.

Polystyren (PS, nr 6)
Ämnet polystyren är cancerframkallande och misstänks också vara hormonstörande. Polystyren används mest i engångsförpackningar - plastglas och förpackningar av färdigmat. Undvik att värma mat i sådana förpackningar då plastens byggstenar kan läcka ut i maten. 
Även pärlplattor, inredning i kylskåp, och elektronik kan vara gjorda av polystyren.

Polyuretan (PU)
Denna plast är skapad av ämnet isocyanater som kan vara allergi- och cancerframkallande. Det kan också innehålla tillsatser av hormonstörande PFAS. Polyuretan har delvis ersatt PVC eftersom tillsatserna inte läcker ut lika lätt, men det anses ändå inte fullständigt tryggt. PU förekommer i kläder med plasttryck, regnkläder, konstläder, gummimattor och byggnadsmaterial så som golv och tapet.

Polykarbonat (PC nr 7) 
Det här är en hård, slitstark plast som ofta är genomskinlig. Produkter av PC är till exempel CD-skivor, mobiltelefoner, livsmedelsförpackningar, flaskor, vattenkannor och leksaker i genomskinlig plast. PC innehåller det hormonstörande ämnet bisfenol A (BPA).

Melamin (nr 7) 
En hård plast som ofta används i bilddekorerade muggar, tallrikar och skålar för barn. Ämnet melamin är giftigt för njurarna och kan läcka ut ur produkter i melaminplast. Vissa melaminprodukter har också visat sig innehålla formaldehyd som är cancer- och allergiframkallande. Melamin ska helst inte komma i kontakt med varm mat.

PFAS (Per- pch polyfluorerade plaster) 
Är populära i många produkter eftersom de är avstötande mot fett, smuts och vatten. PFAS finns flera olika varianter, till exempel PFOS, PFOA, PTFE, FTOH. De finns bland annat i kastruller, stekpannor och ugnsformar med teflonyta, pizzakartonger, mikropopcorn-påsar, allväderskläder, skor-, väskor- och möbler med impregnering.
Om ytan repas eller utsätts för höga temperaturer (250-300 grader, 
som i stekpannor och kastruller) kan skadliga ämnen avges. Dessa ämnen bryts ned väldigt långsamt i naturen, och vissa blir mer skadliga när de bryts ner. De anses vara hormonstörande och påverka immunförsvaret.


Plaster med farliga tillsatser

Det kan vara svårt att minnas alla namn på dessa plaster. Ett annat sätt att komma ihåg vilka som är bäst att undvika är att lära sig vilka plaster som brukar ha farliga tillsatser (från Naturskyddsföreningen):

  • Plastprodukter med tillsatser för att göra dem flamsäkra (som elkablar och plast i elektronik). 
     
  • Plastprodukter med tillsatser för att göra dem antibakteriella (som skor och träningskläder).  
     
  • Plastprodukter med tillsatser som ger en smuts- och vattenavstötande yta (som stekpannor med non-stickbeläggning, funktionskläder, skor, soffor mm).  
     
  • Plast med tillsatser av mjukgörare, så kallade ftalater, som mjuk PVC, framförallt äldre produkter samt produkter importerat från utanför EU (så som badpooler, skor och stövlar, väskor och produkter av konstläder, samt plastleksaker äldre än 2007).   
Fyra tips för att slippa de värsta plasterna

1. Byt ut köksutrustning i plast till metall, trä, porslin och glas.Främst sådant som kommer i kontakt med mat under värme: stekspadar, teflonpannor, vattenkokare i plast och plastförpackningar som körs i mikron.

2. Se över elektronik i hemmet. Dammtorka ofta runt apparater för att minska damm från plast. Undvik att ha datorer, musikanläggningar, med mera i sovrummet, där man vistas mest. De är behandlade med flamskyddsmedel och kan läcka dåliga ämnen när de är varma.

3. Ta bort mjuka plastleksaker som luktar eller känns kladdiga från barnrummet. Se också upp med att låta barn leka med elektronik. Det finns lagar som reglerar vilka plaster som får finnas i nya leksaker. Mobiltelefoner och annan elektronik räknas inte dit. 

4. Undvik att köpa kläder, skor, och inredning med ytbehandling av PFAS. 

Plaster som är okej

Enligt vad man vet i nuläget är dessa plaster trygga val:

Polyeten (PE, nr 1) och Polypropen (PP, nr 5)
Dessa plaster anses säkra ifall inga farliga tillsatser har adderats. PE kan antingen vara mjuk eller hård, medan PP är en hård plast. PE finns också som bioplast, bio-polyeten, som skapas från förnybara källor som sockerrör. PE och PP finns i plastpåsar, klädhängare, hushållsmaskiner, förvaringsaskar, leksaker och handtag.

Polylaktid (PLA, nr 7)
PLA är en bioplast som produceras från mjölksyra eller bambu. Det används till exempel i muggar, leksaker, skärbrädor, slevar och leksaker. 

Här kan kan läsa om fler plastsorter och deras egenskaper.

Källa: Kemikalieinspektionen, Naturskyddsföreningen.

Testfakta Bio-based: vår certifiering för hållbara produkter

bio-based logotypTestfakta Bio-based är en certifiering av hållbart producerade produkter som ska få fler konsumenter att välja biobaserade alternativ. På produkten syns den som en tydlig märkning.

Genom att välja biobaserade alternativ där det är möjligt bidrar man till att begränsa klimatpåverkan och gå mot ett fossilfritt samhälle.

Läs mer om Testfakta Bio-based här.

facebook Comments

Fler nyheter

Fem sätt att somna snabbare

En god natts sömn kan ibland kännas svårfångad. Den är också högst personlig: otaliga faktorer spelar in i varje persons sömnrutin. Här är några metoder som har hjälpt andra att somna på kvällen.

Laboratorietest

Bästa plåstret på såren

Finns det plåster som både stoppar blodflödet och sitter kvar - även när det blir blött? Då får du vara beredd att betala lite mer – ett billigare plåster brister ofta i något av momenten.

Laboratorietest

Valet av maskindiskmedel viktigare än somliga tror

Testfakta har jämfört nio vanliga fabrikat av maskindiskmedel på den svenska marknaden och kan berätta vilka som är värda pengarna, samt vilka du kan skippa.

Laboratorietest

En bra bäddmadrass kan rädda en dålig säng

Vaknar du med ont i höften eller axeln? Kanske börjar sängen bli för gammal eller sover du kanske mer på sidan än tidigare. En ny säng är en betydande investering men ofta kan det räcka med en ny bäddmadrass för att förbättra sängens ergonomi.
Testfakta har testat hur åtta olika bäddmadrasser förbättrar ergonomin i en dålig resårbotten.

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Skidhandsken som håller dig torr och varm i backen

Bästa skidhandsken är varm, tålig och vattentät. Men är du bara ute efter att hålla värmen kan den billigaste handsken vara den som gör jobbet bäst. 

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i den övre prisklassen

En bra säng ska ge kroppen stöd och samtidigt låta axlar och höft sjunka ner i bädden. Men en felbalanserad fjädring kan ge känslan av hängmatta med ryggproblem som resultat. Hur bra är då en lite dyrare kontinentalsäng? Testfakta Research har laboratorietestat och jämfört ett urval av kontinentalsängar i premiumklassen.

Laboratorietest

Rusta badhandduk Emma

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas badhandduk Emma. Badhandduken Emma presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance med god marginal.

Laboratorietest

Undvik mättade fetter på smörgåsen och spara pengar

Vegetabiliska bordsmargarin har störst mängd nyttiga fleromättade fettsyror – och minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Väljer du ett margarin med mättade fetter får du betala nästan dubbla priset.

Laboratorietest

Stort test av duntäcken - Dunets kvalité värmer bäst

Ett duntäcke som både håller värmen och andas när vinterkylan slår till? Testfaktas test visar att dunets kvalitet har stor betydelse för resultatet. I ett par fall finns också en hel del luft i priset för fjädrarna.

Alla testvinnare från 2022

Från totalt 4671 produkter ner till nitton av särskilt hög kvalitet. Dessa är produkterna vi testat under året som stått ut särskilt: alla testvinnare från året som gått.

Laboratorietest

Pannlampor - bedrägliga ljuskällor i höstmörker

Höstmörkret är en utmaning för alla som vill röra sig fritt utomhus. Testfaktas stora laboratorietest av pannlampor avslöjar extrema effektfall som ökar risken för det att bli svart under löparrundan eller hundpromenaden. Dessutom stämmer sällan tillverkarnas angivna räckvidd i meter.

Körrapport elcykel: Buddy Bike sX1

I samband med vårt långtidstest av elcyklar fick vi möjlighet att testa en prototyp av nya norska Buddy Bike sX1. Cykeln ingick inte i vårens laboratorietest då den ligger i premium klassen med en prislapp betydligt högre än testdeltagarna.

Laboratorietest

Fristående skummadrass, ett flexibelt alternativ

En ny generation av fristående skummadrasser ger ergonomi i nivå med klassiska spiralfjädrar, visar Testfakta Researchs uppdragstest.

 

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.