Det marknadsförs med slogans som "Passion for nature", "Upptäck naturens godaste" och "Ät gott, må gott". Men locksången klingar falskt . Naturgodiset är oftast lika onyttigt och onaturligt som chips och vanligt godis. Det är fett, sött och fullt av tillsatser.
– Det är klart att exempelvis naturella nötter innehåller många bra näringsämnen. Men när det gäller det övriga naturgodissortimentet är det ingen större skillnad mot vanligt snacks och godis, säger Åsa Brugård Konde.
En jämförelse mellan det vanligt förekommande naturgodiset Hot crackers, eller chili crackers, och potatischips, visar på i stort sett samma näringsvärde. Lika mycket fett, lika mycket kalorier och lika mycket tillsatser. Men det finns en skillnad. Hot crackers görs med palmolja, medan många chipssorter numera friteras i solrosolja.
– Palmoljan är inte alls bra. Den har mycket mättat fett, vilket kan bidra till att öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Den är dessutom tveksam ur miljösynpunkt, eftersom den utvinns genom skövlig av regnskogar. Så det är helt klart sämre att äta det här naturgodiset än att äta chips gjorda med solrosolja, säger Åsa Brugård Konde.
Parrots är en av Sveriges största leverantörer av naturgodis. Företagets hemsida uppmanar besökaren att "Upptäcka naturens goda". Förutom palmolja återfinns den omdiskuterade smakförstärkaren natriumglutamat i många av produkterna.
– Självklart blir det en förtroendefråga att marknadsföra något som naturligt när det innehåller glutamat. Men vi jobbar med att få ner antalet e-nummer i våra produkter, säger Pelle Lundgren.
Han är kvalitetschef på Candy King, ägare av Parrots och Karamellkungen. Han medger att palmolja och smakförstärkare inte borde finnas i naturgodis. Men han säger samtidigt att Candy King har svårt att påverka själva tillverkningsprocessen.
– Vi tillverkar inte själva, utan köper produkterna på öppna marknaden. Det är ingen ursäkt, men det blir svårare att genomföra förändringar.
Inte heller choklad- och yoghurtgodiset är mer naturligt eller nyttigare än vanlig choklad med nötter i. Det är precis lika sött och fett. Så varför marknadsförs det då som godis från naturen?
– Själva namnet naturgodis har hängt med länge, och kanske har det blivit en begreppsförvirring. En del av sortimentet är naturligt, men en större del är rena snacksen. Vi kanske måste fundera på hur vi ska kommunicera med konsumenterna i framtiden., säger Pelle Lundgren.
Något i kommunikationen med konsumenterna har onekligen gått snett. Många lever förmodligen i villfarelsen att man kan äta naturgodis med gott samvete, utan att drabbas av fetma.
– Den stora hälsorisken i Sverige är att människor får i sig för mycket kalorier. Och tror man att naturgodis innehåller mindre kalorier än vanligt godis, så blir man lurad, säger Åsa Brugård Konde.
Pelle Lundgren är inne på samma linje.
– Ibland ser man nutritionister som tipsar om att byta ut godiset mot naturgodis, om man vill gå ner i vikt. Så är det ju inte. Naturgodis innehåller jättemycket snabba kolhydrater.