Hårfönen blåser ut öronen – risk för hörselskador

Hårfönen blåser ut öronen – risk för hörselskador

Ljudnivån testas i ett ljudisolerat rum med hjälp av kalibrerade ljudmätare som placerats 50 cm framför och bakom hårfönarna. Foto: Matthieu Colin
Foto: Matthieu Colin
Torktiden mäts genom att en fuktig hårlock placeras på en borste mitt i hårfönens luftström. Locken vägs därefter kontinuerlig efter ett visst antal sekunder tills den nått sin ursprungsvikt. Foto: Matthieu Colin
Luftflödets hastighet registreras med hjälp av ett så kallat pitot-rör som fästs i hårfönens munstycke. Foto: Eurofins ATS
Laboratorietest

Hårfönen Ghd Helios låter hälsovådligt högt. 130 decibel är fem decibel mer än högsta tillåtna gräns för billarm.
– Om en anställd utsattes för den nivån skulle vi kräva åtgärder, säger Johanna Bengtsson Ryberg på Arbetsmiljöverket.

Laboratorietest
Håkan Lövström Publicerad: 12 Dec, 2020
Läs senare

Testfakta har utfört ett test av sju vanliga hårfönar vid franska laboratoriet Eurofins ATS. Resultatet visade tydlig att hårfönarna låter klart högre än vad som är tillåtet på de flesta svenska arbetsplatser. Medelljudnivån låg i spannet från 83,3 decibel (OBH Nordica) till 103,1 decibel (Ghd).
– Överstiger bullret 80 decibel i genomsnitt under en arbetsdag måste arbetsgivaren vidta åtgärder. Det skulle vara intressant att mäta bullret på en frisersalong med flera maskiner som är i gång, säger Johanna Bengtsson Ryberg, sakkunnig i bullerfrågor vid Arbetsmiljöverket.

[PDF]

En privatperson använder förstås inte sin hårfön under hela dagen. Men även kortvarigt höga bullernivåer kan vara skadliga. När laboratoriet satte hårfönarna på full värme och utblås steg bullernivån kraftigt. Vid 50 cm avstånd uppmättes Ghd Helios till 129,8 decibel, följt av Lyko med 126,9 decibel.
Martin Gustavsson, inspektör vid Elsäkerhetsverket, blir förvånad när han får höra siffrorna.
– När jag skulle sätta in ett larm på släpvagnen där jag förvarar mina crossmotorcyklar, så letade jag efter det som lät mest. Det visade sig att högsta tillåtna decibel när det gäller larm är 125 decibel, berättar Martin Gustavsson
I dag finns inga regler eller direktiv kring ljudnivåer för hårfönar.
– Men nu när jag hör detta får vi kolla upp vad vi kan göra, förklarar Martin Gustavsson.
Testvinnaren OBH Nordica Hair Respect hade lägst bullervärden, men nådde ändå maxtalet 114,4 decibel. Enligt Arbetsmiljöverkets decibelskala kan det jämföras med en motorsåg i fullt arbete eller en symfoniorkester mitt i ett stycke.

Testet visade även att några tillverkare satsat på att åstadkomma ett mycket starkt luftflöde och hög temperatur. Temperaturen på luften som passerar munstycket visade sig vara så pass hög att den vid oaktsamhet skulle kunna orsaka brännskador. En aluminiumskiva med inbyggd termometer sattes upp tio centimeter framför hårfönarna. Både Lyko och Ghd Helios nådde över 70 grader när luften träffade aluminiumskivan.

Fakta om testet

Testfakta har låtit utföra ett jämförande test av sju hårfönar för hemmabruk från de största varumärkena på den nordiska marknaden. Produkterna som har testats kostar mellan 500 och 2 000 kronor - det enligt branschen mest populära prisspannet för hårfönar. Samtliga hårfönar i testet har en effekt på minst 2000 watt och är joniserande.

De här produkterna ingår i testet:

  • BaByliss Veloce

  • Braun Satin Hair 7

  • Ghd Helios

  • Lyko Hair Dryer 2300W

  • OBH Nordica Björn Axén Tools Hair Respect

  • Philips DryCare Pro

  • Remington PROluxe

Testet har utförts av det oberoende test- och forskningslaboratoriet Eurofins ATS i Frankrike. Testet omfattar följande delmoment:

  • Ljudnivå - medelvärde och vid maxeffekt

  • Maximal lufttemperatur

  • Maximalt luftflöde

  • Torktid på riktigt hår

  • Hanterbarhet och stylingreslutat (via ett paneltest)

Mätning av ljudnivå
Hårtorken placeras 50 cm från en kalibrerad ljudmätare i ett ljudisolerat rum. En extra ljudmätare placeras även 50 cm bakom hårtorken för att bättre fånga upp ljudet från motorn. Ett medelvärde för alla kombinationer av hastighet, temperatur samt med och utan munstycke och ett maxvärde registreras för varje produkt.

Mätning av torktid på riktigt hår
En lock av riktigt hår vägs och blöts med ljummet vatten, för att sen vägas igen. Den fuktiga hårlocken placeras på en borste och hålls stilla i luftströmmen från hårtorken i ett visst antal sekunder - för att sedan vägas på nytt. Detta upprepas till hårlockens vikt skiljer sig mindre än 1,5% från vad den vägde innan den blöttes ner. Testet upprepas fem gånger och ett medelvärde av de fem mätningarna registreras.

Mätning av maximal lufttemperatur
Hårtorken ställs in på max-temperatur och får blåsa på en aluminiumskiva med en inbyggd termometer. Aluminiumskivan är placerad på 100 mm avstånd. Temperaturen registreras.

Mätning av maximalt luftflöde
Ett hål med diametern 8 mm borras i munstycket på hårtorken och ett så kallat pitot-rör placeras i hålet. Pitot-röret är utrustat med en luftflödesmätare. Hårfönen körs på maxhastighet och pitot-röret registrerar hastigheten på luftflödet för respektive produkt.

Panelens omdöme
En expertpanel på fem personer har testat och utvärderat samtliga hårfönar i hemmiljö under en veckas tid. Utvärderingen har fokuserat på produkternas hanterbarhet och stylingresultatet, dvs. hur bra blev håret. Följande parametrar har utvärderats:

Hanterbarhet

  • Ergonomi (grepp och balans)

  • Vikt (upplevd tyngd vid användning)

  • Sladdens längd (räcker sladden)

  • Användarvänlighet (lätt att förstå och använda)

  • Tillgängliga funktioner (tillräckligt med funktioner)

Stylingresultat

  • Hur bra blir stylingen/ frisyren

  • Hur blir hårets glans

  • Gör hårtorken håret statiskt (statiskt elektriskt)

Ljud och rekommenderade gränsvärden

Ljud är tryckskillnader eller vibrationer som fortplantar sig i luften (eller vätska och andra material). För att det ska blir mer praktiskt omvandlar man tryckskillnaderna till en logaritmisk skala som uttrycks i decibel (dB).
Arbetsmiljöverket har satt upp riktlinjer för hur mycket ljud som är acceptabelt för att minimera risken för hörselskador. Gränsen är satt till 85 dB för exponering under en hel arbetsdag. Eftersom decibelskalan är logaritmisk innebär en ökning med 3 dB en fördubbling av energin och lufttrycket. Det betyder att vid en bullernivå på 100 dB går gränsen vid ca 15 minuters exponering innan det kan orsaka hörselskador och vid 120 dB vid ca 10 sekunder.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.