Bästa vapnet i sommarkvällen

Bästa vapnet i sommarkvällen

Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

De fina sommarkvällarna är för få för att förstöras av myggor. Testfakta har jämfört sju vanliga myggmedel i sprayform.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 29 Jun, 2015
Läs senare

Med hjälp av biologen och myggexperten Emma Åhlén har Testfakta jämfört effekten hos sju vanliga myggsprayer. Testet genomfördes i hennes myggodling norr om Umeå.
– Jag har testat medlen på skogsmyggor som finns i hela Sverige. De biter ordentligt och är de som brukar besvära en mest såhär års, säger Emma Åhlén.

De sju olika myggmedlen sprayades på plattor av skumgummi som sattes upp på väggen inne i odlingen. Plattorna påminner om mänsklig hud som myggorna gillar att sitta på.

Emma Åhlén testade både att spraya medlet på hela plattornas yta, och enbart som ett tunt streck överst på plattorna.

– Det står ofta angivet på förpackningarna att medlen bara ska användas på en begränsad yta, därför är det intressant att se vad som händer om man bara sprayar på ett mindre område.

[PDF]

Alla medel har en tydlig effekt när hela ytan täcks. Sprayerna är även effektiva med bara ett streck, men här är skillnaderna mellan preparaten större. Bäst effekt får vi från US622 och Sjö och hav. Efter tio mätningar med hela plattornas yta täckta av medlen hade inga respektive tre myggor satt sig där. När bara ett streck användes höll sig båda preparaten under totalt 20 mygg. Det kan jämföras med Dr1, vars platta fick påhälsning av totalt 82 mygg när bara ett streck användes.

Att olika medel ger olika effekt beror dels på vilka aktiva ämnen som medlen innehåller, och på vilken koncentration ämnena har. US622 innehåller precis som MyggA det starka ämnet DEET. I US622 finns det dock i en högre koncentration.

Samtliga myggmedel i testet klassas som bekämpningsmedel och de aktiva ämnena kan alla vara skadliga om produkterna används på fel sätt. Medlen måste därför vara godkända av Kemikalieinspektionen.

– Är produkten godkänd och man håller sig till bruksanvisningen så ska det inte vara några risker. Men man ska inte överdosera, och står det en åldersgräns på flaskan ska man respektera den, säger Johan Helgesson på Kemikalieinspektionen. 

DEET är både hud- och ögonirriterande, och bedöms även ha inverkan på miljön. Ämnena Icardin, IR3535 och PMD bedöms inte vara lika irriterande.

– Den irriterande effekten hos DEET beror även på koncentrationen i produkten. Skulle man få en reaktion av ett visst myggmedel ska man inte fortsätta att använda den produkten utan välja ett medel med lägre koncentration eller ett annat verksamt ämne, säger Johan Helgesson.

Lägst koncentration av bekämpningsmedel har NoSkito, vilken också är den enda sprayen i testet som r godkänd att användas på barn under tre år. Trots den låga koncentrationen är NoSkito bättre på att skrämma bort myggen än flera av de barnförbjudna sprayerna.

Fakta om testet

- Emma Åhlén samlade in mygglarver från vattensamlingar ute i naturen. Larverna fick kläckas inne i myggodlingen.

- Myggmedlen applicerades på skumgummiplattor som placerades på väggen i myggodlingen med en halv meters mellanrum. Dessutom sattes en kontrollplatta upp som bara var behandlad med vatten.
- Vid två tidpunkter – efter en timma och efter sex timmar – räknades antalet mygg som satt på varje platta. Testet upprepades fem gånger (totalt tio mätningar) och mellan varje gång ändrades plattornas placering slumpmässigt.

- Alla test utfördes både med hela plattan täckt av myggmedel och med endast ett streck i överkant på plattan.
 

Fakta: Därför testade vi inte på människor

Att testet inte genomfördes på människor beror på att det skulle behövas ett enormt antal försökspersoner för att få ett rättvisande resultat. Människor är olika, utsöndrar olika dofter och är olika attraktiva för myggorna. Med den här metoden tittar vi enbart på myggmedlens effekt och behöver inte ta hänsyn till individuella faktorer som spelar in.

Fakta: Fler tips för att undvika myggorna

• Myggor är mest aktiva i gryning och skymning och i fuktiga och vindstilla miljöer. Försök undvika de förhållandena och sök dig till platser där det fläktar och solen skiner.

• Använd ljusa kläder, myggor föredrar mörka.

• Myggor attraheras också av vissa dofter, som svett, parfym och alkohol.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

Taggar: myggspray - test - Mygga - US622 - Sjö&Hav - Etono - NoSkito - Autan - Dr1

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.