Bästa plåstret på såren

Bästa plåstret på såren

8 plåster på den svenska marknaden har testats. Foto: Shutterstock
Alla deltagare i testet. Foto: Rickard Kilström
Plåstrets absorptionsförmåga testas genom att mäta mängden vätska som kan injiceras innan kompressen blöder igenom Foto: Eurofins
Klistrets hållfasthet testas genom att mäta den kraft i newton som krävs för att dra loss plåstret från en glasplatta Foto: Eurofins
Hållfastheten testas också efter 10 minuters exponering i vatten Foto: Eurofins
Laboratorietest

Finns det plåster som både stoppar blodflödet och sitter kvar - även när det blir blött? Då får du vara beredd att betala lite mer – ett billigare plåster brister ofta i något av momenten.

Laboratorietest
Håkan Lövström Publicerad: 13 Mar, 2023
Läs senare

När olyckan är framme och du skär dig i fingret med den vassa köttkniven eller ett barn skrapar knäet är det oftast plåstret som står för första hjälpen.

Dagens plåster uppfanns 1920 av Earle Dicksson i USA. Hans fru skar sig ofta när hon lagade mat och man får anta att Earle fick plåstra om henne varje gång. Därför uppfann han ett plåster som hans fru själv kunde sätta på - till skillnad från ett bandage.

Plåster har sedan dess genomgått en produktutveckling. I dag är det till exempel vanligt med så kallade vattenavvisande plåster som sitter kvar även när du behöver tvätta händerna eller duscha.

Testfakta gav franska laboratoriet Eurofins ATS i Aix-en-Provence uppdraget att testa åtta vattenresistenta plåster på den svenska marknaden.

[PDF]

I testets första del mättes plåstrens tekniska egenskaper som kompressens absorptionsförmåga innan det blöder igenom och klistrets hållfasthet på torrt och fuktigt underlag. När det gäller kompressens absorptionsförmåga var skillnaderna ganska stora. Plåstret Mermaid från butikskedjan Normal sög upp 0,31 ml vätska innan det ”blödde igenom” jämfört med 0,18 ml för Apoteket Hjärtat.

–      Testet visade på stora skillnader i uppsugningsförmåga mellan de olika plåstren vilket betyder att vissa riskerar att blöda igenom snabbare än andra, säger Lucie Vienne, testansvarig på Eurofins ATS.

Förutom de tekniska egenskaperna lät laboratoriet tio erfarna specialister utvärdera plåstren under en dags användning.
Plåstren applicerades på handryggen och runt mellanleden på varje deltagares pek- och långfinger. Under utvärderingsdagen tvättade paneldeltagarna händerna fyra gånger, på ett standardiserat sätt.

Förutom att notera hur länge plåstren satt kvar bedömde paneldeltagarna hur smidigt plåstret var runt fingerlederna, hur snabbt det torkade, hur bra det andades, hur svårt det var att få bort och om det lämnade några spår på huden.

–      Plåstren från Salvequick och Clas Ohlson fick bäst omdöme av paneldeltagarna. De upplevdes som mest komfortabla att bära och gav också bäst rörlighet för fingerlederna, förklarar Lucie Vienne.

Vilka plåster presterade då sammantaget bäst? Det gjorde Salvequick och Clas Ohlson, men de är då också mer än dubbelt så dyra som testets billigaste – Mermaid från Normal.

Fakta om testet

Testfaktas redaktion har i februari månad 2023 genomfört ett jämförande laboratorietest av vattenresistenta plåster. Testet har utförts av det oberoende laboratoriet Eurofins ATS i Frankrike. Testet omfattade mätningar av plåstrens tekniska egenskaper och en utvärdering av laboratoriets specialistpanel.

Följande produkter har testats:

1.     Salvequick – Aqua resist
2.     Kronans Apotek – Plåster vattenavvisande
3.     Apoteket – Water Resist
4.     Apotek Hjärtat – Aqua Resist
5.     Sensiplast – Water Resistant Plasters
6.     Clas Ohlson – Quick healing Aqua Resist
7.     Mevolution – Whoops! Aqua resist plasters
8.     Mermaid – Aqua Resist

Sex förpackningar av respektive fabrikat köptes in under januari månad 2023.

Laboratorietestet:
I en första del mäts plåstrens tekniska egenskaper:

A.    Plåstrets (kompressens) absorptionsförmåga testas genom att mäta mängden (ml) vätska som kan injiceras innan kompressen blöder igenom.

B.    Klistrets hållfasthet testas genom att mäta den kraft (N) som krävs för att dra loss plåstret från en glasplatta. Testet genomförs i torrt tillstånd och efter 10 minuter exponering i vatten.

De tekniska egenskaperna mäts på det största, avlånga plåstret från varje fabrikat.

I den andra delen av testet utvärderar tio erfarna specialister på laboratoriet de olika plåstrens egenskaper i följande åtta delmoment:

1.     Hur enkelt är det att ta bort skyddet och applicera plåstret på handryggen och fingrarna.
2.     Hur länge och väl sitter plåstren kvar på handryggen och fingrarna under en dags användning i torrt tillstånd.
3.     Hur länge och väl sitter plåstren kvar på handryggen och fingrarna under en dags användning, där försökspersonerna tvättar händerna fyra gånger.
4.     Hur mjukt och följsamt är plåstret.
5.     Hur snabbt torkar plåstret.
6.     Hur enkelt och skonsamt är det att ta bort plåstret.
7.     Hur mycket spår av plåstret (klister och ludd) sitter kvar på fingrar och handrygg.
8.     Hur uppluckrad är huden under plåstret efter en dags användning.

Användarna betygsätter varje delmoment på en femgradig skala från mycket otillfredsställande till mycket tillfredställande.

Tolkning och betygsättning

Resultaten från laboratorietestet har tolkats och betygsatts på en 10-gradig skala i samråd med laboratoriet. Betygen för respektive delmoment har viktats samman till ett totalbetyg med följande fördelning:

·      Följsamhet och fästförmåga på huden (2, 3 och 4): 40%
·      Kompressens absorptionsförmåga (A): 30%
·      Påverkan på huden (5, 6, 7 och 8): 20%
·      Förpackning, hygien och applicering (B och 1): 10%

Så får du plåstret att sitta – och så får du av det

Tänk på följande när du sätter på plåstret:

* Se till att såret är rent innan du sätter på plåstret.
* Tryck ihop sårets kanter innan du fäster plåstret.
* Använd rätt storlek på plåstret beroende på var du skadat dig.
* Klipp häftdelen på varje sida av plåstret i hälften så du får totalt fyra flikar i plåstrets ändar. Passformen blir bättre och du slipper glipor. Detta är särskilt bra att göra om du fått ett sår på fingertoppen.
* Samma som ovan om ditt sår sitter vid leden på fingret, du kan då sära lätt på de fyra häftdelarna innan du fäster dem. Fingret går då lättare att böja.

Och för att lättare få av det, speciellt på barn som kanske är lite känsligare:

* Babyolja eller annan olja gör det lättare att ta av. Badda och dra lite i taget.
* Kyla kan också hjälpa då det gör limmet i plåstret sprött och därför lättare att avlägsna.
* På de flesta apotek finns silikonbaserad plåsterborttagningsspray som ska underlätta borttagningen.
* Passa på i badet, plåstrets lim kan lösa upp sig i det varma vattnet.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.