Vassaste kniven i lådan

Vassaste kniven i lådan

För att testa hur bra knivarna behåller skärpan får de bland annat skära i grissvål. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Kniven kan bli din bästa vän i köket - om den är bra och sköts rätt. Men det är stora skillnader på olika märken, och högt pris är ingen garanti för skärpa.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 23 Feb, 2015
Läs senare

En vass kniv gör matlagningen både roligare och bättre. Men i många svenska kök är lådan full med knivar utan att någon av dem känns vare sig bra eller vass.

– Folk har som regel för många knivar som de tar för dåligt hand om. Har man istället en bra kniv som man sköter bra kan man använda den till det mesta och den kan hålla resten av livet, säger Karl-Magnus Edberg, kocklärare vid restaurangskolan i Grythyttan.

Frågan är bara vilken kniv man ska köpa, om man nu vill göra en nystart? Testfakta har jämfört åtta olika kockknivar i olika prisklasser på SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Labbet testade både skärpa i nyskick, hur snabbt kniven slits och hur det går att skärpa upp eggen igen när den väl har blivit slö. Dessutom mättes bladets styrka och flexibilitet. En användarpanel bedömde också hur knivarna kändes att använda.

Lite förenklat finns det två sorters knivar: De som är ordentligt vassa från början, slits snabbt och mycket, men lätt blir ordentligt vassa när de skärps upp igen. Och så de som inte påverkas så mycket utan håller en mer jämn nivå genom testproceduren.

Vilken typ som passar en bäst kan förstås vara en smaksak, och bero på hur ofta man är beredd att ta fram sitt bryne.

– Att knivar är olika lätta att slita och skärpa upp beror främst på hur hårt stålet är, men också vilka legeringar det är i stålet. Vilken bryningsvinkel det är på eggen spelar också in, säger knivsliparen Johnny Hellergård på Slipkliniken i Stockholm.

– De flesta brukar vilja ha en gyllene medelväg: En kniv som både är vass och behåller sin skärpa, men samtidigt inte är för svår att ståla upp.

[PDF]

När betygen från testets olika delar räknas ihop visar det sig vara mycket jämnt i toppen. Bäst i test är OBH Nordicas kniv, som är vassast av alla när den är ny och fortfarande vassast efter nötningstesterna. På delad andra plats kommer knivarna från Mac och Chroma. Mac-kniven tappar mest i skärpa av alla testade knivar under nötningen, men blir också överlägset vassast när den bryns upp igen.

Lägst betyg får knivarna från Lion Sabatier och Ikea. Som nya är de bara hälften så vassa som de skarpaste knivarna i testet.

Förutom skärpan måste den som väljer kniv förstås också väga in hur den känns att arbeta med. Vissa föredrar en lättare kniv, andra vill ha en med lite tyngd.

– Kniven måste ligga bra i handen. Den ska heller inte vara större än vad du klarar av att hantera, säger Karl- Magnus Edberg.

– Mycket handlar också om vana. Och tyvärr blir man inte en mästerkock bara för att man har en vass kniv. Ett tips är att köpa fem kilo lök tillsammans med den nya kniven och ställa sig och nöta. Tillslut får du in tekniken.

 

Fakta om testet

Åtta olika kockknivar av olika märken testades på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Skärpa

• Laboratoriet mätte knivarnas skärpa i nyskick, efter slitage och efter återbryning.

• Skärpan mäts genom att låta knivarna skära genom en stapel med pappersremsor, och räkna antalet avskurna remsor.

• Nötningen av knivarna gjordes dels enligt en standardmetod, där knivarna slits genom att skära i kritat papper. En annan uppsättning av samma knivmodeller nöttes genom att skära i morötter och grissvål. Efter nötningen mättes skärpan igen.

• De slöade knivarna skärptes sedan upp med hjälp av ett stålbryne. Alla knivar fick samma behandling, och därefter mättes skärpan på nytt.

Knivbladets styrka och flexibilitet

Böjtåligheten mättes genom att toppen på knivbladet spändes fast samtidigt som handtaget belastades med en tyngd. Labbet kontrollerade sedan hur mycket bladet böjts efter att lasten tagit bort.

Labbet mätte också vilken kraft som krävdes för att bryta av bladet i sidled.

Användning och utformning

En Testpanel på fem personer med olika stora händer provade och betygsatte knivarna genom att skära genom en rad olika råvaror.

Fyra knivtips från kocken

• Förr eller senare tappar alla knivar sin skärpa. Köp ett brynstål eller en sten och lär dig använda det.

• Skaffa en bra skärbräda. För att inte eggen ska bli slö onödigt fort ska kniven gå i lugna vaggande rörelser mot skärbrädan när du skär.

• Kniven ska inte ligga löst tillsammans med andra knivar eller redskap i en låda eller diskkorg.

• Se till att vara ren och torr om händerna när du hanterar din kniv, annars finns risk att du slinter och skär dig.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

Fler nyheter

Laboratorietest

Billiga mascaran fixar fransarna lika bra som lyxmärket

När Testfakta laboratorietestade tio vattenfasta mascaror blev visserligen en av de dyraste produkterna, Lancôme Hypnôse, testvinnare men med knapp marginal till en av de billigaste.

 

Skrämmande följder när en båt tvärstoppar vid 20 knop

Aldrig tidigare har Testfakta utfört ett krocktest av en båt. På uppdrag av norska Sjøfartsdirektoratet, norska Kystverket och Redningsselskapet kraschades en fritidsbåt med 20 knop vid RISE Research Institutes of Swedens krockbana i Borås. Resultatet var skrämmande.

Laboratorietest

Effektiv i alla lägen utmärker bästa luftrenaren

Två tillverkare sticker ut i Testfaktas stora laboratorietest av luftrenare med hög kapacitet, men Blueair 7700i står som ensam vinnare när resultaten från både max- och tystare läge vägs samman.

– Både Blueair och Electrolux har högre kapacitet än konkurrenterna i testet, förklarar Tobias Eriksson, testledare på laboratoriet RISE i Borås.

Laboratorietest

Rusta glasräcke

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas glasräcke avsett för montering på altan. Rustas glasräcke har testats tillsammans med jämförbara glasräcken från Bauhaus och Jula. Glasräcket från Rusta presterar genomgående bra och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Stora skillnader mellan olika maskindiskmedel

Ett stort test av maskindiskmedel visar att ett par produkter har svårt att få disken och diskmaskinen ren. Vinnaren klarar dock rengöringen med nästan full pott.

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i premiumklassen

En bra säng ger kroppen låter kroppen vila utan problem för rygg eller axel. Men vad innebär en bra ergonomi egentligen och vad får man för pengarna? Testfakta Research har laboratorietestat och jämfört ett kontinentalsängar i den högre prisklassen. 

Laboratorietest

Rusta kaffebryggare Kitchen Gear

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas kaffebryggare Kitchen Gear. Rustas kaffebryggare har testats tillsammans med jämförbara bryggare från Braun och Coline. Kaffebryggaren från Rusta presterar genomgående bra och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Skummadrassen utmanar resårsängen

Glöm ungdomens tunna skumgummimadrass som idag endast tas fram när barnen har pyjamasparty. En ny generation ergonomiska skummadrasser ger en ergonomi i nivå med de klassiska resårsängarna, visar Testfaktas uppdragstest.

Laboratorietest

Rusta ångstrykjärn Berry 2200W

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas ångstrykjärn Berry 2200 W. Rustas ångstrykjärn presterar genomgående bra och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Canvac luftrenare CLR6540V

Testfakta Research har på uppdrag av Elon laboratorietestat Canvac CLR6540V luftrenare.  Canvac har hög max-kapacitet, klarar att rena rum upp till 15 kvadratmeter vid mycket låg ljudnivå (20dB) och är enkel att använda.

Laboratorietest

Byggmax impregnerad trall

Testfakta Research har på uppdrag av Byggmax laboratorietestat och verifierat kvaliteten på Byggmax tryckimpregnerade trallvirke. Resultatet för fyra olika batcher visar att trallvirket uppfyller kraven på virkeskvalitet och impregnering samt att levererade längder motsvarar specifikationen.

Laboratorietest

Testfaktas kvalitetsmärkning av yogamattor

I Testfakta Researchs laboratorietest av yogamattor testas glidmotstånd, tryckfördelning, tålighet, rengöring och innehåll av skadliga kemikalier. För att uppfylla kraven för kvalitetsmärkningen måste yogamattan prestera genomgående bra i samtliga testmoment.

Laboratorietest

Elcykelns bromsar är undermåliga

Räckvidden blir bättre och konstruktionerna stabilare. Men för några av elcyklarna räcker inte bromsarna till visar resultaten i Testfaktas laboratorietest.

 

Laboratorietest

Bästa skyddet med billigaste cykellåset

Cykelintresset har skjutit i höjden under pandemin. Samtidigt har cykelstölderna ökat. Vilket lås ska man då köpa för att mest effektivt stoppa tjuven? Testfakta har låtit testa åtta vanliga cykellås, varav sju är certifierade. Det visar sig att de billigaste låsen ger bäst skydd.

Laboratorietest

Dålig fyr på elgrillen

Testets sämsta grill nådde inte högre maxtemperatur än 148 grader.
– Då får du snarast ”kokta” korvar. Det är först vid 160-170 grader som du ens får grillränder, konstaterar Grillexperten Johan Åkerberg.

 

Kundkorten som ger mest tillbaka

Det är stora skillnader mellan dagligvaruhandelns olika medlemsprogram. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika lojalitetsprogram. För en barnfamilj kan det skilja flera tusen kronor om året i återbäring.

Testfaktas guide till luftrenare

Damm, pollen, virus och bakterier – vad krävs för att andas ren luft?
Försäljningen av luftrenare har ökat rejält de senaste åren, och med pandemins intåg har den formligen exploderat. Men hur fungerar egentligen en luftrenare och har den någon effekt på virus och bakterier? Testfakta ger dig några goda råd på vägen inför ett eventuellt köp.

 

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i standardklassen

Rätt stöd för axlar och nacke är avgörande för en god sömn. Men för att nackmusklerna ska kunna slappna av behövs en avlastande säng. Flera sängar i Testfaktas laboratorietest av kontinentalsängar har bra ergonomi, men det som utmärker de bästa är att de också andas bra och har bra uthållighet.

Laboratorietest

Värmeslag bland strykjärnen

Hälften av ångstrykjärnen klarar inte att hålla värmen under Testfaktas laboratorietest.

Laboratorietest

Proteinrikaste kattmaten testvinnare

Kattmat i form av torrfoder innehåller ofta mer kolhydrater än vad katten behöver. I värsta fall kan det leda till övervikt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.