Värmeslag bland strykjärnen

Värmeslag bland strykjärnen

Testfaktas har genomfört ett jämförande laboratorietest av sex ångstrykjärn från välkända märken på den svenska marknaden. Foto Anna Sigge.
Laboratoriet mätte strykjärnen ångkapacitet genom att fylla vattentanken till max. För att sedan i tre omgångar väga strykjärnen både före och efter en minuts användning på tre prickar. Foto Anna Sigge
Inför testet av strykförmånga skrynklas provtyger i plaströr med en belastning på två kilo under trettio minuter. Foto Anna Sigge.
Strykförmångan testades både på bomulls-och viskostyg. Tygproverna strök under en minut på tre, respektive två prickar. Endast strykjärnets egen vikt användes som presskraft. Foto Anna Sigge.
Strykjärnens värmeförmåga testas genom att de placeras på en spånplatta med en termometer under fem minuter på vardera värmeinställningen. Foto Anna Sigge.
Laboratorietest

Hälften av ångstrykjärnen klarar inte att hålla värmen under Testfaktas laboratorietest.

Laboratorietest
Håkan Lövström Publicerad: 29 Mar, 2021
Läs senare

Flera av strykjärnen hade svårt att hålla rätt temperatur i Testfaktas laboratorietest av sex vanliga ångstrykjärn. När strykjärnen är inställda på tre prickar ska temperaturen ligga så nära 200 grader som möjligt. Testerna som utfördes av laboratoriet RISE IVF i Mölndal visar att Electrolux, Braun och Tefal ligger långt under 200 grader. Electrolux medeltemperatur nådde inte högre än 108 grader, Braun låg på 113 grader och Tefal 135 grader.
– Det är viktigt att temperaturen inte pendlar. Särskilt när man stryker större saker, som en skjorta eller en duk, säger Fredrik Ohlin som är assisterande försäljningschef på Elgiganten och passionerad strykare.

[PDF]

Några av de testade strykjärnen har en mycket stor temperaturvariation. Laboratoriet kunde mäta upp en temperaturskillnad på 80 grader hos Brauns ångstrykjärn när det var inställt på högsta temperaturläge (tre prickar).
– För att nå ett så bra strykresultat som möjligt är det viktigt att strykjärnets värme inte sjunker för mycket när man stryker något stort, förklarar Fredrik Ohlin.

Om man stryker ömtåligare material som polyester, ylle eller siden kan konsekvenserna av temperaturvariationerna bli värre. När strykjärnen är inställda på två prickar ska temperaturen inte gå över 150 grader. Men Philips och Severins strykjärn toppade en bra bit över, 189 respektive 197 grader. Philips stack även ut vid en prick, där temperaturen ska ligga kring 110 grader, med en maxtemperatur på 172 grader.

Fredrik Ohlin som sköter all strykning i sitt hushåll tycker att ångan är allra viktigast för att få en bra strykning.
– Generellt sett går det bättre att stryka med ett järn som ger mycket ånga. Ånga går ner och drar ut fibrerna i din textil sedan har man värmen för att platta till och ge strykfinish. Men det är ångan som ser till att det blir så slätt som möjligt, säger Fredrik Ohlin.

När det gäller just ångkapaciteten så är skillnaden ganska liten och strykresultaten på bomull indikerar att i det här fallet nog är mer strykjärnens värmeegenskaper som påverkar strykresultatet.

Totalvinnare i testet blev Supreme Pro från Russell Hobbs som fick högst betyg på strykresultat, temperaturstabilitet och uppvärmningstid.

Fakta om testet

Testfaktas har genomfört ett laboratorietest av sex vanliga ångstrykjärn från välkända märken på den svenska marknaden. Strykjärnen ligger i ett prisspann från cirka 500 upp till 1 000 kronor, och har en effekt på minst 2 000 watt.

Forskningsinstitutet RISE IVF i Mölndal (en del av RISE, Research Institutes of Sweden) har jämfört ångstrykjärnen avseende slätgörning (strykresultat), värmeegenskaper, uppvärmningstid och ångkapacitet samt lämnat ett allmänt omdöme när det gäller användarvänligheten.

Följande ångstrykjärn har testats:

  • Braun, TexStyle 3 (SI3055BK)

  • Electrolux, Refine 700 (E7SI1-6LG)

  • Philips, Azur (GC4567/80)

  • Russell Hobbs, Supreme Steam Pro

  • Severin, BA 3242

  • Tefal, Ultragliss Plus (FV6842E0)

Testutförande:

Slätgörning (strykresultat)

Laboratoriet undersökte hur slätt strykjärnen stryker på två olika tyg, ett bomulls- och ett i viskostyg (två provbitar per tyg). Provtygerna skrynklades genom att fuktas i ett klimatskåp i två timmar, för att sen placeras i ett plaströr i ett värmeskåp under 2 kg belastning i 30 minuter. Därefter fick de hängtorka i 24 timmar innan laboratoriepersonalen testade varje strykjärn genom att föra det fram och tillbaka under 60 sekunder över tygens längd- och breddriktning. Endast strykjärnets egen vikt användes som presskraft. Viskosen ströks med inställning på två prickar utan ånga. Bomullen ströks på tre prickar med ångan inställd på högsta nivå. Efter själva strykningen fick tygen hängtorka i 24 timmar innan två personer bedömde slätheten enligt standarden AATCC.

Värmeförmåga/Temperatur

Strykjärn har tre olika temperaturlägen med pricksymboler (en, två eller tre prickar) för olika tygtyper. Enligt standarden får temperaturen vid en prick inte överstiga 110 grader, vid två prickar 150 grader och vid tre prickar 200 grader. Medeltemperaturen bör ligga så nära maxtemperaturen som möjligt (dock inte över). Laboratoriet mätte strykjärnens temperatur under fem minuter genom att placera dem på en spånplatta med temperaturmätare. Vid mätningen noterades lägsta och högsta temperatur samt medeltemperaturen för en, två, tre prickar.

Uppvärmningstid

Alla strykjärn har en lampa som slocknar när den har kommit upp i önskad temperatur (en, två eller tre prickar). Laboratoriet mätte hur lång tid det tar för strykjärnens lampa att slockna samt temperaturen när detta sker vid en, två och tre prickar.

Ångkapacitet

Varje strykjärn ställdes in på tre prickar och maximal ångnivå. Vattenbehållaren fylldes till max. Därefter mättes ångkapaciteten genom att laboratoriet vägde strykjärnet före och efter en minuts användning. Resultatet redovisas som gram vatten/minut och är ett medelvärde av tre mätningar.

Temperaturer vid strykning

Tre prickar/ strykning hög temperatur
Strykning vid högst 200° C för material som bomull och lin. 

Två prickar/ strykning medeltemperatur
Strykning vid högst 150° C för känsligare material som ull, siden, polyester och viskos.

En prick/ strykning låg temperatur
Strykning vid högst 110° C för känsliga material som akryl, polyamid, nylon och acetat.

Källa: TEKO

Fredrik Ohlins skötselråd för ångstrykjärn
  • Töm alltid ur allt vatten efter varje användning. Annars kan vatten som blir kvar fälla ut kalk och på sikt kan det sätta igen strykjärnet, men det också komma ut bränt kalk. Folk brukar tro att det är rostvatten, men det är bränt kalk. Har du otur hamnar det på kläderna.

  • Avkalka strykjärnet om det inte har inbyggd avkalkning. Kör avkalkningsmedel. Då fyller du på med vatten som vanligt och häller i lite avkalkning. Du kan ha samma som du har till kaffebryggaren exempelvis, men det ska vara en vätska - inte något pulver i tanken. Låt det stå ett tag innan du trycker ut ånga. Sedan byter du till nytt vatten.

  • Se till att sulan är ren. Använd aldrig svinto eller annat med slipmedel. Men det är olika material på den här sulan i olika strykjärn. Kolla i bruksanvisningen vad som rekommenderas.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.