Vanlig väggfärg förorenar ditt hem

Vanlig väggfärg förorenar ditt hem

Foto: Dreamstime
Laboratorietest

Har du tänkt måla om barnrummet igen? Vissa väggfärger släpper mycket kemikalier till inomhusluften, visar Testfaktas test. "Det ser inte bra ut. Vi kan behöva se över reglerna för färg", säger Kemikalieinspektionens expert.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 19 Feb, 2016
Läs senare

Vattenbaserad färg låter ofarligt. Men att den går att lösa med vatten innebär inte att den är fri från skadliga ämnen som släpper från färgen och förorenar inomhusluften. Testfaktas test visar på stora skillnader mellan olika fabrikat.
– Vissa färger ger ifrån sig anmärkningsvärt höga halter. Samtidigt är jag inte förvånad eftersom det här inte är reglerat alls i Sverige, säger Sören Ryom Villadsen, testledare på Eurofins i Danmark som utfört analysen.

I testet har laboratoriet undersökt hur mycket VOC-ämnen färgerna emitterar, det vill säga släpper ifrån sig till rumsluften. VOC är en grupp lättflyktiga kemikalier som framförallt kopplats ihop med allergiska besvär, huvudvärk och illamående. Mätningen gjordes efter ett dygn, tre dygn och 28 dygn.

– Man kan tydligt se hur emissionen är jättehög de första dygnen och sedan avtar. Efter 28 dygn är den gängse uppfattningen att emissionen kommer ligga kvar på samma nivå, säger Sören Ryom Villadsen.

[PDF]

I Sverige finns inga regler för hur mycket VOC-ämnen en färg får släppa ifrån sig när den sitter på väggen – bara hur höga halter producenten får blanda i färgen, vilket inte är samma sak. Därför har Testfakta jämfört väggfärgernas emission med de tyska lagkraven för emissioner från byggvaror som till exempel golvbeläggningar och lim. Resultaten visar att ingen av färgerna från Alcro, Rusta, Bauhaus och Jula skulle ha klarat de tyska gränsvärdena. Värst är Bauhaus färg Swingcolor, enligt laboratoriet.
– Tittar man på mätningen efter 28 dagar har den fortfarande en väldigt hög totalemission och släpper bindmedlet texanol nästan fyra gånger över gränsvärdet, säger Sören Ryom Villadsen.

Det kan jämföras med färgerna från Nordsjö och Beckers som slutar släppa ifrån sig VOC-ämnen redan efter tre dygn.

Vad gäller reglering av emissioner ligger Sverige efter andra länder i Europa. Svenska Kemikalieinspektionen arbetar just nu med ett lagförslag som till viss del bygger på de tyska reglerna. Jämför man Testfaktas resultat med de föreslagna svenska gränsvärdena skulle ett par av färgerna inte klara dessa heller. Problemet är bara att färg inte är tänkt att ingå i den nya begränsningen.  

Erik Gravenfors leder Kemikalieinspektionens arbete:
– Det är naturligtvis inte bra. De regler som redan finns för hur mycket VOC-ämnen man får stoppa i produkten har ansetts tillräckliga. Men kanske måste vi fundera på att utvidga den kommande begränsningen även till kemiska produkter som färg, säger han.

Han är även förvånad över de stora skillnaderna i emissioner mellan olika väggfärger.
– Jag trodde inte att det skiljde så här mycket. Resultaten från de olika mätningarna visar också hur viktigt det är att vänta några dygn med att flytta in i ett nymålat rum, säger Erik Gravenfors.

 

Så säger två av företagen

Johan Saxne, marknadschef på Bauhaus som säljer Swingcolor:
– Vår produkt följer svensk lagstiftning. Men vi ska ta informationen i beaktning vid vår kommande sortimentsrevidering. Och vi ska givetvis ligga steget före framtida lagkrav.

Carina Sesser Nylund, kommunikationsansvarig på Tikkurila Sverige som säljer Alcro:
– Vi arbetar hela tiden för att förbättra och vidareutveckla våra produkter. Alcro Basic är en av få av våra produkter som i dagsläget inte har Astma och Allergiförbundets rekommendation eller är Svanenmärkt. Men den uppfyller självklart de regler som gäller.

Fakta om testet

* Eurofins laboratorium i Danmark har på Testfaktas uppdrag analyserat emissionen av VOC-ämnen från åtta vanliga väggfärger på den svenska marknaden. Emissionen mättes efter ett, tre och 28 dygn. 

* De uppmätta halterna av VOC-ämnen har jämförts med de tyska lagkraven för emissioner från byggvaror – AgBB. I Tyskland finns krav både för den totala emissionen av VOC-ämnen och emissionen av enskilda ämnen. Dessutom görs en riskvärdering (riskindex) utifrån vilka ämnen produkten emitterar och hur höga halterna är. 

 

* För att klara AgBB:s krav får produkten bland annat inte överstiga följande gränsvärden: Riskindex/R-value efter 28 dagar ≤ 1, TVOC (mikrogram/m3) efter 3 dygn ≤ 10 000, efter 28 dygn ≤ 1000 

Så ser lagstiftningen ut i Sverige

* I dag finns regler för hur mycket VOC-ämnen det får finnas i kemiska produkter som färger och lacker (VOC-direktivet). Däremot saknas regler för själva emissionen – det vill säga hur mycket VOC-ämnen produkterna får släppa ifrån sig. 

* Ett förslag för begränsning av emissioner i byggvaror håller på att tas fram av kemikalieinspektionen. Förslaget grundar sig bland annat på den tyska AgBB-standarden. Men till skillnad från Tyskland och vissa andra länder kommer man i Sverige enbart fokusera på emissionen från enskilda ämnen och inte ha några begränsningar för total emission. Det nuvarande förslaget rör enbart byggvaror och inte kemiska produkter som färg. Kemikalieinspektionen hoppas att den nya begränsningen ska kunna träda i kraft under 2018. 


Källa: Kemi

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.