Superlimmet som inte fäster

Superlimmet som inte fäster

Deltagarna i testet. Foto - Rickard Kilström
Laboratoriet utför så kallad dragprovning för att mäta limstyrkan – Foto PZT
Limstyrkan på trä testas på hårdare trämaterial – Foto PZT
Porslin limmas i en brottyta innan dragprovningen– Foto PZT
Provbitar av polystyren används för att testa limstyrkan på plast– Foto PZT
Oftast håller limfogen bättre än själva plasten – Foto PZT
Laboratorietest

Superlim gör inte alltid skäl för namnet. Testfaktas test av nio märken visar på stora skillnader i fästförmåga på olika typer av material och hur lång tid de behöver för att härda.
Det bästa limmet härdade snabbt, fäste bra på alla material och krävde bara hälften så mycket lim som de sämsta.

Laboratorietest
Håkan Lövström Publicerad: 19 Sep, 2022
Läs senare

I ett vanligt hem dyker det nästan alltid upp tillfällen när något ska limmas. Det kan vara glasögonbågarna som gått av, koppen som tappat örat eller en list som måste limmas fast.

Ett så kallat superlim borde ju funka på de flesta material och härda snabbt, så man slipper trycka ihop limfogen i flera timmar. Men det finns många fabrikat att välja mellan och prisskillnaden är stor, så vilket ska man välja?

Testfakta gav det oberoende laboratoriet PZT i tyska Wilhelmshaven i uppdrag att testa nio olika så kallade superlim som köpts in på den svenska marknaden.

[PDF]

Testerna visade på stora skillnader i fästförmåga på olika typer av material och två fabrikat hade svårt att fästa över huvud taget.
– För mig var det överraskande att två av produkterna inte fäste ihop som de skulle under testerna på aluminium. Vi följde instruktionerna på förpackningarna med att pressa ihop under 30 sekunder. Men dessa två, Stanley och UHU, ville inte fästa efter en minuts extra väntan, berättar Thorsten Kutzner som är testledare på PZT.

UHU uppger att deras tid för härdning är fem minuter, men inte heller efter tillverkarens utsatta tid fungerade limmet.
– Men vi kunde också se att UHU var mycket mer trögflytande än övriga, vilket kanske kan vara en del av förklaringen till det sämre resultatet. För oss är det en besvikelse att det inte fungerar eftersom UHU är ett välkänt varumärke i Tyskland, förklarar Thorsten Kutzner.

Alltför lättflytande var däremot Stanley som absorberades av underlaget när det skulle användas på trä. Stanley klarade trätestet sämst av alla. Bäst på att fästa på trä var Biltema men på övriga material fungerade det sämre.

Sammantaget bäst var Loctite Super Glue Power Gel som härdade snabbt och fäste bra på samtliga material.
– Det var lite överraskande för oss att den presterade så mycket bättre än de andra. Vi följde tillverkarens doseringsanvisning som var mindre än hälften så mycket lim jämfört med de andra, säger Thorsten Kutzner.

Däremot hade de flesta limmen svårt att klara 24 timmar i vattenbad, med undantag för UHU och Stanley som klarade just vattenbadet bäst av alla.
­– För den som ska limma något som ska hålla under vatten en längre tid rekommenderar jag ändå speciallim för dessa förhållanden, förklarar Thorsten Kutzner.

Precis som många andra har man på PZT haft problem med att superlim börjar härda så snart förpackningen är öppnad.
– Under tidigare tester har vi många gånger haft problem där en större tub snabbt blir obrukbar. I det sammanhanget är det nog bra med de supersmå förpackningar på bara tre gram, säger Thorsten Kutzner, som samtidigt vill framhålla att det ur klimatsynpunkt inte är vettigt med dessa stora förpackningar för en så liten mängd lim.

Fakta om testet

Testfaktas nyhetsbyrå har genomfört ett jämförande laboratorietest av så kallade superlim. Testerna har utförts av det oberoende laboratoriet PZT i tyska Wilhelmshaven.

Följande produkter har testats:

●      Loctite - Super glue precision max

●      Loctite - Super glue power gel

●      Gorilla - Super glue

●      Clas Ohlson - Universal super glue

●      Stanley - Quick setting super glue

●      Panduro - Super glue gel

●      UHU - Max repair power

●      Biltema - Superlim

●      Atomlim - Flexibelt superlim

Prover av de olika limmen har inhandlats under juli månad 2022.

Laboratorietestet

I testet mättes den kraft som krävdes för att dra isär limmade provbitar av olika material, efter olika tid och efter exponering av vatten, kyla och värme.

 1. Limstyrka efter 60 sekunder på aluminium
 2. Limstyrka efter 24 timmar på aluminium
 3. Limstyrka efter 24 timmar på trä
 4. Limstyrka efter 24 timmar på keramik (brottyta mot brottyta)
 5. Limstyrka efter 24 timmar på plast
 6. Limstyrka efter 24 timmar på aluminium + 24 timmar i vattenbad
 7. Limstyrka efter 24 timmar på aluminium + 24 timmar vid -20ºC
 8. Limstyrka efter 24 timmar på aluminium + 24 timmar vid +40ºC

Ett av de primära syftena med superlim är att de ska härda snabbt. Limstyrkan har testats efter 60 sekunder, vilket är längre än vad de flesta tillverkare anger.

Limstyrkan på trä har testats på provbitar av hårdare trä, så kallat ”hardwood”.
Limstyrkan på keramik har testats på en mindre yta av skärvor för att efterlikna en lagning av handtaget eller örat på en kopp.
Limstyrkan på plast har testats på provbitar av polystyren (plastmaterial). Plastmaterialet i sig klarar en dragkraft på 500 N. Limfogen var i de flesta fall starkare än själva plastmaterialet, undantaget UHU som släppte redan vid en kraft av 131 N.

För att testa hur limfogen påverkades av vatten, kyla och värme placerades limmade provbitar av aluminium i vattenbad, kylkammare (-20°C) och värmeskåp (+40°C) under 24 timmar. Innan exponering i de olika miljöerna har limmet fått härda i rumstemperatur under 24 timmar. Efter exponering togs proverna ut i rumstemperatur i tre minuter innan dragprovningen utfördes.

Att tänka på när man använder superlim
 1. Superlim (cyanoakrylatlim) fäster väldigt bra på huden - så använd handskar när du limmar!
 2. Fördelen med cyanoakrylat, den aktiva ingrediensen i limmet, är att det härdar snabbt och går att använda på de flesta material - förutom på glas, där fungerar det sämre.
 3. Om du ska limma mer porösa ytor kan det vara värt att använda en speciell aktivator innan du applicerar limmet. Risken är annars att limmet sugs in i materialet innan det hunnit härda.
 4. Se till att du använder lagom mycket lim så inte limfogen blir för tjock – då härdar den långsammare och limfogen blir svagare.
 5. Var snabb med att torka bort överflödigt lim.
 6. Har du en större yta som behöver limmas kan det passa bättre med ett annat slags lim än ett som innehåller cyanoakrylat, eftersom det härdar så snabbt.
 7. Efter att du limmat klart, skruva på korken för att förhindra att fukt kommer in i förpackningen – det är fukten som gör att limmet härdar.
 8. Förvara den öppnade förpackningen i rumstemperatur.

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.