Så gröna är de ”gröna tvättmedlen”

Så gröna är de ”gröna tvättmedlen”

Laboratorietest

Många tvätt- och sköljmedel marknadsförs som särskilt naturliga och hållbara. Men vissa av dem innehåller mer fossila råvaror än vanliga tvättprodukter, visar Testfaktas analys.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 11 Feb, 2019
Läs senare

Konsumenternas ökande intresse för hållbarhet har knappast gått företagen förbi. I dag finns en uppsjö tvätt- och sköljmedel på butikshyllorna som slänger sig med begrepp som ”växtbaserat innehåll”, ”naturlig”, ”vegan” eller ”oproblematiska ingredienser”.

Att en produkt är växt- eller biobaserad innebär att den är framställd helt eller delvis av förnybara källor från växt- eller djurriket i motsats till fossila och icke förnybara källor som olja och kol.

Men hur mycket av tvättmedlens innehåll som är från biobaserade råvaror framgår inte alltid. Och om det gör det – hur vet man som konsument att det stämmer?

För att ta reda på hur det verkligen ligger till har Testfakta låtit analysera andelen fossilt respektive biobaserat innehåll i tio ”alternativa” tvätt- och sköljmedel och jämfört resultatet med två konventionella produkter. I testet har vi använt oss av den klassiska kol-14-metoden som även används till att åldersbestämma arkeologiska fynd.

– Både biomassa och fossil råvara innehåller grundämnet kol. Metoden ger svar på om kolatomerna i tvättmedlens innehåll kommer från nytt biobaserat material, det vill säga växter och djur, eller från fossila råmaterial som olja och kol, säger Marcus Vestergren vid forskningsinstitutet Rise som genomfört testet på uppdrag av Testfakta. 

Resultaten visar att flera av alternativprodukterna inte är mer biobaserade än de konventionella och i ett par fall är det biobaserade innehållet till och med lägre.

[PDF]

Ett exempel är tvättmedlet från kanadensiska Attitude. På produkten står det inget om andelen växtbaserat innehåll, men enligt företagets hemsida använder man bara naturliga ingredienser och tittar man i ingrediensförteckningen verkar det som att det mesta kommer från kokosnöt och majs. På förpackningens framsida syns tre glada pingviner under slogans som ”oproblematiska ingredienser” och ”lev medvetet”.

Samtidigt visar Testfaktas analys att Attitudes tvättmedel bara innehåller 24 procent biobaserat innehåll. Det är klart lägre än det konventionella tvättmedlet från Via och långt ifrån de riktigt biobaserade produkterna i testet som i flera fall ligger på 100 procent.

Hans Drouin, vice VD på Attitude, svarar Testfakta att företagets produkter respekterar både miljön och människors hälsa och hänvisar bland annat till sin certifiering UL Ecologo.

– Andelen biobaserat innehåll utgör bara en liten en del av helheten och säger inte något om den totala hälso- eller miljöpåverkan som produkten har. Vi använder förnybar energi, klimatkompenserar och väljer noggrant ut alla ingredienser för att undvika hälsofarliga ämnen, säger han.

Ett annat och kanske värre exempel är det växtbaserade sköljmedlet från Grumme. Enligt ägaren Orklas hemsida ska innehållet i produkten vara 100 procent växtbaserat, men i verkligheten kommer mer än en tredjedel från fossila källor. Grummes sköljmedel har dessutom lägre andel biobaserat innehåll än den konventionella produkten Softlan.

När Testfakta kontaktar Orkla ändrar företaget snabbt texten på hemsidan. Enligt Orklas kommunikationschef Anne Gjemdal har man aldrig haft för avsikt att kommunicera 100 procent växtbaserat.

– Detta beror på ett fel i våra interna rutiner. Vi beklagar detta starkt och kommer skärpa rutinerna så att något liknande inte händer igen, säger hon. 

Vad innebär biobaserat?

Att en produkt är biobaserad innebär att den helt eller delvis är tillverkad av förnybara källor från växt- eller djurriket i motsats till fossila och icke förnybara källor som olja och kol. Däremot säger biobaserat inget om huruvida produkten är hälsofarlig, irriterande eller bionedbrytbar.

 

Fakta om testet

* Testfakta har låtit forskningsinstitutet RISE analysera andelen biobaserat innehåll i tio tvätt- och sköljmedelsprodukter som marknadsförs som mer hållbara, naturliga och biobaserade. Dessutom har vi analyserat två vanliga produkter som referenser.

* Själva analyserna är utförda av Beta Analytic i Miami, USA, enligt standardmetoden ASTM D 6866-16. Här utgår man från kol-14-metoden som även används för att åldersbestämma arkeologiska fynd. * Metoden kan särskilja biomassa (t ex växter, träd och djur) från fossilt baserade råmaterial (t ex kol, olja och naturgas). Biomassa innehåller en känd mängd av kolisotopen C-14 medan fossila material innehåller signifikant mindre del C-14 eller i princip ingen C14 alls (kol, olja och naturgas). Metoden fastställer den totala mängden kol och hur stor andel som är biobaserat. Grundämnen som syre, väte eller svavel är inte inräknade.

* Flytande tvätt- och sköljmedel innehåller även en hel del vatten. Denna andel är inte inräknad i resultaten eftersom vatten inte innehåller kol och kan anses neutralt i sammanhanget.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.