Proteinrikaste kattmaten testvinnare

Proteinrikaste kattmaten testvinnare

Testfakta har låtit analyserat näringsinnehållet i åtta olika torrfoder för katt. Foto Shutterstock.
Foto Rickard Kilström.
Laboratorietest

Kattmat i form av torrfoder innehåller ofta mer kolhydrater än vad katten behöver. I värsta fall kan det leda till övervikt.

Laboratorietest
Håkan Lövström Publicerad: 8 Mar, 2021
Läs senare

Testfakta har låtit Eurofins Food & Feed Testing i Lidköping testa åtta olika produkter av torrfoder för katter. En avgörande skillnad mellan de olika fabrikaten var mängden kolhydrater jämfört med protein i kattmaten. Testvinnaren Orijen Cat & Kitten hade högst proteininnehåll och den lägsta mängden kolhydrater av de åtta testade torrfodren.

[PDF]

Laboratorietestet visar på stora skillnader i innehåll mellan olika foder för katter. Vissa foder innehåller mer än 40 procent kolhydrater jämfört med drygt 20 procent för ett annat.

Hur mycket kolhydrater är bra för katter i allmänhet?
– Katters ämnesomsättning är evolutionärt inte anpassad för att ta hand om stora mängder kolhydrater. Katten saknar bland annat eller har nedreglerade nivåer av de enzymer som bryter ner stärkelse. Detta betyder inte att katter inte kan tillgodogöra sig energin i kolhydrater, däremot så behöver katten inte dem i någon större mängd, förklarar Ninni Rothlin Zachrisson på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Katters naturliga föda innehåller oftast inte särskilt mycket kolhydrater. En katt som lever i det vilda och livnär sig på småfåglar och gnagare får snarare i sig mycket protein, en del fett och väldigt lite kolhydrater. Fyra av de testade torrfodren Whiskas, Smart Pets, Purina Friskies och Coshida har kolhydratnivåer kring 40 procent.
– Kolhydratrika foder kan öka risken för övervikt, och de är ofta direkt olämpliga att ge till katter med diabetes mellitus. Vilken mängd kolhydrater som är okej att ge till katter går därför inte att säga, men personligen (och som doktorand inom ämnet kattdiabetes) så ser jag ingen anledning att ge foder med höga kolhydratsmängder, säger Ninni Rothlin Zachrisson.

I testerna framkom det också att vissa foder inte innehöll några mätbara nivåer av omega-3 fettsyror av typen EPA eller DHA. Whiskas, Smart Pets och Coshida är de tre som utmärker sig här.
– Det är mycket viktigt att ett foder innehåller en balanserad mängd fettsyror. Omega 3, EPA och DHA är så kallade essentiella fettsyror, det vill säga katten kan inte producera dem på egen hand utan katten behöver få i sig dem via maten, förklarar Ninni Rothlin Zachrisson.

Vitamin A är viktigt för katter. Trots det är det även här stora skillnader bland de testade produkterna. Testvinnaren Orijen Cat & Kitten har nästan 30 gånger högre innehåll av Vitamin A jämfört med Coshida, som hamnade på sistaplats i testet.
– Vitamin A behövs för hud, muskler och nervsystemet. Brist kan bl.a. leda till blindhet. Däremot är det viktigt att katten inte får för mycket vitamin A, till exempel genom utfodring med lever, förklarar Ninni Rothlin Zachrisson.

Sammantaget visar testet att de dyrare fodren i undersökningen sticker ut med ett mer balanserat näringsinnehåll. Trots det menar experten från SLU att man inte uteslutande bör ge torrfoder till katten.
– Vätskan som finns i blötmat kan ex. bidra till en god urinvägshälsa, och är mindre energitätt, vilket kan vara bra för den överviktiga eller inaktiva innekatten.

Fakta om testet

Laboratoriet Eurofins Food & Feed Testing Sweden har på Testfaktas uppdrag analyserat näringsinnehållet i åtta torrfoder för vuxna katter. Samtliga produkter i testet anges vara helfoder och innehåller kyckling eller fågel i någon form. Förpackningarna har inhandlats i butik under december 2020.

De här produkterna ingår i testet

  • Coshida (Lidl), Beef, poultry & peas

  • Hill’s Science plan, Adult 1-6 with with chicken

  • Mjau, Med färsk kyckling

  • Orijen, Cat & kitten

  • Purina Friskies, Med kyckling och grönsaker

  • Royal Canin, Regular fit 32

  • Smart Pets (Axfood), Torrfoder med kyckling

  • Whiskas, Med kyckling

Så har vi mätt och betygsatt

En specifik mängd foder av respektive fabrikat maldes ner av laboratoriet och analyserades med olika metoder för att få fram resultaten för näringsinnehåll samt den specifika sammansättningen av näringsämnen. Resultaten har sedan jämförts med de näringsrekommendationer som utfärdats av den amerikanska vetenskapsakademin The National Research Council, NRC (2006). Rekommendationerna har legat till grund för bedömningen av fodrens kvalitet.

Huvudnäringsämnen

Laboratoriet har mätt fördelningen mellan fett, kolhydrater och protein, och om det finns ingredienser i fodret som katten inte kan ta upp, till exempel mycket biprodukter med benrester (Aska). Tillsammans säger detta hur mycket omsättningsbar energi som finns i fodret. Ju högre andel av den omsättningsbara energin som kommer från protein och fett desto bättre. Ju lägre andel kolhydrater/spannmål fodret innehåller desto bättre.

Fettsyrasammansättning

Mängden av de essentiella fettsyrorna EPA, DHA, linolsyra, och arakidonsyra, och förhållandet mellan omega-3 och omega-6 fettsyrorna har legat till grund för bedömningen.

Mineraler

Laboratoriet har mätt halterna av kalcium, kalium, fosfor, magnesium, natrium och järn i fodren. Samtliga produkter klarar den rekommenderade nivån. Onödigt höga halter kalcium, fosfor och magnesium (mer än kroppen kan ta upp) tyder på mycket benrester och har därför dragit ner betyget. En för hög natriumhalt (salt) har också dragit ner betyget.

Övriga essentiella näringsämnen

Analysen omfattar de essentiella näringsämnena taurin och kolin samt vitaminerna A och E.  betygsättningen har störst vikt lagts vid innehållet av taurin och kolin, som katten har stort behov av.

Tungmetaller

Laboratoriet har i tillägg till ovan analyserat mängden arsenik, kadmium, bly och kvicksilver i fodren. Detta har inte tagits med i poängsättningen då ingen av produkterna ligger över något gränsvärde.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.