Pannan som släpper taget bäst

Pannan som släpper taget bäst

Labbet jämför hur pannkakssmeten fastnar före och efter att beläggningen utsatts för slitage. Foto: Tobias Meyer
Labbet jämför hur pannkakssmeten fastnar före och efter att beläggningen utsatts för slitage. Foto: Tobias Meyer
Labbet förbereder för nötningstest av pannornas beläggningar. Foto: Tobias Meyer
I testet utsattes olika delar av pannan för olika mycket slitage. Foto: Tobias Meyer
Pannorna hettades upp och doppades sedan i kallt vatten. Foto: Tobias Meyer
Efter att ha utsatts för termperaturchock undersöktes om pannan har slagit sig eller inte. Foto: Tobias Meyer
Pannornas värmefördelning testas med hjälp av florsocker som hettas upp. Foto: Tobias Meyer
Pannornas värmefördelning undersöks med IR-kamera. Foto: Tobias Meyer
Här undersöks hur bra pannan är på att behålla värmen. Foto: Tobias Meyer
Laboratorietest

Keramiska stekpannor är tåliga mot repor, men förlorar ändå släpp lätt- förmågan snabbare än teflonpannor. Många stekpannor blir också väldigt ojämnt varma, visar Testfaktas test.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 10 Okt, 2014
Läs senare

En stekpanna där maten fastnar eller blir ojämnt stekt förstör snabbt glädjen i matlagningen. Ändå är det så det blir med många släpp lätt- stekpannor efter bara en kort tids användning. Så vilken ska man välja, om man vill ha en som håller?

Testfakta har låtit Interteks laboratorium i Tyskland jämföra tio olika stekpannor, varav fyra med keramisk beläggning och sex med plastbeläggning av PTFE, alltså Teflon eller liknande.

[PDF]

När det gäller beläggningens tålighet får de keramiska pannorna generellt sett sämre betyg än pannorna med PTFE-beläggning. Förvånande kan tyckas, eftersom det keramiska materialet marknadsförs som ett av väldens hårdaste.

– Det är sant att det är mycket hårt, men även det slits. Läser man instruktionen ska man som regel inte använda metallföremål i de pannorna heller. De måste också hanteras på rätt sätt för att hålla, säger Alexander Michel, testingenjör på Intertek.

Skillnaden mellan beläggningarna handlar heller inte om att den ena sorten får mer repor än den andra, utan att stekpannorna med keramiska beläggningar tappar sin släpp lätt- förmåga snabbare.

– Det blev tydligt när vi testade med pannkakssmet och mjölk som fick bränna fast. På de med keramisk beläggning fastnade det mer i botten redan efter en kortare tids nötning, säger Alexander Michel.

En annan sak som verkligen skiljer de olika pannorna åt är hur bra de är på att fördela värmen jämnt.

– Det är förstås viktigt att pannan håller en jämn temperatur över hela ytan. Annars kan en pannkaka till exempel bli helt svart på ett ställe medan den på ett annat ställe inte är färdig, säger Alexander Michel.

På Ikeas panna skiljde det 99 grader mellan det varmaste och kallaste stället. Även för testvinnaren OBH Nordica Supreme Steel visar sig detta vara en svag punkt.

Labbet testade också hur bra stekpannorna är på att hålla värmen, något som är viktig för att de inte ska kylas ner för mycket när man till exempel lägger i en kall köttbit. I så fall får inte köttet den yta man vill åt och riskerar att bli mer kokt än stekt.

Genom att utsätta stekpannorna för upprepade temperaturväxlingar testade man också om pannorna slår sig, eller om de förblir platta på undersidan. Jamie Oliverpannan från Tefal, Eva Solo och Kökskungen var de som klarade sig sämst och blev mest ojämna. Men ingen blev så pass ojämn att den blev underkänd.

Fakta om testet

Tio olika stekpannor med släpp-lätt beläggning testades av Interteks laboratorium i Fürth, Tyskland.

Laboratoriet testade:

Beläggningens tålighet mot nötning

En blandning av stålkulor, slipmedel och vatten hälldes i pannan. Blandningen skakades runt i pannan i femtonminutersintervaller. Pannorna delades in i fyra delar som nöttes olika länge: noll, 15, 30 och 45 minuter. Labbet bedömde sedan hur nötta pannorna blivit efter slitaget.

Släpp lätt-förmågan före och efter nötning

Efter nötningstestet testade labbet att steka pannkakssmet i pannorna. De jämförde hur smeten släppte eller fastnade i bottnen där beläggningen inte nötts alls jämfört med där den nötts i femton minuter. Labbet gjorde sedan samma sak med mjölk som fick bränna fast.

Bottens planhet

Stekpannorna utsattes för stora och upprepade temperaturväxlingar. Labbet kontrollerade hur mycket stekpannans undersida påverkats, om den slagit sig och blivit ojämn och i så fall hur mycket.

Värmefördelning

Pannorna hettades upp, och när mitten på pannan nått en temperatur av 200 grader Celcius togs en bild med en värmekamera. Bilden visar hur stora skillnader det vid det tillfället är mellan den kallaste och varmaste punkten i pannan. Labbet fyllde också pannans botten med florsocker, och mätte skillnaden i temperatur på den punkt där sockret först började smälta och där sockret smälte sist.

Förmåga att hålla värmen

Labbet mätte hur lång tid det tar för pannan att hetta upp en liter olja till 200 grader. Sedan mättes hur lång tid det tog innan temperaturen sjönk till 120 grader.

Energieffektivitet

Betyget räknades fram genom att utvärdera pannornas upphettningstid (för en liter olja till 200 grader) i förhållande till nedkylningstiden. Ju snabbare de går att hetta upp och ju längre de håller värmen desto bättre energieffektivitet.

Fakta: PTFE-beläggning

Teflon och liknande beläggningar (Teflon är ett av flera varumärken) är gjorda av Polytetrafluoretylen – PTFE. Det är baserat på kol och fluormolekyler och framställt på konstgjord väg. Det är värmebeständigt upp till ca 250 grader och samtidigt glatt. Blir det varmare än så kan dock materialets egenskaper förstöras. Enligt Livsmedelsverket är det inte farligt att få i sig flagor av beläggningen, eftersom de inte tas upp av kroppen. Det skadliga ämnet PFOA används ofta vid framställningen av PTFE. Enligt tillverkarna finns inget av ämnet kvar i slutprodukten. När materialet förstörs kan dock andra miljöskadliga ämnen frigöras.

 

Fakta: Keramisk beläggning

Den keramiska beläggningen består enligt tillverkarna huvudsakligen av kiseldioxid, som även används i glas och porslin och som finns naturligt i till exempel sand. Vid framställningen av beläggningen används en form av nano-teknik. Den keramiska beläggningen tål högre värme än PTFE, upp till cirka 400 grader.

Fakta: Så sköter du stekpannan

• Använd inte vassa redskap.

• Diska stekpannan noga efter användning så att det inte byggs upp beläggning av smuts som maten kan fastna i.

• Diska för hand. Även om pannorna uppges tåla diskmaskin kan maskindiskmedel innehålla slipande eller polerande partiklar som kan skada beläggningen.

•Har du en panna med PTFE-beläggning, undvik att hetta upp den för mycket. Materialets släppegenskaper börjar förstöras vid 250 grader. Normal stektemperatur är runt 180 grader.

• Undvik alltför kraftiga temperaturväxlingar, som att till exempel hälla kallt vatten i en varm panna. Det kan förstöra beläggningen eller göra i att pannan slår sig och blir ojämn i botten.

• Undvik att ställa andra kastruller direkt på din stekpanna eftersom det sliter på beläggningen. Lägg i så fall en handduk eller trasa emellan som skydd.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

Fler nyheter

Laboratorietest

Plastfolien – en barriär mot mögel och bakterier

En bra plastfolie hindrar inte bara maten från att torka, utan skyddar också mot de bakterier och mögelsporer som kan finnas i ditt kylskåp. Men vilken produkt skyddar maten bäst och är lättast att använda? Testfakta har testat. 

Laboratorietest

Minst rom i testets godaste kaviartub

Lagom rökig och tillräckligt salt eller söt, oljig och tam. Smaken varierar kraftigt när Testfakta testar kaviar. Och den med minst rom av alla visar sig vara allra godast.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Bästa ramsängen under 7000 kronor

Vilken är den bästa ramsängen? Och vad är det som skiljer storsäljarna åt? Testfakta Research har testat tio av de största sängtillverkarnas ramsängar – och det är stora skillnader mellan sängarna.

Laboratorietest

Inget underlakan är bra på allt

Inget av de testade lakanen är bra på allt, men om du läser testet noga så kan du välja ett lakan som är bra på just det som du tycker är viktigt.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen under 17000 kronor

Det finns flera bra sängar att välja på bland de lite billigare modellerna – men bara en som är riktigt bra på allt. Läs Testfaktas stora laboratorietest av kontinentalsängar för att se vilken som passar dig. 

Laboratorietest

Förbjuden kemikalie i fodrade gummistövlar för vuxna

Testet av fodrade gummistövlar avslöjar både allvarliga brister och stora skillnader. Det finns bra stövlar, men några läcker in vatten eller går sönder under testet. En av stövlarna innehåller också så höga halter av en förbjuden kemikalie att den är förbjuden att sälja. 

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Pulserande ljus får håret på fall

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat sex apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Bästa fintvättmedlet för ömtåliga textilier

Effektiva vid låga temperaturer – och skonsamma mot kläder av ull, siden och andra känsliga material. Så marknadsförs fintvättmedel. Men hur bra stämmer det? Testfakta har testat.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Rätt bäddmadrass kan göra stor skillnad

En bra säng kan göra stor skillnad – både för hur bra man sover och hur utvilad man känner sig när man vaknar. Här spelar bäddmadrassen en avgörande roll. Och det är tydliga skillnader mellan olika tillverkare, visar Testfaktas test.

Laboratorietest

Stora skillnader i test av vinterskor för barn

Ingen gillar att ha blöta och kalla fötter. Men vilken vintersko håller barnens fötter torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Skinande ren testvinnare i diskmedelstest

I årets upplaga av Testfakta Researchs diskmedelstest har nio olika produkter jämförts. I testet har laboratoriet kört drygt 600 maskiner fulla med smutsiga tallrikar, glas och bestick.
Och när allt är diskat och klart framstår ett diskmedel som en ganska klar vinnare.

Laboratorietest

Billigaste kabinväskan nästan lika bra som dyraste

Idag reser många med bara kabinväska, både vid kortare och längre resor. Men kvaliteten skiljer mellan olika tillverkare visar Testfaktas test. 

Laboratorietest

Strid på kniven om vilken som är bäst i test

Det finns en vinnare men inga förlorare. Billiga som dyrare knivar klarade alla laboratoriets tuffa tester – även om några gjorde det med större marginal än andra. Vilken du väljer är mycket en smaksak visar Testfaktas test. 

Bästa kartongen till flytten

Dags att flytta? Tänk på att skaffa bra flyttkartonger. Testfaktas test av åtta märken visar på stora skillnader i hållbarhet och ergonomi. En flytt är tillräckligt ansträngande för att inte låta humöret sänkas av dåliga kartonger. Testfakta har jämfört åtta olika varianter. Vi har testat hur stabila och hållbara de är och hur enkla lådorna är att använda. 

Laboratorietest

Test av sju kylboxar till sommarens bilresa

En kylbox som kopplas till bilens cigarettuttag håller picknicken kall under bilresan. Men alla boxar fungerar inte lika bra, visar Testfaktas test.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.