Lackens kvalitet viktig för parkettens tålighet

Lackens kvalitet viktig för parkettens tålighet

Vin och blåbär appliceras på golven för att testa fläcktålighet. Foto: Anna Sigge
Vin och blåbär appliceras på golven för att testa fläcktålighet. Foto: Anna Sigge
Nio jämförbara parkettgolv i 3-stavig ek köptes in för testet. Foto: Anna Sigge
Nio jämförbara parkettgolv i 3-stavig ek köptes in för testet. Foto: Anna Sigge
Elva Gunnarsdottir på RISE undersöker de olika golven efter slitageprovning. Foto: Anna Sigge
Elva Gunnarsdottir på RISE undersöker de olika golven efter slitageprovning. Foto: Anna Sigge
När lacken på 12 av golvets 16 sektorer nötts bort stoppas provningen och antalet cyklar noteras. Foto: Anna Sigge
När lacken på 12 av golvets 16 sektorer nötts bort stoppas provningen och antalet cyklar noteras. Foto: Anna Sigge
Annika Ahagen på RISE undersöker sprickor i ytlacken efter slagprov. Foto: Anna Sigge
Annika Ahagen på RISE undersöker sprickor i ytlacken efter slagprov. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Parkett i köket eller hallen? För 30 år sedan var det otänkbart att lägga in ett snyggt parkettgolv på hemmets mest utsatta områden. Men Testfaktas laboratorietest visar att de flesta parkettgolv idag klarar hårda tag. Oftast faller kvaliteten på ytlacken, som är avgörande för slitage, fläckar och slag mot golvet.

Laboratorietest
Testfakta Research Publicerad: 30 Jan, 2020
Läs senare

Trenden är global: naturmaterial som trä och sten blir allt vanligare inslag när vi inreder våra hem. Trägolv blir också allt vanligare på ytor som utsätts för en hård daglig belastning, som kök och hall.

Vad är det egentligen som krävs för att ett parkettgolv ska klara av barn som spelar innebandy i köket eller när en nybakad blåbärspaj ramlar i golvet?

Testfakta har på uppdrag av byggföretaget Byggmax gett laboratoriet RISE, Research Institutes of Sweden, i uppdrag att testa nio vanliga parkettgolv på marknaden.

Testerna har utgått från tre områden som baseras på slitaget i ett hushåll där det bland annat finns barn som leker, ytor som utsätts för trycket från dansande klackar, spill från ett omkullvält rödvinsglas eller kiss från en hundvalp.

[PDF]

I ett första moment testades golvens ytor genom en slitageprovning. Den innebär att ett prov monteras på en roterande platta, läderbeklädda hjul får rulla på golvytan, hjulen belastas med bestämda vikter och finkornig sand silas mot den roterande ytan.

Genom denna metod simulerades långvarigt slitage av exempelvis smutsiga skor eller liknande.
– Vi nöter bort ytan, det vill säga lacken på golven. Tillverkarna använder olika lacker. En del har flera lager lack, andra har lacker som är tjockare eller med bättre kvalitet, förklarar Elva Gunnarsdottir som är provningsingenjör på RISE.

Här visar testresultaten stora skillnader i tålighet. Till exempel utmärkte sig K-Rauta Tarkett, Byggmax och Beijer med ett resultat som var fyra gånger bättre än Bauhaus som hamnade i botten.
– Det är kvaliteten på ytlacken som ger utslag, säger Elva Gunnarsdottir.

Nästa testmoment gick ut på att utvärdera hur de olika golven klarade svåra fläckar. Alla nio golv fick fläckar av rödvin, färska blåbär och urin. Små fläckar applicerades på golven och fick ligga där i 24 timmar innan de torkades bort med fuktigt luddfritt papper. Efter ytterligare 24 timmar tvättades fläckarna bort med en standardiserad tvättlösning.
– De flesta fläckarna försvann helt och hållet, men på några fanns lite spår kvar även efter tvätten. Det var främst urinen som gav fläckar som satt kvar. Det är så mycket salter i urin som binder en fläck. Därför har urinen kunnat tränga sig in i lacken på flera av golven, berättar Elva Gunnarsdottir som utförde proven med fläcktålighet.
– Den som har småbarn eller husdjur får se upp med urin på parkettgolv och se till och torka upp direkt, annars riskerar man bestående fläckar i golvet.

Trägolv brukar vara ömtåliga mot hårt tryck. Vem har väl inte varit på fest hemma hos någon där alla med höga klackar fått ta av sig i strumplästen? För att undersöka slagtåligheten placerades en stålkula på golvets yta. Därefter lät man en vikt på ett halvkilo träffa kulan från fem respektive tio centimeters höjd.
– Det blev en sprickbildning på de flesta golv som vi testade, berättar Annika Ahagen provningsingenjör på RISE.
– Sprickbildningen gör naturligtvis golven känsligare för vatten och fukt och ökar risken för skador vid rengöring med vatten eller andra vätskor, säger Annika Ahagen.

Sammantaget visar testresultaten ändå att dagens parkettgolv håller en hög standard. Oftast är det ytlagret, lacken, som är avgörande för hur stryktåligt parkettgolvet är.

Ett köpråd från Elva Gunnarsdottir är att fråga i butik om det finns några provningsresultat för golven som butiken säljer.
– Även om inte något ligger framme så kan man fråga efter provningsrapport som visar hur lämpade de golv du funderar på är för just ditt kök.

 

FAKTA OM TESTET

Testfakta Research har på uppdrag av Byggmax genomfört ett jämförande laboratorietest av parkettgolv på den svenska marknaden. Inför testet köptes prover av 3-stavig lackad ekparkett in av följande fabrikat:

  • AB Berg & Berg Ek Loc Sp MattLa

  • Tarkett Pure Ek

  • Kährs Siena 3-stav

  • Forbo 3-stav Harmony

  • Byggmax Parkett Lackad Ek 3-stav

  • Beijer RAW Ek natur 3-stav

  • Karelia Oak Natural Matt

  • Hornbach Oak Matt lacquer

  • Bauhaus Ek Standard

Laboratorietestet utfördes av RISE (Research Institutes of Sweden) och omfattande följande huvudmoment:

1. Slitagetålighet (tålighet mot nötning)
2. Fläcktålighet
3. Tryck- och slagtålighet

1. Slitagetålighet (nötning)

Test av nötning baseras på provningsstandard SS-EN 13696:2009. I detta testmoment låter man ett läderbeklätt hjul rotera mot golvets yta. Hjulet belastas med en bestämd vikt och en standardiserad, fin sand silas ner mot golvytan. Hjulets rotation och tryck i kombination med sanden nöter successivt bort ytbehandlingen.

Golvprovet undersöks med jämna mellanrum genom att en blå indikatorvätska penslas på hjulspåret. Ju mer av den lackerade ytan som nötts bort, desto mer indikatorfärg sugs upp av golvytan. När ytan på 12 av provets totalt 16 sektorer är helt bortnött avbryts provningen. Antalet varv som hjulet roterat noteras.

2. Fläcktålighet

Fläcktålighet testas med fläckar av rödvin (Massimo Rosso Organico), svenska blåbär (frysta från ICA) och syntetisk urin med färgämne (pH 6,15) framställt enligt svensk standard SS 872201. På tre prover av parkettgolvet appliceras 3 ml rödvin, en tesked frysta blåbär och 3 ml urin. Efter 24 timmars exponering torkas fläckarna bort med fuktigt luddfritt papper. Efter ytterligare 24 timmar tvättas fläckarna men en standardiserad tvättlösning. Spår av respektive fläck undersöks och värderas visuellt.

3. Tryck- och slagtålighet

Tryck- och slagtålighet testas enligt standard ISO 4211-4. En stålkula placeras på golvet och man släpper därefter en vikt på 500 g mot en stålkulan från 5 respektive 10 cm höjd. Testet simulerar trycket från en hårdare klack eller att man tappar ett hårdare föremål mot golvets yta. Sammanlagt genomförs 9 prov från 5 cm och 9 prov från 10 cm. Märken och spår efter respektive prov undersöks och värderas visuellt. För att tydligare se omfattningen av skadan penslas vatten på slagytan. Efter 24 timmars exponering utvärderas eventuella skador i den lackade ytan.

Tolkning och betygsättning

Resultaten från testets olika delmoment har betygsatts i samråd med laboratoriet. Betygen från de olika delmomenten har viktats samman till ett totalbetyg med följande vikt:

1. Slitagetålighet 33%
2. Fläcktålighet 33%
3. Tryck- och slagtålighet 33%

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.