Diskmaskiner ger medelmåttigt resultat

Diskmaskiner ger medelmåttigt resultat

Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Bra på att diska eller energi- och vattensnål? Den som köper en diskmaskin i mellanprisklassen kan inte få allt, visar Testfaktas laboratorietest.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 16 Sep, 2011
Läs senare

Vissa diskar och torkar bra, men tar lång tid och drar mycket energi och vatten.
Andra är mer miljösmarta, men får sämre resultat på rengöring och tork.
Det visar Testfaktas laboratorietest av sex diskmaskiner i prisklassen 5000 till 7000 kronor. Testet är utfört av det engelska laboratoriet Intertek.

Enligt Jeremy Owens, testingenjör på Intertek, finns det energisnåla maskiner på marknaden som ändå presterar riktigt bra. Men då måste man upp i en annan prisklass.
– Det man kan konstatera utifrån detta test är att tillverkarna kompromissar på olika delar när de pressar priserna, säger han.

[PDF]

Renast disk får man med Whirlpool Green Generation som även torkar bra. Men maskinen är tillsammans med Ikea, och sitt namn till trots, något av testets miljöbov. Enligt Jeremy Owens ska ett standardprogram inte dra mer än 1 kilowattimme.
Whirlpool kommer upp i nästan det dubbla.
Owens tycker det är missvisande att kalla modellen ”Green Generation”.
– Det ligger i tiden att marknadsföra sina produkter med miljöargument, men i det här fallet känns det nästan bisarrt och har inte någon verklighetsförankring. Vi skulle självklart få andra energi- och vattenvärden om vi tittade på eko-programmet. Men standardprogrammet är det program de flesta konsumenter använder och det vi har jämfört i testet, säger han.

En annan aspekt som drar ner slutbetyget för Whirlpool är att programmet tar nästan tre timmar att köra. Även Cylinda är långsam jämfört med övriga maskiner.
– Tre timmar är normalt för ett eko-program, men väl lång tid för ett vanligt standardprogram. Kör man bara maskinen på natten så är det här kanske inget problem. Men för en stor barnfamilj som behöver diska flera gånger om dagen spelar tiden stor roll, säger Jeremy Owens.

Snabbast är Ikea som tar knappt två timmar. Ikea-maskinen ligger också i topp när det gäller disk- och torkförmåga. Men precis som med Whirlpool har den hög vatten- och energiförbrukning. Ikea drar 21,3 liter vatten per disk, vilket är nästan dubbelt så mycket som Cylinda.
– Mellan tio och tolv liter per disk är bra. Men Ikea och även Bosch använder onödigt mycket vatten, säger Jeremy Owens.

Laboratoriet undersökte även ljudnivån på maskinerna. Tillverkarna anger denna i decibel, men laboratoriet har i stället mätt i sones.
– Sones relaterar bättre till vad människan verkligen hör och används allt oftare av konsumentorganisationer för att mäta bullernivån på konsumentprodukter, säger Jeremy Owens.

Bosch är klart tystast medan Ikea och Cylinda låter mest. Men ingen maskin i testet är direkt högljudd eller ger ifrån sig jobbiga vibrationer, enligt laboratoriet. En aspekt som i stort sett alla maskiner däremot har problem med är att torka plastsaker.
– Bosch och Whirlpool är okej, men ändå inte bra. Att torka plast är en stor utmaning för tillverkarna och vi får sällan bra resultat här. Det är självklart ett problem för barnfamiljer som diskar mycket plast eller för personer som använder mycket köksredskap med non stick-beläggning, säger Jeremy Owen. 

Sammanfattningsvis kan man säga att maskinerna skiljer sig en hel del åt inom olika delmoment. Men slår man samman allt är det ingen som når upp till toppbetyg. Bäst i test blir Siemens som inte är direkt dålig på något. Dessutom är maskinen snabb, tyst och energisnål.
– Som konsument får man helt enkelt utgå från sig själv och sina behov. Är rengöring och torkförmåga det enda som spelar någon roll? Eller har även energi- och vattenåtgång betydelse? säger Jeremy Owens.

 

Fakta

Följande maskiner har testats:
- Bosch Active Water SMU53M62SK

- Cylinda Sverige Disken-11 92005320
- Electrolux REal Life ESF66861WR
- Ikea Renlig DW60
- Siemens SpeedMatic SN45M206SK
- Whirlpool Green Generation ADPS ECO WH

Priser
Priserna på diskmaskiner kan skilja mycket mellan olika återförsäljare. Därför har vi angett ett prisspann grundat på de båda prisjämförelsesajterna Prisjakt och Pricerunner (undersökningen gjordes 12 september 2011). Whirlpools diskmaskin är ny på marknaden och priset på denna kommer därför från tillverkaren. För Ikeas maskin har vi angett priset utan front (som köps separat).

Testmetod
Testet är utfört på diskmaskinernas standardprogram. Alla tester har utförts minst tre gånger och resultaten är ett medelvärde av alla körningar.

Diskmaskinerna fylldes till hälften med standard-föremål som porslin, glas och bestick (utifrån tillverkarnas rekommendationer). Dessutom stoppade laboratoriet in en rostfri stålkastrull, ett glasföremål (icke djupt) samt en plastlåda med lock. Föremålen smutsades ner enligt standarden BS EN 50242:1999. 

Torkningsförmåga
30 minuter efter att diskmaskinsprogrammet var färdigt öppnades luckorna och föremålen inspekterades. Laboratoriet bedömde torkningen av varje föremål på en 4-gradig skala, där 2 betyder helt torrt (100%)  och -1 helt blött (0%). Den totala procentsatsen i tabellen är ett medelvärde av alla bedömda föremål.

Rengöringsförmåga
Föremålen inspekterades enligt standarden EN50242. Här användes en 6-gradig skala där 5 betyder helt rent (100%) och 0 helt smutsigt (0%). Den totala procentsatsen i tabellen är ett medelvärde av alla bedömda föremål.

Energi- och vattenbehov
Laboratoriet mätte hur mycket el och vatten diskmaskinernas standardprogram drar. Energibehovet mättes i kilowattimmar och vattenbehovet i liter.

Bullernivå
Laboratoriet mätte hur mycket oljud diskmaskinerna ger ifrån sig när de diskar. Detta mättes i sones och inte i decibel. Sones relaterar bättre till vad människan verkligen hör. Mätningarna gjordes i en autentisk köksmiljö.

Användarvänlighet
En panel av laboratoriepersonal undersökte olika aspekter av diskmaskinernas användarvänlighet som till exempel hur lätt det är att fylla maskinen och byta salt och filter. Dessutom undersöktes maskinernas självrengöringseffekt. Laboratoriet betygsatte varje del på en 5-gradig skala, där 5 är bäst.

Betygsättning
Testresultaten i de olika delmomenten har betygsatts av Testfakta på en 5-gradig skala, där 5 är bäst. I totalbetyget har resultaten från de olika testmomenten viktats samman enligt följande: Rengöringsförmåga 40%, Torkningsförmåga 20%, Energiförbrukning 10%, Vattenförbrukning 5%, Tid 15%, Bullernivå 5%, Användarvänlighet 5%.

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.