Dålig fyr på elgrillen

Dålig fyr på elgrillen

Laboratoriet inspekterar gallret efter korrosiontest
Laboratoriet inspekterar gallret efter korrosiontest. Foto: Jonas Ginter
Mätning av gallrets temperatur.
Mätning av gallrets temperatur. Foto: Jonas Ginter
Bedömning av hanterbarheten.
Bedömning av hanterbarheten. Foto: Jonas Ginter
Foto: Jonas Ginter
Laboratorietest

Testets sämsta grill nådde inte högre maxtemperatur än 148 grader.
– Då får du snarast ”kokta” korvar. Det är först vid 160-170 grader som du ens får grillränder, konstaterar Grillexperten Johan Åkerberg.

 

Laboratorietest
Håkan Lövström Publicerad: 17 Maj, 2021
Läs senare

Testfaktas laboratorietest av sju elgrillar visar på stora skillnader i maxtemperatur och förmåga att stå emot rost. Testerna utfördes av det tyska laboratoriet PZT i Wilhemshaven som tidigare även testat gas- och kolgrillar.

När grillsäsongen nu sätter igång finns det många som tycker att det är krångligt med att hantera grillkol eller gastuben. Därför dyker det nu upp många varianter av elgrillar. Testfaktas laboratorietest visar dock att värmeutveckling kan ifrågasättas på testets billigaste grill av märket Princess. Trots att den har samma effekt som många av de andra grillarna (2 000 watt) når Princess grill aldrig en högre temperatur än 148 grader.

– Vi lät grillarna stå på maxeffekt i 20 minuter och Princess nådde inte högre än 148 grader under hela processen, berättar Thorsten Kutzner som är testledare på PZT Lab.

De andra grillarna nådde alla en bra bit över 200 grader i maxtemperatur. Högsta värdet fick testvinnaren Napoleon med 429 grader.

Foto av Johan Åkerberg
Johan Åkerberg / Holy Smoke

Eftersom Maillardreaktionerna inte inträffar förrän vid 160 grader, då blir det som att du snarare ”kokar” korvar än grillar den, säger Johan Åkerberg som skrivit flera böcker om grillning och är en av de som driver barbequerestaurangen Holy Smoke utanför Höganäs.

Han förklarar vidare att det inte behövs extrem värme på 400-500 grader för att grilla. Men att om man har väldigt låga temperaturer blir tiden för tillagning mycket längre.

– En grill som inte kommer upp i tillräckligt höga temperaturer tjänar dock på att ha ett lock som stänger inne värmen likt en ugn. Finns det inte ett lock som följer med grillen så använd din fantasi. Kanske du har en större kastrull eller metallbunke som du kan vända upp och ned, säger Johan Åkerberg.

[PDF]

Testets tre lite dyrare grillar från Napoleon, Weber och Landmann hade alla tjockare grillgaller av gjutjärn. Det gjorde att det tog längre tid för dessa tre att nå upp till 200 grader, men gjutjärnet gör också att de håller temperaturen längre.
Snabbast varm blev Muurikka som nådde 200 grader på knappt 3 minuter – att jämföras med Landmann som tog nästan 13 minuter på sig för att bli varm.

När det gäller grillarnas konstruktion fanns det även där tydliga skillnader.

– Den billigaste, Princess, var definitivt mindre stabil i sin konstruktion, förklarar testledaren Thorsten Kutzner på PZT lab. Den mest stabila konstruktionen i testet hade Weber med testvinnaren Napoleon på andra plats. Klarstein, Severin och Princess hade samtliga också problem med rost under testet.

 

Fakta om testet

Testfakta har låtit det tyska laboratoriet PZT i Wilhelmshaven testa sju elgrillar. Urvalet består av grillar med en effekt på minst 2 000 Watt och som kostar högst 5 000 kronor.

Produkter som testats:

  1. Napoleon                 PRO285-E

  2. Klarstein                  Dr. Beef Pro elgrill

  3. Weber                      Q1400

  4. Severin                    Senoa Boost 8113

  5. Landmann               E-Pantera

  6. Muurikka                 Muurikka Elgrill Bordsmodell

  7. Princess                  Princess 112247 Electric BBQ

Testet bestod av flera olika delar som i sin tur innefattade flera olika delmoment:

Dokumentation av tekniska egenskaper:

Laboratoriet undersökte material i kåpan, grillkärlet och grillgallret. Grillens vikt och storlek samt grillytans storlek. Elkabelns längd och vilken elsäkerhetsklassning som grillen har.

Värmeegenskaper:

Grillarna testades med luckan stängd (locket på) för de grillar som hade lucka eller lock.

  • Testet omfattade följande delmoment:

  • Uppvärmningstid: Hur lång tid det tog för att få upp temperaturen vid grillgallret till 200°C.

  • Maxtemperatur: Temperatur efter 20 minuters drift på högsta effekt.

  • Medeltemperatur: Medeltemperaturen för fyra olika mätpunkter över hela grillgallret.

  • Temperaturskillnad: Skillnad mellan högsta och lägsta temperatur över hela grillgallret.

  • Energiförbrukning: Elförbrukningen i kWh under en timmes drift mättes.

Säkerhet:

Temperaturen på grillens yttre delar (kontrollvred, handtag, luckan och luckans handtag) mättes vid högsta effekt efter 20 minuters drift. Laboratoriet bedömde grillens stabilitet (risk för att den välter) och mätte vid vilken lutning som grillen började glida mot underlaget. För att bedöma den elektriska säkerheten undersöktes isolering och hållfasthet i elektriska kopplingar.

Konstruktionskvalitet:

Laboratoriet bedömde kvaliteten i grillens komponenter och hur den är konstruerad. För att utvärdera grillarnas rostmotstånd sprayades de med saltlösning som fick verka i en vecka, därefter undersöktes spår efter rost. Spår efter rost indikerar att grillen sannolikt kommer att påverkas av rostangrepp om den får stå utomhus under en längre tid.

Användarvänlighet:

Laboratoriet bedömde inställningsmöjligheterna för temperaturen, grillytans storlek och åtkomlighet, hur enkelt det var att tömma fettuppsamlingskärlet och hur enkelt det var att plocka isär och rengöra grillen.

Betygsättning och viktning:

Resultaten från laboratorietestet har betygsatts och viktats samman till ett totalbetyg i samråd med laboratoriet. Delbetygen för de olika testmomenten har viktats samma till ett totalbetyg med följande vikt:

Värmeegenskaper och energiförbrukning: 40 procent

Konstruktionskvalitet och rostmotstånd: 30 procent

Användarvänlighet: 20 procent

Säkerhet: 10 procent

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.