Billigt papper kan ge stopp i toaletten

Billigt papper kan ge stopp i toaletten

Tesfakta har låtit laboratorietesta nio olika toalettpapper på den svenska marknaden. Foto: SGS, Frankrike
Test av uppsugningsförmågan. Foto: SGS, Frankrike.
Mätning av papperets styrka i vått skick. Foto: SGS, Frankrike.
Förberedelse för test av dispersionstiden. Foto: SGS, Frankrike.
Visuell bestämning av dispersionstiden för toalettpapper. Foto: SGS, Frankrike.
Digital Softness Analyzer som analyserar toalettpapprets mjukhet. Foto: SGS, Frankrike.
Laboratorietest

Ett bra toalettpapper ska hålla ihop, vara mjukt och lösas upp när det väl hamnar i avloppet. Testfaktas laboratorietest av nio vanliga fabrikat visar på stora skillnader, inte minst när det gäller upplösning där det billigaste tog tio gånger längre tid att lösas upp.

Laboratorietest
Håkan Lövström Publicerad: 10 Sep, 2021
Läs senare

Toalettpapper har varit ett hett samtalsämne under coronapandemin. Helt plötsligt började folk köpa upp stora mängder toalettpapper med rädsla för att Sverige skulle drabbas av brist på varan inom närtid. Detta beteende visar på hur högt många av oss värderar toalettpapper.

Testfakta har låtit laboratoriet SGS, strax utanför Lille i norra Frankrike testa nio vanliga toalettpapper som finns i svenska butiker. Ett av dessa var Edet Extra som bara har ett lager jämfört med de övriga som är så kallade tre-lagers papper. Med endast ett lager får det plats många varv med papper på varje rulle. Billigast per meter är därför Edet Extra.

[PDF]

Vanligast i butikerna är dock olika trelagers toalettpapper. En av testerna som laboratoriet utfört är att kontrollera vilken kraft som behövs för att trycka en rundad stav genom papperet. Staven är en simulering av fingrarna du använder när du torkar dig vid ett toalettbesök.

Det var inte oväntat att Edet Extra med bara ett lager klarade sig sämst i detta test. Här behövdes endast en kraft av 2,1 newton för att staven skulle ta sig igenom. Näst sämst var Lambi (3,2 newton) och Coop (3,4 newton).

- Båda dessa (Lambi och Coop) hade värden under den standard som vi ser för branschen. Att Edet Extra med endast ett lager låg långt under är inte konstigt, säger Cedric Schoorens som är teknisk chef på avdelningen för hygienprodukter på SGS France. 

De toalettpapper som klarar penetration bäst är Serla Smart (4,6 Newton) och testvinnaren Lotus Classic (4,5 newton).

Toalettpapper ska även ha förmågor som kan tyckas motstridiga. Papperet ska vara hållfast och samtidigt snabbt lösa upp sig när det hamnar i avloppet. Det franska laboratoriet gjorde tester på dessa olika egenskaper. När det gäller hållfastheten klarade sig Serla Smart väldigt bra med Fixa från Hemköp som god tvåa.

Men dessa två fanns följaktligen inte i toppen när det gäller upplösning av papperet när det hamnar i avloppet. Denna egenskap är ju väldigt viktig för att slippa stopp i avloppet. Den som behövde i särklass längst tid för att lösas upp var Edet Extra. Den tog 50 sekunder på sig. Snabbast att lösa upp sig var Coop med fyra sekunder.

- Toalettpapper bestående av stora mängder återvunnet papper har ofta längre tider för upplösning. De består av kortare fibrer och behöver mer klisterliknande material för att hålla ihop, förklarar Cedric Schoorens på SGS France.

I Sverige beräknas varje person göra av med cirka 15 kilo toapapper per år. I USA 22 kilo och i Europa cirka 8 kilo per år och person. Cedric Schoorens fyller även på med att några av de nu testade svenska toalettpapperna inte skulle gå att sälja i Frankrike.

- Här i Frankrike är alla toalettpapper skinande vita. Det går inte att sälja några grå eller beiga rullar. Oftast har de franska tillverkarna ett lite mjukare papper än de svenska papper vi nu testat, berättar Cedric Schoorens.

 

 Håkan Lövström/ Testfakta

Fakta om testet

Testfakta har genomfört ett jämförande laboratorietest av nio olika toalettpapper på den svenska marknaden. Testet har utförts det franska oberoende laboratoriet SGS i Oignies.

 

Följande toalettpapper har testats:

 

  • Coop
  • ICA SKONA
  • Floralys
  • Fixa
  • Serla Smart
  • Lambi
  • Favorit
  • Edet Extra
  • Lotus Classic

Samtliga fabrikat utom Edet Extra är 3-lagerspapper. Edet Extra har endast ett lager och har tagits med som en referens för att visa skillnaden mellan de olika typerna av papper. Redovisade jämförpriser per rulle, meter och kilogram är beräknat utifrån den förpackningsstorlek av respektive fabrikat som ligger närmast 18 rullar.

 

Laboratorietestet

Testet har utförts enligt den internationella standarden ISO 12625 samt laboratoriets egna testprotokoll. Testet omfattar följande delmoment:

 

Teknisk mätning; Toalettrullarnas diameter, vikt, papprets längd och tjocklek mäts.

 

Penetrationsmotstånd

Pappret spänns fast löst på en ram varefter en stav, motsvarande storleken på ett pekfinger, med rundad tipp trycks genom pappret. Kraften som krävs för att trycka staven genom pappret mäts och registreras.

 

Hållfasthet

En pappersremsa som är 50 mm lång spänns fast mellan två klämmor i ett mätinstrument för dragstyrka. Pappret dras isär och dragkraften innan pappret går av registreras. Testet görs på samma sätt i längdriktningen och tvärriktningen. Perforeringens styrka mellan arken mäts på samma sätt.

 

Genomblötning och uppsugningsförmåga

En bestämd mängd papper rullas ihop och placeras i en korg av tunn metalltråd. Nätkorgen med pappret vägs innan testet. Hela korgen sänks ner i en behållare med avjoniserat vatten. Tiden det tar för allt papper att bli genomblött och för korgen att sjunka under ytan mäts och registreras. Korgen med det blöta pappret tas upp och får droppa av. Efter en bestämd tid vägs sedan korgen med pappret igen för att få fram volymen vatten som pappret sugit upp.

 

Upplösning (dispersion)

Med upplösning menas tiden det tar för toalettpappret att lösas upp i vatten. En bestämd mängd papper rullas ihop och placeras i botten på en stor bägare. En omrörare förs ner halvvägs i bägaren (så att den inte nuddar vid pappret). Bägaren fylls med vatten så att omröraren bildar en virvel i vattnet men bidrar inte till att slå sönder pappret. Tiden tills pappret är upplöst i små fragment mäts. Testet simulerar hur pappret beter sig i en toalett när man spolar. Ju snabbare pappret löses upp desto bättre.

 

Mjukhet och ytstruktur

Toalettpapprets mjukhet och ytstruktur mäts både maskinellt och genom beröring. Mätningen omfattar mjukhet på ytan, ytstruktur, styvhet och mjukhet vid beröring. Resultatet av de olika mätningarna vägs samman till ett så kallat ”softness index”. Ju högre index desto mjukare papper.

Betygsättning

Resultaten från laboratorietestet har betygsatts och viktats samman till ett totalbetyg i samråd med laboratoriet. Betygsättningen görs på en skala från 1 till 10 där 10 är bäst.

Betygen från de olika delmomenten har viktats samman till ett totalbetyg enligt följande:

 

  • Penetrationsmotstånd 25%
  • Uppsugningsförmåga 25%
  • Upplösning (dispersion) 25%
  • Mjukhet och ytstruktur 25%

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.