Bästa kartongen till flytten

Bästa kartongen till flytten

Testfakta har låtit test åtta olika flyttkartonger inför höstens flytt. Foto: Anna Sigge
De understa flyttlådorna riskerar att kollapsa när de staplas om de inte är tillräckligt stabila. På bild Ellen Holmström, RISE. Foto: Anna Sigge
Om du ska flytta runt på flyttkartongerna själv är det bra med bekväma handtag. Foto: Anna Sigge

Dags att flytta? Tänk på att skaffa bra flyttkartonger. Testfaktas test av åtta märken visar på stora skillnader i hållbarhet och ergonomi. En flytt är tillräckligt ansträngande för att inte låta humöret sänkas av dåliga kartonger. Testfakta har jämfört åtta olika varianter. Vi har testat hur stabila och hållbara de är och hur enkla lådorna är att använda. 

Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 12 Aug, 2019
Läs senare

En flytt är tillräckligt ansträngande för att inte låta humöret sänkas av dåliga kartonger. Testfakta har jämfört åtta olika varianter. Vi har testat hur stabila och hållbara de är och hur enkla lådorna är att använda. 

Vid en flytt staplas ofta många lådor på varandra och därför undersökte vi hur mycket vikt de två understa lådorna i en stapel klarar innan de kollapsar. Här stack de kraftigare lådorna från Rusta och ÖoB ut som klart stabilare. De klarar över 200 kilo, medan Granngårdens gav med sig redan vid 100 kilo. Testet genomfördes även när lådorna hade fuktats (om det regnar vid flytten) och då kollapsade Granngården vid 75 kilo, vilket bara motsvarar drygt två maxlastade lådor.

– Man ska tänka på att vi genomfört testet i labbmiljö. En längre tid i en skumpig lastbil skulle antagligen gett sämre resultat generellt. Men testet visar att det är skillnader i hållfasthet mellan lådorna, säger Catrin Lindblad, testledare på forskningsinstitutet Rise som genomfört testet.

En nackdel med de kraftiga lådorna från Rusta och ÖoB är de obekväma handtagen som skär in i händerna. Kartongerna från till exempel Ikea och Clas Ohlson har däremot täckande flärpar vid handtagen vilket gör lådorna mycket skönare att bära på.

En annan nackdel är att de kraftigare lådorna är svårare att öppna och stänga eftersom den tjockare wellpappen gör dem mindre flexibla. Sämst betyg här får ändå Clas Ohlsons låda eftersom vissa exemplar inte gick att stänga ordentligt. De vikbara delar som utgör locket är för snålt tilltagna och tenderar att vika sig nedåt.

– Att locket inte sluter tätt gör att det finns risk att det kan komma in regnvatten eller damm och smuts i kartongen. Man får också tänka sig för om man ställer något på lådan då locket kan ge vika, säger Catrin Lindblad.

Bäst totalbetyg får lådan från Shurgard som är jämnbra och inte misslyckas i något testmoment.

Testledaren Catrin Lindblad anser att det är klokt att välja flyttlåda efter sina behov.

– Har man mycket ömtåliga saker som ska färdas många mil i ett flyttlass kan det vara värt att använda stabilare och mer hållbara lådor. Ska lättare saker packas för kortare flytt kan en billigare lite mindre stabil flyttlåda var fullt tillräcklig. Och ska du bära mycket själv och det inte är så ömtåligt kan man fokusera på bekväma handtag, säger hon. 

Fakta om testet

Forskningsinstitutet RISE har på Testfaktas uppdrag testat åtta olika flyttkartonger.

Hållfasthet och stabilitet
Två lådor packades med 18 kilo böcker i varje och staplades på varandra. En tredje låda placerades ovanpå och packades med 50 kilo. Därefter ökades vikten i den tredje lådan till dess att någon av de två understa kollapsade. Testet utfördes både när lådorna var torra och när de hade sprayats lite med vatten för att simulera att det regnar under flytten. Laboratoriet undersökte också att lådorna klarade sin maxvikt utan skador. Lådorna packades med angiven maxvikt därefter lyfte två personer lådan och transporterade den ett visst antal meter. De lådor som inge anger någon maxvikt samt den låda som anger 80 kilo som maxvikt belastades med 40 kilo.

Handtagens ergonomi
Laboratoriet bedömde känslan av handtagen.

Flärparnas hållbarhet
Laboratoriet öppnade och stängde lådan ett antal gånger samt lyfte lådan i flärparna med 5 kilos vikt i lådan. En bedömning gjordes av stabiliteten och eventuella skador noterades.

Öppna och stänga lådan
Laboratoriet öppnade och stängde lådan ett antal gånger och bedömde hur lätt eller svårt detta var. Dessutom noterades om lådan gick att stänga ordentligt och om eventuella skador uppstod. 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.