Alla julljus klarar inte kraven på säkerhet

Alla julljus klarar inte kraven på säkerhet

Nu lyser det snart ur varje fönster och runt om i trädgårdarna. Men de electriska julljusen lever inte alltid upp till säkerhetskraven. Det visar en kontroll som Elsäkerhetsverket har gjort.

Susanne Ståhl Publicerad: 27 Nov, 2007
Läs senare
ource="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2007/11/27/22317.jpg"/>Vi är många som pyntar hem och trädgård med ljusslingor och julljus i adventstider. Även om det mesta i Sverige håller hög kvalitet, så klarar inte alla julljus säkerhetskraven. Elsäkerhetsverket har gjort en marknadskontroll och tittat på bland annat elljusstakar och ljusslingor. För att produkterna ska leva upp till kraven så måste det bland annat sitta en märketikett på, något som ofta missas. På etiketten ska det framgå vilken lampa som är avsedd för produkten och om den ska användas inom-eller utomhus. Om lampan är för stark eller en inomhusslinga används utomhus kan en brandrisk uppstå.
– Märktexten lossnade på flera exemplar, men de flesta var helt okej. Vi utfärdade inga försäljningsförbud, men hade mindre påpekande, säger Martin Gustafsson, som arbetar med produktsäkerhet och marknadskontroll på Elsäkerhetsverket.
Ett annat vanlig fel bland julprodukter är att plasten håller dålig kvalitet.
– Om julljus inte är tillverkade med rätt sorts plast som tål höga temperaturer är det risk för brandfara, säger Martin Gustafsson.

Tänk på det här:
  • Använd jordfelsbrytare, antingen i elcentralen eller en portabel.
  • Kontrollera att du använder utrustning rätt, till exempel utomhus.
  • Kontrollera att gammalt julpynt inte blivit skadat och kan utgöra brandrisk.
  • Tänd och släck inte ljusen genom att vrida på lampan, utan dra ut stickkontakten.
  • Köp endast produkter som är CE-märkta, så ska de uppfylla standarden.
  • Se efter att märketiketten sitter kvar och att det står vilka lampor som ska användas.

facebook Comments

Fler nyheter

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Laboratorietest

Padelbollen som håller längst

Padelbollar är en förbrukningsvara och enligt tillverkarna bör man byta ut bollarna efter två till tre matcher. Testfaktas test av tio kända varumärken visar att flera av bollarna tappar sugen långt tidigare än så, och dessutom är det stora skillnader i studs och hastighet mellan olika fabrikat.

Laboratorietest

Mio Delux Dream

Kontinentalsängen Delux Dream med bäddmadrassen Delux Sleep från möbelkedjan Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga tre kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Delux Dream uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för såväl mindre som medelstora och större personer.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.