10 sätt att spara på elräkningen

10 sätt att spara på elräkningen

Hand som drar ut sladdar ur grenkontakt.
Det finns enkla sätt att spara el i hemmet.

När elpriserna skjuter i höjden och temperaturen går mot noll blir goda råd dyra. Här är tio tips för att få ner dina elkostnader.

Publicerad: 7 Okt, 2022
Läs senare

Från att se över ditt elavtal till att skära ned på elkonsumtionen - våra tips kan hjälpa dig spara pengar och göra hemmet mer bekvämt. Några tar bara några minuter att genomföra – kanske kan du börja spara redan idag. 

Så här kan du spara på elräkningen:

1. Pappersfri faktura – spara på fakturaavgiften

Något många redan gjort men flera bolag lägger till fakturaavgift på sina pappersfaktutor. Detta är ett enkelt sätt att spara som alla kan fixa på några minuter. Kontakta din bank och be att få byta till e-faktura eller autogiro.

2 A. Jämför elavtal

Innan du börjar snåla på elen hemma kan det vara värt se över ditt elhandelsavtal - alltså ditt fasta eller rörliga elavtal. Det enklaste sättet är att använda en jämförelsetjänst som till exempel Elpriskollen. Där ser du om det finns billigare alternativ på marknaden. Elpriskollen drivs av myndigheten Energimarknadsinspektionen och finns här.

På Elpriskollen kan du också se vilka elbolag som fått mest klagomål mot sig.

Om du väljer att byta elavtal finns här vägledning steg för steg från Energimarknadsbyrån.

2 B. Överväg rörligt elavtal

De flesta har ett fast elavtal, vilket innebär att priset per kilowattimme är detsamma under avtalstiden. Då är man skyddad från prishöjningar. Men man går också miste om prissänkningar. Med ett rörligt elavtal går priset går upp och ner efter utvecklingen på elbörsen. 

De finns två typer av rörligt elavtal, rörligt pris och rörligt timpris. Med rörligt pris betalar du genomsnittet för elpriset per månad. Med rörligt timpris betalar du för användning per timme. Då får du installera en speciell mätare som känner av vilka tider du förbrukar el.

Med ett rörligt timpris kan du spara pengar på att köra diskmaskin, tvättmaskin, och andra elslukande maskiner under natten, då elen är mycket billigare. Det finns också utrustning man kan koppla till sin uppvärmningsanläggning som automatiskt anpassar driften utifrån elkostnaden. 

Den som behöver veta sina exakta kostnader varje månad gör dock bäst i att välja fast elavtal, medan den som klarar av lite större utgifter ibland kan välja ett rörligt. Det finns också alternativet mixavtal, som är hälften bundet och hälften rörligt.

Energimarknadsbyrån har en grundlig jämförelse av fast och rörligt pris här.

3. Skaffa egen elmätare

Genom att sätta en elmätare i eluttaget kan du se direkt hur mycket en apparat drar och hur mycket det kostar. Tänk på att till exempel även mobilladdare som sitter kvar i eluttaget drar el i onödan. 

Det finns också mer avancerade elmätare som man kopplar in i sitt elskåp. Sedan följer man sin elanvändning via en mobil-app eller webbsida. Då ser man vad som påverkar den totala elanvändningen i hemmet. Dessa elmätare kallas smarta elmätare.

Energimyndigheten testade smarta elmätare här, och har också bra information om hur man bäst använder dem.
 

4. Byt till lågenergilampor

Detta är ett gammalt tips som de flesta redan har genomfört. Men det är värt att påminna om, eftersom lågenergilamporna enkelt hjälper att skära ner på elkostnader. En lågenergilampa förbrukar 80% mindre el och håller tio gånger längre än en vanlig glödlampa. Livstidskostnaden är alltså väldigt mycket lägre. När man plussar ihop alla glödlampor i hemmet förstår man att det i längden blir ordentliga besparingar.
 

5. Täta fönster och dörrar

Du kan spara mycket el genom att se till att ingen värme läcker ut genom fönster och dörrar. Enligt Energimyndigheten läcker upp till en tredjedel av värmen ut genom fönstren ifall du har vanliga tvåglasfönster. Det här ingreppet kan också hjälpa till att känna dig bekväm i hemet under de kalla månaderna. Bara en sådan sak som att dra för gardinerna kan minska värmeförlusten genom ditt fönster.

Tätningstejp och tätningslister finns att köpa på de flesta byggvaruhus.
 

6. Köp A-klassade apparater

Du kan skära ned på elkostnader genom att välja den mest energieffektiva apparaten. Kolla på energimärkningen innan du köper till exempel en ny TV, dammsugare eller kylskåp. Den anger hur mycket energi maskinen använder. Helst bör du använda en som är A-klassad. Kanske blir det billigare på lång sikt att skaffa en snäppet dyrare TV om den samtidigt är energisnål?

Här kan du läsa mer om energimärkning.
 

7. Städa kylen, frosta av frysen

Ett underskattat sätt att spara el: damma av slingorna på baksidan av kylen och frysen. Då behöver kylaggregatet inte anstränga sig mer än det måste. Det är också bra att frosta av frysen ungefär en gång om året, eller när isen därinne börjat bli allt för tjock. Att hålla frysen välfylld är även det att rekommendera. En full frys drar nämligen mindre el.

Om du avfrostar din mat i kylskåpet hjälper det att hålla temperaturen nere i kylen, och vänta tills varm mat är kyld tills du lägger den i kyl eller frys.
 

8. Diska och tvätta bara fulla maskiner

Kör bara din tvättmaskin och diskmaskin när de är fulla, försök att köra dem en gång mindre i veckan, och tvätta dina kläder på 30 grader när det är möjligt (det vill säga när de inte är riktigt nedsmutsade). 
 

9. Inget mer standby-läge

Lämna inte apparater på standby. Alla apparater som inte är helt avstängda drar ström. Det finns inbyggda gränser på hur mycket el standby-läget drar på ny elektronik. Men inte med äldre apparater. Att stänga av elektronik helt kan spara hundralappar om året.

Router, skrivare, digitalbox, dator, och TV är exempel på apparater som ofta står på standby i hemmet.
 

10. Ring kommunen

Om du har problem med att få ner elkostnader och betala räkningen, Be om råd från din kommun. Din kommunala Energi- och klimatrådgivning är en kostnadsfri, opartisk och lokalt anpassad service från din kommun och går att hitta här.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Pannlampor - bedrägliga ljuskällor i höstmörker

Höstmörkret är en utmaning för alla som vill röra sig fritt utomhus. Testfaktas stora laboratorietest av pannlampor avslöjar extrema effektfall som ökar risken för det att bli svart under löparrundan eller hundpromenaden. Dessutom stämmer sällan tillverkarnas angivna räckvidd i meter.

Körrapport elcykel: Buddy Bike sX1

I samband med vårt långtidstest av elcyklar fick vi möjlighet att testa en prototyp av nya norska Buddy Bike sX1. Cykeln ingick inte i vårens laboratorietest då den ligger i premium klassen med en prislapp betydligt högre än testdeltagarna.

Solpaneler på villataket – en strålande affär?

Med rätt solceller får du en pålitlig källa av förnybar energi över lång tid, som både kan sänka elräkningen och minska ditt koldioxidavtryck. Men att köpa fel system för hemmet kan lägga skugga över elräkningen. Testfakta listar grunderna du behöver kunna innan du köper solpaneler för hemmet.

Testfaktas köpguide för elcyklar

Det viktigaste när du ska välja elcykel är att tänka igenom hur du ska använda den. Testfakta hjälper dig ta reda på vilken elcykel som passar just dig bäst.

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Cape Farewell ställbar säng

Mios ställbara säng Cape Farewell har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Sängen uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för samtliga tre kroppstyper.

Laboratorietest

Fristående skummadrass, ett flexibelt alternativ

En ny generation av fristående skummadrasser ger ergonomi i nivå med klassiska spiralfjädrar, visar Testfakta Researchs uppdragstest.

 

Laboratorietest

Svårt att bli fläckfri med flytande tvättmedel

Ta bort fläcken och samtidigt riskera att övriga tygfärger blir urblekta? Valet av tvättmedel handlar ofta om kompromisser. Men vill du ta bort tuffa fläckar är valet relativt enkelt: alla flytande kulörtvättmedel fungerar ungefär lika halvbra. Samtidigt gör vissa underverk med noppor.

Så slipper du dålig plast

Det finns idag hundratals typer av plast och varje år tillkommer nya. Därför kan det vara svårt att veta vilka plaster som man ska välja – och välja bort. Testfakta reder ut vilka plaster du ska undvika, och hur.

Laboratorietest

Superlimmet som inte fäster

Superlim gör inte alltid skäl för namnet. Testfaktas test av nio märken visar på stora skillnader i fästförmåga på olika typer av material och hur lång tid de behöver för att härda.
Det bästa limmet härdade snabbt, fäste bra på alla material och krävde bara hälften så mycket lim som de sämsta.

Laboratorietest

Kända allergener i deodoranter anges inte på förpackningen

Din deodorant gör jobbet – åtminstone när det handlar om att dölja svettlukten. Har du känslig hud ska du däremot vara uppmärksam. Testfaktas deodoranttest avslöjar att två stora tillverkare inte uppger kända allergener på sin förpackning.

Laboratorietest

Svensk kräftskiva med bitter eftersmak

En handfull svenska kräftor. Fler kan du inte äta om du vill klara riktvärdet för mängden PFAS-kemikalier som en vuxen person maximalt bör få i sig under en vecka. Den svenska kräftan har väldigt höga PFAS-nivåer jämfört med den importerade, visar Testfaktas kräfttest.

Testfaktas långtidstest av elcyklar

I flera års tid har Testfakta testat elcyklar i laboratorium. Nu tar vi steget till att testa hur elcyklarna faktiskt klarar sig när de används över längre tid. Det här är vårt långtidstest av elcyklar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.