Trädgårdspooler kan vara livsfarliga

Trädgårdspooler kan vara livsfarliga

Var femte barn som drunknar gör det i en uppblåsbar pool eller i en plaskdamm nära hemmet. Men i dag finns ingen standard eller lagstiftning som reglerar säkerheten kring flyttbara trädgårdsbassänger.

Martin Hansson Publicerad: 29 Maj, 2010
Läs senare

Alla har inte nära till sjö eller swimmingpool. Då kan en uppblåsbar trädgårdsbassäng kännas som ett bra alternativ. Försäljningen av såväl större flyttbara pooler som små barnpooler har fullkomligt exploderat de senaste åren. De finns numera i var och varannan trädgård i olika storlekar och varianter.
– För några år sedan skulle alla ha studsmattor, nu är det de flyttbara trädgårdspoolerna som ökar kraftigt. Det finns en klar risk att drunkningsolyckorna ökar om inte säkerheten förbättras, säger Anna Strandberg, ansvarig för produktsäkerhet på Konsumentverket.

En plastbassäng kan vara en potentiell dödsfälla, trots att den är liten. En färsk rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, visar att hela tjugo procent av alla små barn som drunknar gör det i en trädgårdspool eller i en plaskdamm nära hemmet.
– Drunkning är den vanligaste dödsorsaken för barn mellan ett och sex år. Men vi blev förvånade över att en så stor del av olyckorna skedde i den här typen av trädgårdsdammar och pooler, säger Jan Schyllander på MSB som gjort studien.

Hur många incidenter som sker som kunde ha lett till drunkning visar inte statistiken. Men troligtvis är det ganska många, bedömer Jan Schyllander.
– För andra typer av olyckor som till exempel fallolyckor går det trettio till fyrtio allvarliga incidenter på varje dödsfall. Men när det gäller drunkning är det oftast så att du antingen blir blöt eller dör. Och ingen rapporterar att de blivit blöta, säger han.

Jan Schyllander ser också en risk i att olyckorna ökar ännu mer i takt med att poolerna blir allt populärare.
– Vi har tittat på drunkningsolyckor mellan 1998 och 2007. Ju fler pooler, desto större är risken för den här typen av olyckor, konstaterar han.

Anna Strandberg på Konsumentverket är inte lika förvånad över statistiken. Olyckor med barn sker i de flesta fall i hemmet. Och det kan räcka med ett par decimeter vatten för att ett barn ska drunkna. Små barn som hamnar med ansiktet nedåt vet inte hur de ska ta sig ur faran.
– Är du vid en sjö har du oftast uppsikt på ett annat sätt. Hemma är det lätt att vaggas in i en falsk säkerhet. Det räcker att du går in och tar telefonen eller sätter på tevatten för att olyckan är framme. Det går väldigt fort när ett litet barn drunknar.

För fasta swimmingpooler finns lagkrav på att det ska finnas någon form av skydd, ett staket eller ett överdrag, som hindrar barn från att trilla i. Men det saknas för en pool som är flyttbar.
– I dag finns ingen standard för flyttbara pooler, men ett europeiskt arbete med att ta fram en sådan kommer att påbörjas inom kort. Jag förutsätter att kommer att finnas krav på skydd mot drunkning när poolen inte används.   

För mindre barnpooler finns endast krav på varningstexter med uppmaningen att barn inte ska lämnas utan uppsikt.
– Små pooler töms ofta när de inte används, men står de framme utan övervakning så innebär naturligtvis även de en olycksrisk och borde också ha krav på skydd.

Även om det i dag inte finns några regler för flyttbara pooler har du som villaägare ett ansvar för att din tomt inte innehar några olycksrisker. Det styrs av plan- och bygglagen. Och en pool utgör inte bara en risk för de egna barnen, utan även grannens.   
– Som fastighetsägare kan du bli skadeståndsskyldig om grannens barn förolyckas i din pool. Det tror jag inte folk är tillräckligt medvetna om.

Husägare ansvarar för säkerheten
- Ett av fem barn som drunknar gör det i en pool eller plaskdamm. Drunkning är den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan ett och sex år.
- Lämna aldrig små barn oövervakade med en pool i trädgården. Även små barnpooler och plaskdammar med lite vatten kan utgöra livsfara för små barn. Hamnar barnet med ansiktet nedåt vet barnet inte hur ska ta sig ur faran.
- Som fastighetsägare bär du ansvaret för säkerheten kring din trädgårdspool, oavsett om den är fast eller flyttbar. Se till att det finns skydd mot drunkning när poolen inte används.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.