Test av bältesstolar gav motstridiga resultat

Test av bältesstolar gav motstridiga resultat

Lilian Korsár från NTF undersöker hur Johan Sand har lyckats sätta fast sin dotter Alma i en av stolarna. Foto: Anna Sigge
Anna Lindström sätter fast sitt barn Maja i en av stolarna i testet. Foto: Anna Sigge

Laboratorietest

En bältesstol klarade krocktestet överlägset. Men NTF som undersökte hur stolarna är att använda är tveksamma.
– Stolen har en bälteslösning som riskerar att göra bältet slappt, säger NTF:s expert.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 5 Mar, 2018
Läs senare

Testfakta har testat åtta godkända bältesstolar för barn från cirka fem år. Stolarna har både krocktestats på laboratorium och undersökts av trafikorganisationen NTF som tillsammans med tre barnfamiljer bedömt hur stolarna är att montera och använda. 

De två testerna gav till viss del motstridiga resultat. Klart bäst skydd i laboratoriets krockprovningar fick Britax Kidfix II XP Sict, men samma stol döms ut av NTF. 

Britax-stolen har en särskild bälteslösning med en extra stötdämpande dyna vid axeln som enligt företaget själva reducerar belastningen mot nacken med upp till 30 procent. 

[PDF]

– Problemet med den extra kudden som bältet går igenom är att den riskerar att göra bältet slappt. När ett av barnen lutade sig framåt och sedan tillbaka igen gled inte bältet tillbaka och spändes åt. Det känns väldigt osäkert, säger Lilian Korsár vid NTF Väst.

NTF:s farhågor bekräftas av provningar som Testfakta låtit det engelska laboratoriet göra. När ett barn sitter i stolen och böjer sig fram och tillbaka kan kudden lätt åka upp på barnets axel vilket medför att bältet inte blir tillräckligt spänt över bröstet.

Lilian Korsár är även kritisk till Britax särskilda grenkonstruktion som ska hålla midjebältet på plats. Här var det ingen förälder som gjorde rätt och i stället blev midjebältet slappt.

– Man måste dra åt bältet jättemycket för att det ska fungera och det gjorde ingen. Hade de läst manualen noggrant hade de säkert lyckats, men det är inte alla som gör det. En bilbarnstol bör vara enkel att förstå och använda, säger Lilian Korsár. 

Att bältet sitter åt ordentligt kan vara helt avgörande om olyckan är framme, enligt Anders Kullgren, professor i trafiksäkerhet och forskningschef på Folksam som testar bilbarnstolar regelbundet.

– Om bältet halkar ned över axeln eller inte är tillräckligt spänt ökar belastningen på skalle och nacke och dessutom ökar risken att huvudet slår i bilens interiör, säger han.

Tittar man på resultaten från krocktesterna ger de flesta stolarna ett tillräckligt bra skydd för huvud, bröstkorg och mage. Men när det gäller belastningen på nacken är skillnaderna stora och flera stolar ligger långt över exempelvis Euroncaps gränsvärde. Enligt laboratoriet finns det dock en osäkerhet kring just nackvärdena och den här typen av krocktester. Och därför finns ännu inget gränsvärde i standarden för bältesstolar.

– Värdena går absolut att använda för att jämföra stolarna i testet. Däremot finns det för lite data för att med säkert kunna säga att när dockan registrerar en viss kraft så skulle det leda till en nackskada, säger Mark Pitcher, testledare på TRL.

Klart bäst skydd för nacken ger Britax. Vid frontalkrocken var belastningen mot dockans nacke nästan hälften så hög i Britax-stolen som i Be Safe. Även Biltemas och Axkids stolar fick sämre resultat här. Och att nacken är viktig att skydda, visar skadestatistik från bland andra Folksam. 

– Skador på nacken ger ofta bestående men. Huvudskador och nackskador är de skador som leder till flest fall av invaliditet, säger Anders Kullgren, forskningschef på försäkringsbolaget.

Britax får alltså bäst krockresultat. Men slutbetyget dras ned av den komplicerade bälteslösningen som riskerar att göra bältet slappt. Bäst i test blir i stället Cybex Solution M-fix med höga betyg i alla delar. 

Fakta om testet

Brittiska TRL, som forskar inom bland annat krocksäkerhet, har på Testfaktas uppdrag krocktestat åtta bilbältesstolar på den svenska marknaden. Alla stolar passar barn mellan 15 och 36 kg.  

Trafiksäkerhetsföreningen NTF Väst utvärderade hur lätt det är att montera och bälta barnen korrekt i stolarna. 

1. Krocksäkerhet
Krocktesterna gjordes på TRL:s krockbana utanför London. Alla stolar är monterade enligt tillverkarens instruktioner. 

Frontalkollision
Vid testet användes en kaross med baksäte och bilbälte från en VW Golf. Stolarna krockades i 50 kilometer i timmen, med något förhöjd krockpuls i förhållande till standarden. I övrigt utfördes provningarna enligt standarden R129.

Sidokollision 
Utfördes helt i enlighet standarden R129 med en hastighet av 24 kilometer i timmen. 

Krockdockan
Vid testerna användes en docka som motsvarar ett barn på sex år. Vid krockarna mättes de krafter och våld som barnets olika kroppsdelar utsätts för: huvud, nacke, bäcken, bröstkorg och mage

Referenstester med kudde och inget skydd alls
Som referens vid frontalkrocken utfördes även tester när dockan satt på en bälteskudde utan ryggstöd samt direkt på bilens säte. Vi sidokrock användes inga referenstester då dockan med största sannolikhet skulle skadas under provning. Däremot gjordes en simulerad beräkning av kraften som når huvudet. 

2. Montering och användning

NTF Väst har tillsammans med tre barnfamiljer bedömt hur lätt det är att montera och använda stolarna och hur lätt det är att bälta barnen korrekt. Testet utfördes i tre bilar:
Kia Ceed, VW Touran och Volvo V70. 

3. Tolkning och viktning av resultaten
För att tolka och vikta resultaten har Testfakta tagit hjälp laboratoriet TRL och Anders Kullgren, adjungerad professor i trafiksäkerhet vid Chalmers Tekniska Högskola och forskningschef på försäkringsbolaget Folksam.

Inom gällande standarder och forskningen finns gräns- och riktvärden för när det finns risk för allvarliga skador på olika kroppsdelar. Följande gränsvärden har använts vid betygsättningen. (Källa inom parentes). 

- Huvud: 80 g (R129)
- Nacke (dragkraft): 2101 Newton (EEVC, Q-Dummies Report 2008, sid 25, tabell 3), 1700-2620 (EuroNCAP)
- Nacke (Y): 118 Nm (EEVC, Q-Dummies Report 2008, sid 25, tabell 3)
- Bröstkorg : 55 g vid frontalkollision (R129)
- Mage: 1 bar (R129) 

I de fall gräns- eller riktvärden saknas har vi bedömt resultaten på en skala mellan 3 och 5. 

Vid viktningen av olika delbetyg har hänsyn tagits till befintlig krock- och olycksstatik samt den senaste forskningen på området. De olika delarna har viktats enligt följande.

Frontalkollision: huvud 26 %, nacke 38 %, bäcken 5 %, bröstkorg 12 %, mage 18 %. 

Sidokollision: huvud 60 %, nacke 20 %, bäcken 9 %, bröstkorg 10 %.

Vid slutbetyget har skydd vid frontalkollision viktats 50%, sidokollision 20% och Montering/bältning 30% av totalbetyget. 

Britax kommenterar kritiken

Britax Römer har i en skriftlig kommentar svarat på kritiken av företagets bälteslösning.

Hur ser ni på att er XP-pad (den extra skyddsdynan) riskerar att göra bältet löst så att det inte ligger spänt mot bröstet?                                                                                        Att bältet inte spänns åt ordentligt är ett vanligt förekommande problem för bältesstolar oavsett vilket märke som används och oavsett om man använder vår XP-Pad eller inte. Det finns många faktorer som påverkar tillbakadragningen, omgivningens temperatur med mera. Vår XP-pad är framtagen för att ge barnet möjlighet att röra sig fritt. Men vi är medvetna om att kudden kan dras med tillbaka vid överdrivna rörelser, något som dock inte ska ske under en bilfärd. Vi testar bältesåtdragning regelbundet och lägger stor vikt vid vilken inverkan våra bilstolar kan ha på bilens bälte. Vi skriver också tydligt i stolens användarhandbok att om bältet inte dras åt ordentligt ska man ta bort XP-paden och inte använda den. 

Hur ser ni på att ingen förälder i testet lyckades använda er Secure Guard på rätt sätt och att midjebältet blev slappt?                                                                                               I alla våra konsumenttester och via annan återkoppling från konsumenter har vår SecureGuard visat sig vara en mycket intuitiv och användarvänlig säkerhetsfunktion. Den är speciellt utformad för att göra det enkelt att ta i och ur midjebältet. Som alltid när man börjar använda en ny bilbarnstol ska man läsa instruktionsetiketterna (på sidan av våra bilbarnstolar), användarhandboken eller informationen på vår hemsida, vilket inte var fallet med de föräldrar som deltog i detta test.

 Tänk på detta när du köper och använder bältesstol

1. Alla stolar passar inte alla bilar! Prova så att stolen passar i just din bil – sittkudden får inte vara för bred så att den täcker bälteslåset. Ryggskenan skall följa bilens ryggstöd så nära som möjligt.

2. Större stol är inte nödvändigtvis säkrare. Tvärtom är det bra att ryggskenan är nätt, då påverkar den barnet mindre vid en krock. Det blir också lättare att sitta jämte i baksätet.

3. Kolla så att stolen räcker till i höjdled – att både nackstöd och bältesförare går att höja tillräckligt. Bältet skall ha en så rak bana som möjligt, från fästet i bilen, över barnets kropp till låset.

4. Vissa stolar är delbara så att det går att använda själva kudden separat när ryggskenan blivit för kort. Det gör stolen mer flexibel.

5. Läs bruksmanualen! Det hjälper inte att stolen är säker om den inte är rätt installerad. Kolla att stolens reglage är enkla att komma åt så att det är lätt att justera dem. 

6. Det är viktigt att alltid efterdra bilbältet så att de är sträckt-. Ett bilbälte med slack ger betydligt sämre skydd än ett välspänt bälte.

7. Kom ihåg att alltid ha stolen bältad om den inte är monterad med isofix. En tom stol kan få fart vid en krock och riskerar skada både passagerare och förare.

Källa: NTF 

Bälteskudde sämre vid sidokollision

Förutom bältesstolarna utförde laboratoriet krocktester när dockan satt på en vanlig bälteskudde utan ryggstöd samt direkt på sätet utan vare sig stol eller kudde. Testet visar att bälteskudden klarar sig jämförelsevis bra vid en frontalkrock. Att sitta direkt på sätet ger däremot sämre skydd för mage och bröstkorg eftersom bältet hamnar för långt upp på barnet.

Någon sidokollision med bälteskudde eller dockan direkt på sätet kunde dock inte göras eftersom den dyra och med mätutrustning försedda dockan troligtvis skulle gå sönder. 

– Dockans huvud skulle med största sannolikhet slå i bilen. Vi gjorde en simulerad mätning som visar att kraften mot huvudet hamnar långt över gränsvärdet i standarden, säger Mark Pitcher, testledare vid TRL.

Här är alltså en bältesstol med sidokollisionsskydd att föredra framför en bälteskudde. Men bara under förutsättning att barnet sitter ordentligt tillbakalutad i stolen, vilket inte alltid är fallet. Flera körstudier visar att många barn sitter framåtlutade när de till exempel leker med något eller använder surfplatta. Vid en sidokollision kan bilens inbyggda skydd vara minst lika viktigt.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.