Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Jag är en fena på att hantera skeden! Foto: Testfakta
Mums! Foto: Testfakta
Slutet gott allting gott. Foto: Testfakta
Alla produkter i testet. Foto: Rickard Kilström
Jämförelse av energibehov. Källa: NNR
Laboratorietest

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest
Malin Hefvelin Publicerad: 5 Jul, 2024
Läs senare

De flesta är nog överens om att man vill ge sina barn det allra bästa, både när det gäller omsorg och mat. Men som förälder har man inte alltid ork och tid att koka, mosa, förpacka och frysa in barnmat till sina telningar för att ha i reserv. Att i stället kunna öppna en praktisk förpackning när tiden är knapp och vara säker på att det är vad ditt barn behöver, det är väl ändå drömmen?
Men hur mycket energi och näringsämnen finns det egentligen i den färdiga barnmaten? Och kan de till och med innehålla skadliga ämnen? Testfakta har analyserat innehållet i tio sorters färdiglagad pasta med köttfärssås för barn i åldrarna sex till åtta månader och bett barndietisten Sara Ask kommentera resultatet. Laboratorieanalysen har genomförts av finska Measurlabs.

[PDF]

Analysen visar på stora skillnader i både energi- och näringsinnehåll mellan de olika märkena.
Sara menar dock att det är näringstätheten i barnmaten som är viktigast.

–      Små barn behöver så mycket näring i relation till den mängd mat de äter. För att få i sig det rekommenderade dagliga intaget av till exempel järn skulle en bebis behöva äta många burkar barnmat varje dag.

–      Samtidigt behöver barn - precis som vuxna - variation i kosten. Det är meningen att man ska komplettera burkarna med annan mat, som till exempel järnberikad gröt, frukt och grönsaker, säger Sara Ask.

När det gäller energi är Alex och Phil mest energität med 97 kcal per 100 g. En förpackning ger hela 194 kcal, nästan en tredjedel av det genomsnittliga energibehovet på drygt 700 kcal per dag, för en 8 månaders bebis.

Klämmisarna från ICA, Semper och Minstingen är avsedda som smakportioner och innehåller mindre mat. Samtidigt är de också mindre energitäta med cirka 70 kcal per 100 g. En måltid ger då 80–90 kcal, en dryg tiondel av det dagliga energibehovet.

Lagom mycket protein är bäst

Det skiljer rejält i proteinmängd mellan de testade produkterna. Hipp 6 mån innehåller till exempel 2,2 g protein per 100 g medan Alex & Phil ger 5,9 g protein per 100 g.

–      Det kan låta som om Hipps burk ger för lite protein, men det kan vara lagom: en burk motsvarar 4 g protein, vilket innebär att en lunch och en middag ger 8 gram av 10 rekommenderade. Chansen att det blir lagom totalt sett är stor, säger Sara Ask.

Det finns nämligen också en gräns för hur mycket protein som är bra för små barn, förklarar hon.

–      Forskning tyder på ett samband mellan högt proteinintag i spädbarnsåldern och övervikt senare i barndomen. Det höga proteininnehållet i Alex & Phil är snarast onödigt högt då en enda förpackning ger mer än rekommenderat dagligt intag för en genomsnittlig 7-månaders bebis, vilket är cirka 10 gram.

Risk för brist på järn och zink

Järn är ett av få näringsämnen som även barn i vår del av världen, som äter normalt, kan få brist av.

–      Järn behövs för syretransport, tillväxt och hjärnans utveckling, säger Sara Ask.
Vid järnbrist prioriterar kroppen syretransport, och de övriga två uppgifterna får stå tillbaka. Det rekommenderade dagliga intaget av järn är högre för en bebis än för en vuxen man, men en bebis äter inte i närheten av så mycket mat som vuxna. Därför krävs det att barnmaten innehåller tillräckligt med järn för att säkra intaget. 

Järninnehållet varierar stort mellan fabrikaten där Alex & Phil, med 11,7 mg per kg, ligger högre än de flesta andra och mer än dubbelt upp mot de lägsta produkterna. Semper 6 mån och Hipp 6 mån, med 3,7 respektive 4,6 mg per kg, innehåller minst järn av alla fabrikat och en måltid ger långt under 1 mg järn. Men måltidsstorleken är också betydligt mindre, med endast 120 g jämfört med 190 till 200 g för de övriga.

–      Generellt tycker jag att det är rätt uselt med ett huvudmål som ger långt under 1 mg järn mot det rekommenderade dagliga intaget på 10 mg, menar Sara Ask.

Ju lägre nivåer av järn i barnmaten, desto viktigare är det att man ger till exempel järnberikad gröt dagligen för att täcka upp. Även zink är ett livsnödvändigt mineral som behövs för barnets tillväxt och som finns i bland annat kött, mejeriprodukter, fullkornsprodukter och inälvsmat. En förpackning av Alex & Phil innehåller drygt två tredjedelar av dagsbehovet av zink på 3 mg för en 7–11 månaders bebis medan Semper 6 mån och Minstingen bara står för knappt en tredjedel av behovet. 

Sockerhalten låg i jämförelse

Sockerlarmen duggar ofta tätt, inte minst när det gäller livsmedel av halvfabrikat. Men det gäller inte riktigt för barnmaten. En stor del av sockerinnehållet i burkarna kommer från grönsaker och rotfrukter som samtidigt bidrar med mycket näring som vitaminer, mineraler och fibrer till maten.

Ingen av produkterna gav utslag för skadliga ämnen som arsenik eller kvicksilver. Däremot visade alla utom Änglamark på spår av kadmium, som finns i den mesta maten vi äter. Ingen låg dock över gränsvärdet för barnmat.

Viktigt med bra fettsyrabalans

Fettet i maten utgörs av mättade, omättade och fleromättade fettsyror. De två essentiella - livsnödvändiga - fettsyrorna är fleromättade och kallas omega-3 och omega-6. De är avgörande för barnets normala utveckling eftersom kroppen inte kan tillverka dem själv, utan de måste komma via maten. De finns framför allt i fet fisk, nötter och olja gjord på bland annat raps. Mättade fettsyror däremot kan kroppen tillverka själv av andra fetter och det är inte hälsosamt om för stor del av dem kommer från maten.

Fettsyrabalansen varierar stort där till exempel Minstingens innehåll av omega-3 ligger relativt lågt, sannolikt för att den innehåller solrosolja i stället för rapsolja. Alex & Phil ligger däremot tre gånger högre på mättade fetter jämfört med de lägsta. Sempers två varianter och Änglamark har en bra fettsyrabalans och ligger högt på både omega-3 och omega 6, och samtidigt relativt lågt på de mättade fetterna.

Titta på helheten i burkmaten

Det går inte att utse någon specifik tillverkare som är överlägsen de övriga, enligt Sara Ask, men några fabrikat har ett mer balanserat näringsinnehåll.

–      De har lite olika energisammansättning och näringsinnehåll, och några ligger lite väl lågt när det gäller vissa näringsämnen, som järn, zink och omega-3. Det gäller därför att titta på helheten hos barnmaten och ta hänsyn till både energivärdet och att det är lagom nivåer på protein och kolhydrater, fettsyrabalans, mineralhalt och sockerhalt.

Sara Ask menar att köpt barnmat kan vara en praktisk del i en varierad kost över dagen, men den behöver kompletteras med annat, exempelvis järnberikad gröt.
–      Det kan också vara bra att varva olika fabrikat och rätter för att öka chansen att bebisen får tillräckligt med näring och så lite som möjligt av oönskade ämnen. Och att även ge barnet smakprov från övriga familjens mat så att barnet får öva på ännu fler olika smaker och framför allt konsistenser – det underlättar övergången till vanlig mat.

Exempel på dagsmeny för ett 6–8 månader gammalt barn enligt Sara Ask

Frukost:
Gröt/bröstmjölk/modersmjölksersättning
D-droppar

Mellanmål:
Frukt/babysmörgås
Vatten/bröstmjölk/modersmjölksersättning

Lunch:
Mat, köpt eller hemlagad
Vatten/bröstmjölk/modersmjölksersättning
Dessert: frukt

Mellanmål:
Frukt/grönsaker/babysmörgås/
Vatten/bröstmjölk/modersmjölksersättning

Middag:
Smakprov av familjens mat, t ex potatis, broccoli och lax, mosad eller mjukkokt ”fingerfood”
Vatten/bröstmjölk/modersmjölksersättning
Dessert: frukt

Kvällsmål:
Gröt/bröstmjölk/modersmjölksersättning

Fotnot: I den här åldern varierar det stort hur långt barnet har kommit med mat. Bröstmjölk eller modersmjölksersättning ligger som en trygg näringsbas för alla som behöver.

Fakta om testet

Testfaktas nyhetsbyrå har på uppdrag av nordisk media analyserat näringsinnehållet i färdiglagad barnmat för barn i åldrarna sex till åtta månader. Laboratorieanalysen har genomförts av finska Measurlabs.

Följande tio produkter har analyserats:

  • Änglamark Pasta Bolognese (8m)
  • Alex & Phil Pasta Bolognese (8m)
  • Semper Spagetti Bolognese (6m)
  • Semper Spagetti med köttfärssås (8m)
  • Nestlé Spagetti Bolognese (8m)                               
  • Nestlé Spaghetti & Köttfärssås (6m)
  • Hipp Pasta Bolognese (6m)          
  • Hipp Pasta Bolognese (8m)
  • ICA Spaghetti bolognese (6m)
  • Minstingen Spagetti Bolognese (6m)                                                                                                                                                                

Samtliga produkter är av typen pasta med köttfärssås i olika utföranden. Samtliga produkter innehåller nötkött, undantaget Nestlé Spagetti Bolognese (8m) som innehåller en blandning av nöt- och griskött.

Analysen av näringsinnehåll omfattar följande parametrar:

* Energivärde
* Fettsyrafördelning
* Mineraler
* Salt- och sockerhalt
* Skadliga tungmetaller

Energivärdet omfattar totalt energiinnehåll och fördelningen mellan protein, fett och kolhydrater.

Fettsyrafördelningen omfattar ett 40-tal olika fettsyror som sammanfattas i total andel fleromättat, enkelomättat och mättat fett, samt innehåll av de essentiella fettsyrorna omega-3 och omega-6.

Mineraler omfattar innehållet av zink, magnesium och järn.

Salt är analyserat i form av natriumklorid och sockerinnehållet är fördelat på glukos, laktos, sackaros, fruktos och maltos.

Skadliga ämnen omfattar bly, kadmium, arsenik och kvicksilver. Flera av de analyserade produkterna innehöll spår av bly och kadmium, men väl under gränsvärdet för barnmat.

Tolkning och betygsättning av analysresultatet
Näringsinnehållet har betygsatts utifrån allmänna rekommendationer gällande näringsintag för barn i åldrarna 6–8 månader.

I totalbetyget har de tre huvudkategorierna: energiinnehåll, fettsyror och mineraler givits lika vikt. Den fjärde betygskategorin, näringsbalans, premierar produkter med genomgående bra näringsinnehåll, utan obalans inom någon av de tre huvudkategorierna.

Energiinnehåll 25%
Fettsyror 25%
Mineraler 25%
Näringsbalans 25%

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.