Bästa falukorven utsedd

Bästa falukorven utsedd

Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Stroganoff, stekt i ugn eller rå på smörgås: när kassan tryter efter storhelgerna äts det falukorv som aldrig förr. Testfakta satte tänderna i vår svenskaste korv för att undersöka både innehåll och smak. Kostar det så smakar det – bättre - är kontentan.

Laboratorietest
Kristina von Dolwitz
Kristina von Dolwitz Publicerad: 28 Jan, 2017
Läs senare

Närmare 30 000 ton falukorv tillverkas det varje år i Sverige. Korven sägs ha uppkommit redan på 1600-talet som ett sätt att ta tillvara på köttet från oxar från Falu koppargruva.

I dag måste alla falukorvar som säljs följa samma EU-skyddade grundrecept – kött från gris nöt eller häst, blandat med potatismjöl, salt och kryddor. Men Testfaktas granskning visar att det ändå finns utrymme för skillnader i innehållet. Korven från Lithell sticker till exempel ut med klart lägre fetthalt, men också klart högst vattenhalt. Enligt analysresultatet innehåller korven 65,9 procent vatten, vilket är något mer än vad en falukorv får innehålla. 

– Vattenhalten kan variera, dessutom finns det en viss mätosäkerhet i resultaten. Våra egna stickprover visar att vi ligger i genomsnitt på 62,5 procents vattenhalt, uppger Sara Andersson, kommunikationsansvarig för Lithell.

[PDF]

Falukorv innehåller generellt sett mycket vatten. För att ändå få till en bra konsistens tillsätter därför Lithell och flera tillverkare stabiliseringsmedel E450 som numera är en tillåten tillsats i falukorv.

Rökta måste alla falukorvar vara. Några av korvarna röks traditionellt med direkt rök från spån, men de flesta röker med hjälp av upphettad rökarom där halten av skadliga PAH:er separerats bort. Men detta är inget som den enskilde konsumenten behöver ta hänsyn till menar Lillianne Abrahamsson Zetterberg, toxikolog på Livsmedelsverket:

– Låt smaken och priset avgöra vilken korv du väljer. Det är ingen större hälsorisk med någon av produkterna.

Ett bevis för att korven rökts ordentligt är att det finns en tydlig färgskillnad mellan korvens kant och snittyta. Detta är alltså något positivt och inte ett tecken på att korven är dålig.

Hur smakar korvarna då? Utöver den rökta och salta smaken så slår valet av kryddor igenom. Lithells smakar blommigt medan Garant Eko-korven är mer pepprig.

Att korvarna från Scan, Coop Extra och Lidl har en något unken bismak är förstås mindre smickrande. De två sistnämnda upplevs dessutom som både mjuka och vattniga av den sensoriska expertpanel som använts vid smaktestet.  

Bäst totalbetyg får Garants ekologiska falukorv. Den anses mest välbalanserad, har en tydlig röksmak och god eftersmak, men kostar också mer än dubbelt så mycket som testets billigare korvar.

Fakta om testet

Testfakta har jämfört åtta olika falukorvar. Testet består av två delar:

Sensorisk analys

Rise Biovetenskap och material (tidigare SP Food and Bioscience) har utfört en sensorisk analys av falukorven. Forskningsinstitutets sensoriska och analytiska panel har bedömt parametrar inom områdena smak, konsistens, utseende och lukt. Utseendet bedömdes först. Konsistens, doft och smak bedömdes efter att korvarna stekts i skivor. Testfakta har sedan betygsatt de olika delarna.
 

Kemisk analys

Laboratoriet Eurofins har analyserat näringsinnehållet i korvarna och dessutom undersökt förekomst av en rad hälsofarliga bakterier: Listeria, ecoli och aeroba bakterier samt jäst- och mögelsvamp. Bakteriehalterna i korvarna var mycket låga eller icke detekterbara.

Så ska en äkta falukorv vara
  • Minst 40 % kött, max 23 % fett måste korven innehålla. Vattenhalten i en färdig korv får vara max 65 gram per 100 gram korv.

  • Korven måste innehålla kött (från gris, nöt eller häst), fett från gris, potatismjöl, vatten, salt och kryddor och konserveringsmedel E250.

  • Korven får numera också innehålla socker, druvsocker, lök, antioxidationsmedel och stabiliseringsmedel.

  • Korven måste rökas.

  • Färgen i snittytan ska vara svag till rosa. Konsistensen fast.

  • Korven ska ha en svag men tydlig smak av rök, kryddor och salt.

    Källa: EU-kommissionen

Lite korvhistoria

  • Gruvdriften i Falun krävde mängder av rep som tillverkades av oxhud. På 1600-talet kom tyska gästarbetare i Falu koppargruva på idén att göra rökt korv av oxkött som blev över.

  • På 1800-talet börjades korven tillverkas och säljas i större skala.

  • 1973 blev falukorven namnskyddad.

  • 2001 fick falukorven som första svenska livsmedel status som ”Garanterad traditionell specialitet” inom EU.

  • Idag tillverkas knappt 30 000 ton falukorv varje år.

    Källa: Kött- och charkföretagen, falukorv.org, scan.se

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

Fler nyheter

Smarta hem-produkter inte alltid så smarta

Smarta hem-prylar säljs med löften om ett enklare liv. De är internetuppkopplade, intelligenta och ska ge oss mer tid över till annat. Men hur fungerar de i praktiken? Testfaktas reporter är inte helt övertygad.

 

Laboratorietest

Så gröna är de ”gröna tvättmedlen”

Många tvätt- och sköljmedel marknadsförs som särskilt naturliga och hållbara. Men vissa av dem innehåller mer fossila råvaror än vanliga tvättprodukter, visar Testfaktas analys.


Så fixar du belysningen till din inneodling

Med rätt belysning går det att odla inne året om. Men för den som ska välja växtlampor är det lätt att bli förvirrad. Glädjande nog behöver det inte vara så svårt som det verkar menar experten – bara du vet vad du ska titta efter.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Skärpa och ergonomi viktigt för en bra sekatör

Vare sig man vill fixa en blomsterbukett, befria prydnadsväxter från vissnade blomsterstjälkar eller klippa bort grenar så är sekatören ett uppskattat verktyg. Men det är stora skillnader på olika fabrikat, visar Testfakta Researchs omfattande laboratorietest.

Laboratorietest

Takboxar klarar inte krock i låg hastighet

En krock i 30 kilometer i timmen räcker för att vissa takboxar ska öppna sig och allt innehåll flyga ut. Men vissa tillverkare har bättrat sig, visar Testfaktas test. I testet har vi även jämfört hur enkla boxarna är att montera och packa samt om de håller tätt från regn.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Lättklippt med bästa grensaxen

När lite kraftigare grenar behöver beskäras kommer grensaxen väl till pass. Grensaxens längre handtag och större skäryta ger hävstång och kapacitet även för tjockare grenar. Men Testfakta Researchs laboratorietest visar att det är stora skillnader mellan olika modeller.

Lär dig laga elprylarna - här kan du få hjälp

Tonvis med elektronikprylar kastas varje år. Men mycket går att laga, utan att det behöver kosta. På flera håll i landet kan du få hjälp att fixa både mixers och mobiltelefoner.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Bästa ställbara sängen under 19000 kronor

 Den vanligaste liggställningen är på sidan eller på rygg. Men en säng med ställbar huvud- och fotända kan vara gynnsamt både för sömnen och hälsan. När Testfakta testar olika alternativ i standardsegmentet, sängar under 19 000 kronor, sticker några fabrikat ut. Och bäst i test är Mios nya modell Godmorgon.

Laboratorietest

Billiga batterier ger mest energi

Det är ingen mening att lägga pengar på dyra AA-batterier, visar Testfaktas test. Spelkonsolen eller digitalkameran håller minst lika länge med flera av lågprisbatterierna.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Rusta Reflekt Nyans väggfärg

Rusta Reflekt Nyans väggfärg har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Välj rätt underställ i vinter

Klädlagret närmast kroppen är A och O för den som vill hålla värmen. Men det finns flera löften som du bör se upp med. Testfakta guidar till rätt underställ.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Plantagen Premiumjord

Plantagens Premiumjord har genomgått Testfaktas test av odlingsjordar och fyller därigenom kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Så stoppar du köpsuget

Trots klimatångest, dålig ekonomi och ett hem som drunknar i prylar fortsätter vi handla, mer än vi vill. Inte så konstigt menar experterna - bakom vår överkonsumtion döljer sig ofta knepiga psykologiska och sociala mekanismer. Men de går att överlista. Här är tipsen om hur du stoppar köpsuget.

Så tar du bättre mobilbilder i vintermörkret

Även om mobilkamerorna har blivit riktigt bra är det lätt att misslyckas i vintermörkret, runt julgranen och i skidbacken. Testfakta lär dig använda mobilen som ett proffs – knepen som ger bättre bilder och fallgroparna du bör undvika. 

Laboratorietest

Stort test av köttbullar: Godaste bullen är ekologisk

Har du redan börjat oroa dig för alla köttbullar som ska rullas i jul? Testfakta lät 43 kockstudenter från Grythyttan bedöma nio färdiglagade alternativ till julbordet. 

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.