Så skyddar din försäkring.

Så skyddar din försäkring.

Testfakta Publicerad: 26 Jan, 2009
Läs senare
Reklamation
Skyddar mot ursprungliga fel på varan, det vill säga tillverkningsfel eller sådana fel som säljaren har orsakat. Som konsument har du enligt lag rätt att reklamera en vara i tre år från att du tagit emot den.

Garanti
Skyddar varan mot ursprungliga fel och tillverkningsfel. Det är frivilligt för säljaren att lämna en garanti. Men de flesta butiker har en garanti på minst ett år och då ska det framgå av avtalet.

Hemförsäkringen
Skyddar varan mot stöld, skadegörelse eller brand. Det vill säga sådant som du som konsument inte själv har kunnat påverka. Här tillkommer dock en självrisk på cirka 1500 kronor vid varje skadetillfälle.

Hemförsäkring med tillägg
Skyddar även mot skador som uppstått på grund av otur, om du till exempel tappat din tv i golvet.  Kostar mellan 350 och 500 kr per år. Här tillkommer dock en självrisk på cirka 1500 kronor samt ett åldersavdrag på grund av värdeminskningen på mellan 15 och 20 procent per påbörjat år.

Produktförsäkring
Skyddar mot funktionsfel samt skador som uppkommit till följd av plötslig oförutsedd händelse. Gäller endast för den specifika produkten och upphör gälla den dag som produktförsäkringen utnyttjas. Försäkringen är tidsbegränsad, normalt två till tre år. Har oftast ingen eller låg självrisk och inget åldersavdrag. Relativt dyr – för en platt-tv som kostar 12 000 kronor kan försäkringen kosta 2 000 kronor.
Fler nyheter

Laboratorietest

Pulserande ljus får håret på fall

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat sex apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Bli inte blåst på alkoholmätaren

Hälften av de testade alkoholmätarna uppvisar felaktiga resultat. De är opålitliga och ger inte korrekt promillehalt. Testresultatet fick Elgiganten att omedelbart avsluta försäljningen av Sencor Alkomätare. 

Laboratorietest

Byggmax Wiksbo Plantjord Eko

Byggmax Wiksbo plantjord Eko har genomgått Testfaktas test av odlingsjordar. Resultatet visar att jorden har bra odlingsegenskaper för samtliga testade grödor och uppfyller därigenom kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Diskmedlet som gör rent hus

750 tallrikar diskade och rena jämfört med 100.
Skillnaden mellan toppen och botten är stor i Testfaktas stora laboratorietest av handdiskmedel. Topp tre saknar dock miljömärkning.

Laboratorietest

Snart 500 000 elcyklar - men bromsarna fortfarande frågetecken

Elcykel-boomen fortsätter även i år. Trots leveransproblem är var femte nyinköpt cykel eldriven. Enligt branschens beräkningar finns det snart 500 000 elcyklar i Sverige.

Laboratorietest

Torsk på omega 3 i fiskpinnar

Frityroljan är viktigare än fisken för tillskott av omega 3 från fiskpinnen. Testfaktas laboratorietester visade fyra gånger så höga halter omega 3 hos de fiskpinnar som friterats i rapsolja.

 

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Högt tryck räcker inte när bästa högtryckstvätten ska koras

En stark motor hjälper inte när högtryckstvätten slutar fungera efter 27 av 300 rengöringar och en styv och svårhanterad slang gör spolningen utmanande.

Laboratorietest

Barlinek parkettgolv 3-stav ek

Testfakta Research har på uppdrag av Byggmax AB genomfört ett laboratorietest av Byggmax parkettgolv från Barlinek. Golvet testades tillsammans med två likvärdiga produkter.

Laboratorietest

Billigare med effektivt maskindiskmedel

Diskmaskinens fyra timmar är billigare än att diska för hand. Men då ska maskindiskmedlet också göra rent på första disken.

Laboratorietest

Små skillnader på batterier för elverktyg

Lägg inte pengarna på ett dyrare batteri. Fundera i stället på vilka verktyg du behöver. Testfaktas laboratorietest av laddbara batterier visar att det billigaste alternativet levererar lika bra resultat som de som kostar dubbelt så mycket.

 

 

Laboratorietest

Byxblöjorna som håller tätt hela natten

Byxblöjor har blivit allt vanligare för småbarnsföräldrar. Under årens lopp har byxblöjor förbättrats för att ge bra skydd mot läckage inte bara på dagen utan även på natten.
-Skillnaderna ligger snarare i passformen för ditt barn, förklarar Cedric Schoorens, testledare på laboratoriet SGS France som utförde testerna.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.