Tänk på städningen när du väljer golv

Tänk på städningen när du väljer golv

Trägolv är populära, men många gör fel och inser inte ett de tål väldigt lite vatten, menar Golvbranschen. Foto: Shutterstock.

Dags att lägga nytt golv? Gå inte bara på utseendet - titta också på hur golvet ska skötas innan du bestämmer dig. Många golvfabrikanter förordar speciella rengöringsmedel som kan vara både dyra och dåliga för miljön.

Martina Nyhlin Publicerad: 17 Sep, 2018
Läs senare

Trägolv, särskilt lamellparkett, är sedan länge det mest populära golvet hos svenskarna, enligt Golvbranschens statistik. Enligt Jenny Adnerfall, hållbarhetsansvarig på Golvbranschen är dessa golv också tyvärr lätta att städa fel.

Jenny Adnerfall, Golvbranschen– Många inser inte att trägolv tål väldigt lite vatten. Det vi brukar rekommendera är att man dammsuger och bara moppar - torrt eller med pyttelite vatten, säger Jenny Adnerfall.

Golvköparen lägger snabbt märke till att många golvfabrikanter säljer egna rengöringsmedel och medel för regelbunden behandling av golven. Till exempel säljer Pergo en ”refresher” för sitt vinylgolv, som man uppmanas använda var tredje till sjätte månad, eller vid behov. Trinity som säljer klickparkett marknadsför både egen skötselolja och egen golvsåpa. Frågan är - binder man sig vid företagets produkter för evigt om man köper ett nytt golv?

–Vi brukar säga att ett neutralt allrengöringsmedel med pH-värde 7 är det bästa för de flesta typer av golv. Men vissa golv kan behöva underhåll utifrån fabrikantens rekommendationer, säger Jenny Adnerfall.

Vad händer då om man inte använder de produkter företaget säljer och golven snabbt blir trista? Enligt Gabriella Fenger-Krog på Konsumentverket bör det inte spela roll för reklamationsrätten att ett företag rekommenderar en viss produkt av rengöringsmedel.
 
– Och är det så att golvet inte tål vissa former av vanliga rengöringsmedel bör man tydligt informera konsumenten om det, säger hon.

Gällande nödvändiga medel för återkommande behandlingar måste försäljaren vara väldigt tydlig:
– Är behandling med ett visst medel endast en rekommendation, eller något som konsumenten ”förväntas göra” ska konsumenten kunna reklamera golvet som vanligt vid fel. Är det ett krav för att en garanti ska gälla bör informationen ges tydligt till konsumenten när denne fattar sitt affärsbeslut, säger hon.

Många konsumenter är skeptiska till olika rengöringsmedel och specialprodukter av miljöskäl.
Enligt Jonas Falck på Kemikalieinspektionen kan dessa produkter innehålla både allergiframkallande parfymer och konserveringsmedel och även rengörande tensider med olika giftighetsgrad. Hur giftig en produkt är ska dock framgå tydligt på förpackningen.
– En hjälp för konsumenter att välja mindre farliga produkter är att välja produkter med miljömärkning, till exempel Svanen, säger han.

Jonas Falck på Kemikalieinspektionen rekommenderar konsumenter att undersöka vilka medel som eventuellt krävs för ett visst golv och undersöka innehållsförteckningen. 

– Om produkterna av leverantören anses vara ett krav för att golvet ska hålla och man inte vill använda dem, då kanske man ska välja en annan typ av golv, säger han.

Hur är det då med vanlig såpa, är inte den bra för alla golv? Jenny Adnerfall på golvbranschen säger att hon inte tror att såpa gör någon direkt skada. 

– Men såpa har pH 10 ungefär, det är alltså alltså lite högt utifrån vad Golvbranschen rekommenderar för de flesta golv, säger hon.
 

Golvtvister – så tyckte ARN

2016 köpte en kvinna ett parkettgolv på Bauhaus och upplevde att personalen inte upplyst henne om att golvet måste oljas in, varpå golvet snabbt torkade. Hon önskade få tillbaka pengarna. Men Allmänna reklamationsnämden, ARN ansåg att hon inte följt de skötselanvisningar som följde med golvet och avslår därför hennes krav.

2014 köpte en kvinna ett trägolv på K-rauta som visade sig vara väldig fläckkänsligt. Försäljaren ansåg att det var för att hon använt såpa, men kvinnan ansåg inte att någon upplyst henne om att såpa inte får användas. ARN anser att företaget borde ha upplyst kvinnan tydligare om att något så vanligt som såpa inte kan användas och kvinnan ersätts för den skadade delen av golvet. 

Så sköter du golven

Trägolv - hårdvaxoljat
Städa: Dammsug i första hand. Fukttorka med hårt urvriden duk/mopp vid behov. Golvet bör vara torrt efter en till två minuter efter fukttorkning. Använd rengöringsmedel som rekommenderas av leverantören av hårdvaxolja. Använd sparsamt med vatten och kemikalier vid rengöring av trägolv.
Behandla: med vax eller olja med jämna mellanrum. Efter ordentlig rengöring appliceras underhållsvax. När det inte räcker rengörs ytan noggrant och ett nytt tunt lager hårdvaxolja, alternativt underhållsolja, appliceras.

Trägolv – lackat
Städa: Samma råd som för hårvaxat, men i vattnet kan du tillsätta några droppar milt syntetiskt rengöringsmedel, typ handdiskmedel utan ammoniak.
Behandla: För att förlänga lackytans livslängd kan underhåll göras med en underhållslack/refresher, som ger extra skydd och lyster.
 
Trägolv – oljat
Städa: Samma råd som för övriga trägolv. I vattnet tillsätts med fördel en återfettande golvsåpa. En återfettande golvsåpa har en fetthalt på 20–30 % och skall ej jämföras med vanlig gul- eller grönsåpa.
Behandla: De första underhållen är viktiga för att ge ett fullgott skydd till golvet. Efter ordentlig rengöring kompletteras grundoljebehandlingen med en underhållsolja. Till vissa oljebehandlade golv rekommenderas behandling med återfettande såpa. 

Trägolv – obehandlat/såpskurat
Städa: Dammsug, våttorka med såpvatten.
Behandla: Såpskura (googla hur du gör). Skölj av med kallt vatten efteråt. Upprepas en till två gånger per år.

Keramik (klinker med mera)
Städning: Låt inte vatten bli stående i pölar. Välj alkaliskt rengöringsmedel (allrengöringsmedel, pH 9). Eftertorka med rent vatten. För oglaserad keramik: använd golvsåpa. Viktigt att behandla fläckar direkt.
Behandla: Ingen behandling behövs. Men var noga med hålla fogarna rena från smuts, särskilt där det är mycket vatten. Mjukfogar i silikon bör rengöras med svagt alkaliskt rengöringsmedel, pH 9. Starkare rengöringsmedel kan försämra antimögelegenskaperna i mjukfogen.

Laminat
Städa: Dammsug. Fuktmoppa eller torka med fuktig duk vid behov. Neutralt rengöringsmedel (pH 6–8, typ handdiskmedel). Byt tvättvatten ofta.
Behandla: Laminatgolv behöver ej behandlas med golvpolish.

Linoleum
Städning: Dammsug eller sopa. Moppa eller fukttorka med neutralt rengöringsmedel (pH 6–8, typ handdiskmedel). Använd inte hett vatten, starkt alkaliska rengöringsmedel eller starka lösningsmedel.
Behandla: Ytan har ett grundskydd från tillverkningen. I bostadsmiljö behöver linoleumytan normalt inte behandlas med vax eller polish så länge den är intakt. Ytor med högt slitage kan dock behöva punktförbättras.

Plast
Städa: Dammsug eller sopa. Fukttorka eller fuktmoppa med neutralt rengöringsmedel (pH 6-8) för att fånga upp fint damm. Vid storrengöring kan starkare medel användas, men då behövs eftersköljning med rent vatten. På golv med polyuretanförstärkt yta skall endast neutrala rengöringsmedel användas.
Behandla: Önskas högre glans kan en polish läggas på, dock ej på vävda vinylgolv och ej på golv med polyuretan.

Textila golv
Städa: Bör dammsugas ett par gånger i veckan, gärna med dammsugare med borstvalsmunstycke. Ta bort fläckar genast med fläckborttagare. Torkade fläckar borstas bort.
Behandla: Mattan kan ytligt fräschas upp genom fuktborstning.
Maskintvättning bör ske regelbundet, fråga ett mattvättföretag om råd.


Källa: Golvbranschen

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.