Solpaneler på villataket – en strålande affär?

Solpaneler på villataket – en strålande affär?

Solpaneler på villatak.
Solpaneler på villatak.

Med rätt solceller får du en pålitlig källa av förnybar energi över lång tid, som både kan sänka elräkningen och minska ditt koldioxidavtryck. Men att köpa fel system för hemmet kan lägga skugga över elräkningen. Testfakta listar grunderna du behöver kunna innan du köper solpaneler för hemmet.

Publicerad: 2 Nov, 2022
Läs senare

Kostnader och besparingar

Innan du skaffar solceller är det bra att tänka på varför. Är målet att spara pengar kan andra tillvägagångssätt vara bättre. Kanske ska du investera i isolering eller ett nytt värmesystem i stället. Att köpa och installera solceller är en stor investering, och i ett kallt land som Sverige kan tilläggsisolering spara mer pengar.

Priset på solpaneler beror främst på vilken storlek och effekt du väljer för din anläggning. Ju större anläggning du skaffar desto mindre kostar den per kvadratmeter. Enligt SolcellsOfferter.se är priset för en normalstor villa runt 2700 kronor per kvadratmeter, inklusive installationskostnad.

Du kan undersöka ifall solceller lönar sig för dig på Solcellskollen

Du kan också få hjälp av kommunen. Det finns energi- och klimatrådgivare i varje kommun, som gratis hjälper till med sådana frågor. 

Med det gröna skatteavdraget får du dra av 15 procent av kostnaden när du installerar solceller. Om du skaffar laddstolpar och lagring av egenproducerad elenergi får du dra av 50 procent. Avdraget får max uppgå till 50 000 kronor per år och per person.

Ta reda på dina förutsättningar

Det första att undersöka innan du går vidare är att kontrollera hur dina förutsättningar för solpaneler ser ut.

Några punkter man bör kontrollera:

Ligger taket i skugga? Anläggningar som ligger i skugga producerar mindre el. 

Hur mycket solstrålning når taket? Mängden solstrålar som når solcellssystemet avgör hur mycket el det kan generera. Möjligen finns lokal solkarta för ditt område, där du kan kontrollera detta.

Mot vilket väderstreck ligger taket? Tak i sydlig riktning ger högst produktion totalt. Solceller i östlig eller västlig riktning kan ge mer produktion morgon och kväll när elanvändningen i huset vanligtvis är störst.

Vad har taket för lutning? När solcellerna har samma lutning som taket blir installationen enklare. Om du har ett platt tak kan solcellerna lutas upp med en ställning.

Hur starkt är elnätet? Det behöver vara starkt nog för att ta emot elen som din solcellsanläggning kommer mata in på nätet. För att ta reda på elnätets styrka där du bor, kontakta ditt elnätsföretag.

Före installation

När du väl bestämt dig för solpaneler kommer nästa steg i processen. Här är de saker du behöver ha koll på innan installationen. 

Kontrollera takets skick
Behöver taket renoveras? En solcellsanläggning kan sitta på taket i upp till 30 år. Installationen är en stor del av kostnaden med solpaneler. Att behöva ta ner dem för att renovera taket och sedan sätta upp dem igen blir en dubbel kostnad.

Kontakta ditt försäkringsbolag
Kontrollera ifall ditt försäkringsbolag har några krav vid installation av solceller, och hur hemförsäkringen påverkas. Fråga ifall försäkringen täcker skador på eller stöld av solceller. 

Välj installatör noggrant
Innan du anlitar ett företag för installation, ta deras referenser och kontrollera dem. I en ung och växande bransch finns det utrymme för oseriösa aktörer som vill skinna dig på pengar. 

Var smart med offerter
En idé är att skaffa offerter från minst tre olika företag. Då ser du vad ett rimligt pris är för det system du vill installera.

Du kan jämföra omdömen och be om offerter genom Solcellskollen och Solkollen.

Du kan också be om platsbesök från en eller flera installatörer. Om de ser förutsättningarna på plats kan de vara mer precisa i sina offerter. 

Vilka typer av solpaneler finns?

Det finns flera olika solcellssystem för privat bruk och det kan vara svårt att veta vilket man bör välja. Några av de vanligaste på svenska marknaden är:

Monokristallina solpaneler – tillverkade av en enda kiselkristall. Svarta. Mest effektiva, och även dyra.
Polykristallina solceller – tillverkade av flera kiselkristaller. Blåa. Mindre effektiva än monokristallina, men också billigare. 
Tunnfilmssolceller – tunna och böjliga. Finns i olika typer beroende på vilket ljusabsorberande ämne som används i tillverkning. Mer miljövänliga än celler av kisel.
Solcellstak – solpaneler som har integrerats direkt i takets material. Mer stilrent än andra solpaneler, men både dyrare och mindre effektivt.

Vilka ska man välja?

Energimyndigheten har genomfört ett utförligt test, där nio system av solceller för villatak testades utomhus under ett år. De undersökte bland annat mängden el systemen producerade, jämförde deras effektivitet, och kontrollerade hur den mätta elproduktionen stämde med vad leverantören hade beräknat.

Bäst testresultat fick systemet Ikea Solstråle Plus (installerad av Svea Solar) med en systemverkningsgrad på nästan 18 procent. På andra plats kom Kraftpojkarna paket Energibolag på 16 procent, och trea blev Borås Elhandel paket Hybrid med en verkningsgrad på 15 procent, tätt följd av Svea solars Solar stone på 14 procent.

Några andra resultat från testet:

• Med ett undantag fick systemen likvärdiga resultat i testet. Den största skillnaden i hur mycket el som producerades var 15 procent. 

• Mest el per kilowatt producerade Ikea Solstråle plus, Energihusgruppens Roofit, Kraftpojkarnas paket Energibolag, samt Svea solars Solar stone.     

• Offerterna från Soltech, Svea Solar, Borås elhandel, Ikea och Kraftpojkarna stämde väl överens med det slutliga resultatet i produktion.

• Energihusgruppen gav ingen information om uppskattad elproduktion i sin offert. Utan det blir det svårt för villaägaren att kontrollera om solcellssystemet fungerar bra.

• Systemet Solar roof från Lindab hade tekniska problem under hela testet, och tio av solcellsmodulerna fick bytas ut under tiden testet pågick. De inkluderades därför inte i den slutgiltiga jämförelserna mellan solcellssystem.

Du kan se fler testresultat i tabellen här nedanför. Du kan också läsa mer om testet på Energimyndighetens hemsida.

Sedan testet genomfördes har flera moduloptimerare från SolarEdge fått säljstopp. De användes i tre av systemen i testet: Solar roof från Lindab, Kraftpojkarnas paket Energibolag, och Solar stone från Svea solar. 

Energimyndigheten har också en webbportal för den som funderar på att skaffa solceller, Solelportalen. Där finns råd och vägledning från planeringsfasen hela vägen till avveckling av en anläggning.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.